APK nedir? APK ne işe yarar? APK nasıl kurulur?

0

APK nedir?

APK ne işe yarar?

APK nasıl kurulur?

APK yüklemek güvenli mi?

brsozl brsozl (1961)
8 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    APK nedir?

    Android cihaz kullanıcıları, iOS işletim sistemine sahip iPhone, iPad gibi cihaz kullanıclarının yanı sıra çok fazla teknik terimle karşı karşıya kalıyor. Bu terimlerin arasında en fazla duyulan ise APK. Genellikle APK, ücretli uygulamaların ücretisiz olarak indirilmesi istendiği zaman kullanıcıların karşısına çıkıyor. 

    Peki "Hileli", "Modlu", "Ücretsiz" gibi sıfatlarla aşina olduğumuz APK nedir? APK ne işe yarar? APK nasıl kullanılır? İşte cevabı.

    APK tam açılımıyla "Android Application Packag" demektir. APK, Android işletim sisteminin ön tanımlı dosya biçimidir. Yani APK'nın Windows işletim sisteminde bulunan .exe uzantısına karşılık geldiğini söyleyebiliriz.

    Yüklemek istediğiniz uygulamanın gerekli tüm dosyalarını içerisinde barındıran APK, bir paket dosyasıdır. Kısaca kurulum dosyası da diyebiliriz.

    Google Play Store üzerinden indirilen uygulamalar da aslında cihaza APK olarak yüklenir. Daha sonra Android işletim sistemi otomatik olarak APK paket dosyasını açarak uygulamayı kurar. Android cihazınızın varsayılan uygulamalarından biri olan Google Play Servisleri uygulaması da bu APK dosyasını denetleyerek size uygulamanın güncel olup olmadığını bildirim olarak belirtir.

    Android işletim sisteminde çalışan bütün uygulamaların APK'sı (paket dosyası / kurulum) mevcuttur. Bu yüzden Android uygulamalarını harici marketlerden veya sitelerden de gerekli izinleri vererek yükleyebilirsiniz.

    APK ne işe yarar?

    APK, uygulamaları Android işletim sisteminin resmi marketi Google Play Store haricinde resmi olmayan diğer market veya sitelerden yüklemenize olanak sağlar. 

    Android uygulamaları bazen çeşitli nedenlerden dolayı Google Play Store'da bulunmayabilir. Bu durumda harici bir Android uygulama marketi veya herhangi bir siteden indireceğiniz APK ( paket / kurulum ) dosyası sayesinde uygulamaları rahatlıkla kurabilirsiniz.

    APK yüklemek güvenli mi?

    Aslında sorunun doğru yazılışı resmi olmayan kaynaklardan APK yüklemek güvenli mi? Şeklinde olmalıdır. Çünkü Google Play Store'dan indirdiğimiz uygulamalar da aslında bir APK dosyasıdır.

    Resmi olarak Google Play Store üzerinden indirdiğiniz uygulamalar gerekli kontroller yapıldıktan sonra cihazınıza kurulur. Bu durumda çeşitli reklam virüsleri gibi zararlıların önüne geçilmiş olunur.

    Resmi olmayan kaynaklardan indirilen APK dosyaları ise bir kontrolden geçmeyeceği için cihazınıza zararlı bulaştırma ihtimali daha yüksektir. Yani APK dosyasını güvendiğiniz ve tanıdığınız bir kaynaktan yüklüyorsanız herhangi bir zararlıyla karşılaşma ihtimaliniz düşüktür. Aksi takdirde Android cihazınıza zararlı bulaşma ihtimali yüksek olacaktır.

    APK'nın virüslü olup olmadığını nasıl anlarım?

    Harici kaynaklardan yüklemiş olduğunu APK dosyasının virüslü olup olmadığını kurulum sırasında istediği izinlerden anlayabilirsiniz. Örneğin bir VPN uygulamasının kameraya veya rehberinize erişmek istemesi normal bir durum değil. Bu gibi durumlarda uygulamanın işlevinin istediği izinlerle bir alakası yok ise kurmanızı tavsiye etmeyiz.

    Ek olarak Android reklam virüslerinin temel sebebi de resmi olmayan kaynaklardan indirilen APK dosyalarının içerisinde bulunan zararlılardan kaynaklı olduğunu belirtelim.

    Eğer sizde resmi olmayan kaynaklardan APK yüklemek istiyorsanız mutlaka Android cihazınızda Anti-virüs bulundurun.

    Dr.Web Anti-virus Android nedir? Dr.Web Anti-virus Android nasıl kullanılır?

    APK nasıl kurulur?

    Android işletim sistemi varsayılan olarak harici kaynaklardan APK yüklemeye izin vermemektedir. İlk olarak Android işletim sistemi üzerinden harici kaynaklardan APK yüklemeye izin vermeniz gerekiyor. Aşağıdaki yer alan ayar yolunu izleyerek Android cihazınızı harici kaynaklardan APK yüklemeye hazır hale getirebilirsiniz.

    Ayarlar > Güvenlik > Bilinmeyen Kaynaklar seçeneğini aktif edin.

    Bilinmeyen Kaynaklar seçeneğini aktif ettikten sonra yapmanız gerekenler oldukça basit. Harici kaynaklardan edinmiş olduğunuz APK dosyasını Android cihazınıza atarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.

    brsozl brsozl (1961)
    8 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol