Adil Kullanım Kotası yeni düzenlemesi neler içeriyor? (31 Aralık 2016)

0

Adil Kullanım Kotası yeni düzenlemesi neler içeriyor? (31 Aralık 2016)

Adil Kullanım Kotası yeni düzenlemesi ne zaman uygulanmaya başlayacak?

Upload hızları ve Kota seviyeleri nası olacak?

Adil Kullanım Kotası ne zaman kalkacak ?

Adil Kullanım Kotası nedir?

 

ismailsarp ismailsarp (6010)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Adil Kullanım Kotası nedir ?

    Adil Kullanım Kotası kullanıcıların 1 ay içinde belirli bir GB boyutu indirme yaptıktan sonra hızlarının 3 Mbit hıza düşüren bir uygulamadır.Kullanıcılar örneğin 50 GB indirme yapmalarının ardından hızları 3 mbite düşüyor ve ay sonuna kadar 3 mbit hız ile devam edilmek zorunda bırakılıyordu.

    Adil kullanım kotasına yeni düzenleme getirilerek hızlar arttırıldı.Buna göre artık hızlar belirli bir seviyeye düşmeyecek ve kullanıcılarının hızlarına oranla daha mantıklı seviyelere düşecek.Bu da genel anlamda olumlu bir gelişme olarak gözüküyor.Ayrıca Ulaştırma bakanı da daha önceden BTK tarafından yapılan "Adil Kullanım Kotası 2018 sonunda kaldırılacak" ibaresini onaylayladı.

     

     

     

     

    Adil Kullanım Kotası yeni düzenlemesi neler içeriyor? (31 Aralık 2016)

    Adil Kullanım Kotası yeni düzenlemesi bugün itibari ile BTK duyuru panelinde halka açık olarak sunuldu.Yeni düzenlemenin Internet tarafını ilgilendiren kısımlarını özetlediğimizde;

    • Artık Mobil kullanıcılar için Sınırsız adı altında satılan paketlerde, AKN sonrası erişim hızı 128 kbit olarak uygulanacak.
    • Sabit genişbant ağlarında (ADSL,VDSL,Fiber,Kablonet) ise değişiklikler daha kapsamlı şekilde yapılacak uygulamada Alt Sınır ve Üst sınır paket hızları belirlenmesi kafaları karıştırabiliyor.Örneğin 24 Mbit satılan bir paket için maksimum hız 24 Mbit olacak şekilde ayarlı, bu durumda 24 Mbit hızınız BTK nın yayınladığı rapora göre 16 ya değil 8 Mbit düşüyor.
      • 4 Mbit ile 8 Mbit arası kullanıcıları 3 Mbit'e
      • 8 Mbit ile 16 Mbit arası kullanıcıları 5 Mbit'e
      • 16 Mbit ile 24 Mbit arası kullanıcıları 8 Mbit'e
      • 24 Mbit ile 50 Mbit arası kullanıcıları 16 Mbit'e
      • 50 Mbit ile 100Mbit arası kullanıcıları 24 Mbit'e
      • 100 Mbit ile 500 Mbit arası  kullanıcıları 32 Mbit'e
      • 500 Mbit ile 1000 Mbit arası kullanıcıları 64 Mbit'e  düşecek.
      • Ayrıca 02:00 - 08:00 saatleri arasında internet kullanımları AKN'ye dahil edilmeyecek.Ayrıca bu saatlerde AKN aşılıp aşılmamasına bakılmaksızın internet hızları kullanıcı paketindeki hız ile kullanıcılacak.

    Adil Kullanım Kotası yeni düzenlemesi ne zaman uygulanmaya başlayacak?

    İşte bu bizi biraz sıkacak gibi gözüküyor.Çünkü uygulama tarihi Mobil için en geç 1 Mart 2017, Sabit genişbant için en geç 1 Mayıs 2017 olarak belirtilmiş durumda.

    Upload Hızları ve Kota seviyeleri ne olacak?

    Upload hızları ve Kota seviyeleri için bir açıklama yapılmamış.Bu durumda internet servis sağlayıcıların insafına bıkakılacak gibi gözüküyor.Yeni yılda veya yeni düzenleme tarihinde kotalarında +25 GB veya +50 GB seviyelerde arttırılabilir.Upload hızları için de bir düzenleme yapılmadı.Ancak son zamalarda Turk Telekom 50 Mbit tarifelerdeki Upload Hızlarını 4 Mbit seviyesine arttırmışa benziyor.50 Mbit kullanıcıları bunu kontrol edebilirler.

    Adil Kullanım Kotası ne zaman kalkacak ?

    Adil Kullanım Kotası, daha önce BTK nın da açıkladığı "2018 Sonunda AKN uygulaması kaldırılacak" ibaresini, Ulaştırma Bakanı tarafından da onaylanmış durumda.Bu durumda 2018 Sonunda AKK veya AKN uygulaması son bulacak.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Nisan 1 şakası gibi (Yılbaşı şakası olmasın sakın).. Haber çok güzel ve inanırmısın, hala inanmakta güçlük çekiyorum Teşekkürler @ismailsarp Birde hemen başlasaydı.. Dilerim bir terslik, erteleme vs olmaz. temmuz 7 yıl önce
    • Yok @temmuz hocam inanabilirsin.Her zaman kötü şeyler olmuyor, arada güzel şeylerimiz de oluyor :) ismailsarp 7 yıl önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol