Asp.Net nedir??

0

Merhaba;

Son zamanda uzmanım.net'de fazla rastladığım ama ne olduğunu bilmediğim bir şey. Ne olduğunu söyleyebilirmisiniz?

toprak34 toprak34 (2026)
7 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Microsoft Net ailesinin en gözde dillerinden birtanesidir Asp.Net.  C# da masaüstü uygulamaları gelistirirken Asp.Net de ise web projeleri geliştiririz. Dünya genelinde en çok tercih edilen yazılım dillerinden biridir. Php,Asp.Net,Java,Javascript, gibi.. Yazılım dilleri.mevcuttur. Uzmanim.net de temel olarak asp.net ile kodlanmıştir. Yani ben bu mesaji yazabiliyorsam arkaplanda çalışan asp.net ve bileşenleri ile gerçekleşiyor.

    notify notify (538)
    7 yıl önce cevaplandı

    1

    @notify açıklamış, ben de biraz ek yapayım

    Asp.Net Microsoft'a ait bir web uygulama geliştirme teknolojisidir. 

    Web siteleri HTML dili ile hazırlanır. HTML tüm webin adan dilidir. Fakat HTML ile aktif, dinamik işlemler yapamazsınız. Örneğin HTML ile bir kayıt formu (uzmanim.net üyelik formu gibi) oluşturabilirsiniz. Fakat bu formdan alınan, kullanıcının girdiği veriler veritabanında kaydolsun gibi bir kodu HTML ile yazamazsınız.

    Asp.Net işte tam bu tür gibi noktalarda çözüm sağlar. Asp Active Server Pages - Aktif sunucu sayfaları ifadesinin baş harflerinden oluşur. Sonundaki .Net ise Microsoft'un .Net teknolojisini temsil eder.  .Net'a aslında oyun oynayanlar, aktif bilgisayar kullananlar hakimdir (Hani .Net Framework 4.0 eksik vs gibi hatalardan). Basitçe .Net Framework Microsoft  tarafından hazırlanmış, ek çok uygulamanın kullandığı bir dinamik link kütüphanesi topluluğudur. Bunu yazılım geliştiricilerin kullandığı ve kod yazma işlemini kısaltan hazır kod topluluğu gibi düşünebilirsin.

    Örneğin veritabanına kayıt işlemi gerçekte çok zor bir işlemdir. Bir sürü bilgiye sahip olmak gerekir. Fakat .Net altındaki System.Data altındaki veriler ile bu iş daha kolay hale gelir. 

    Asp.net, .Net Framework yapısını kullanan ve uzmanim.net gibi dinamik yapılar oluşturmamızı sağlayan bir teknolojidir. Programlama dili değildir.  Asp.Net C#, VB.Net gibi programlama dilleri ile geliştirilir. Temel olarak kendi içinde ikiye ayrılır. Asp.Net Web Formları, Asp.Net MVC. Temel olarak yaptıkları iş aynıdır. Fakat Asp.Net MVC ile çok daha düzenli bir yapı oluşturulur. Yazacak çok şey var ama şimdilik sana yeter sanırım.

    alattin alattin (16999)
    7 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol