Bilgisayar açılmıyor

0

Evde bir masaüstü bilgisayar var. Bilgisayar açılmıyor. Bunu çalıştırmak istiyorum. Düğmesine basıyorum, elektrik geliyor gibi görünüyor ama ekrana görüntü gelmiyor, bilgisayar hiç açılmıyor. Siyah ekran geliyor yani ekran karanlık. Monitör açılıyor. Ekrana elektrik geliyor. 

Bilgisayar açılmama sorununu nasıl çözerim?

alivecan alivecan (337)
8 yıl önce sordu

    Toplam 3 Cevap


    1

    Bilgisayar açılmıyor ise bir dizi kontrol yapmalısınız. bilgisayar açılmıyor ise yapılacakları aşağıda yazmaya çalışacağım.  Bilgisayarın açılmamasının çok farklı sebebleri olabilir bu sebepten ben bir yol haritası çıkartmaya çalışacağım

    Bilgisayar açılmıyor: "Kasaya elektrik gelmiyor, düğmeye basıyorum fakat kasa ışığı yanmıyor. Öylece kalıyor"

    Eğer açma kapama düğmesine bastığınızda hiç bir şey olmuyorsa bilgisayara elektrik gelmiyor olabilir. Bu durumda ilk yapmanız gereken kasaya gelen elektrik kablolarını kontrol etmek olmalı.  Elektrik kablosu kasanın arkasına takılı mı? Aynı şekilde kablo prize takılımı kontrol edin.

    Kontrol sonrasında kabloda bir sorun yoksa olası ihtimaller şu şekilde:

    • Power supply yani güç bölümü arızalanmış olabilir
    • Bilgisayarın açma kapama düğmesi arızalanmış olabilir
    • Anakart arızalanmış olabilir

    Bilgisayar açılmıyor: "Kasaya elektrik geliyor fakat ekrana görüntü gelmiyor"

    Eğer açma kapama düğmesine bastığınızda bilgisayar çalışmaya başlıyor, fan sesi duyuyor ve kasanın ışıkları yanıyorsa o zaman kontrol etmeniz gereken ilk şey kasa ile ekran yani monitör arasındaki veri kablosu olmalıdır. Veri kablosu kasaya bağlı mı? Yerinden çıkmış mı? kontrol edilmelidir.

    Aynı zamanda ekrana elektrik geliyor mu kontrol edilmelidir. Ekranların üzerinde elektrik gelip gelmediğini gösteren küçük yeşik ışıklar bulunur.  Ekranı açtığınızda bu ışık yanıyor mu kontrol edin.

    Eğer ekrana ve kasaya elektrik geliyor fakat siyah bir ekran var ve görüntü gelmiyorsa:

    • Ekran kartı arızalanmış olabilir
    • Anakart arızası söz konusu olabilir
    • Monitör arızalanmış olabilir.

    Bilgisayar açılmıyor: "Bilgisayardan bip sesi geliyor"

    Eğer bilgisayarı açmak için açma kapama düğmesine bastığınızda kasadan bip sesi geliyorsa bu gelen bip seslerinin uzunluğu, kısalığı, bipler arasındaki aralık önemlidir.

    Genelde olan sorun bellek yani ram arızası kaynaklı biplemedir.  Bilgiayar uzun aralıklar ile bip sesi çıkartır. Bu durumda anakart üzerindeki RAM modülleri kontrol edilmelidir. Ramler yerinden çıkmış, oynamış olabilir.

    Daha ileri bir senaryo RAM veya Ram slotları arızalanmış olabilir.  Eğer anakart kitapcığınız varsa biplemelerin şekline göre arızanın neden kaynaklandığını tespit edebilirsiniz.

    Bilgisayar açılmıyor:  "Bilgisayara ve monitöre elektrik geliyor, ekranda " No signal, No signal dedected, no input signal gibi bir hata var"

    Bu durumda sorun kasadan kaynaklanıyor demektir. Ekran kartı sorunu, bozulma olabilir. Aynı şekilde bilgisayar ve kasa arasındaki data kablosu ( veri kablosu) yerinden çıkmış olabilir.  Öncelikle veri kablosu kontrol edilmelidir.

    Ayrıca eski tür monitörlerde bilgisayara bağlanan veri kablosunun uç bölümündeki pinler kontrol edilmelidir. Bu pinler yamulmuş, kırılmış olabilir.

    Bilgisayar açılmıyor: "Ekrana görüntü geliyor, BIOS vs yazan bir ekrandan sonra bilgisayar açılmıyor, siyah ekranda bir hata mesajı geliyor"

    Bu durumda BIOS ekranından sonraki hata mesajı önemlidir. Bu mesajı google üzerinde aratarak ya da uzmanim.net'e soru olarak sorarak çözüm arayabilirsiniz. Bilgisayar ilk açıldığında üzerindeki donanım birimlerini test eder. Bu ekranda BIOS bilgileri, anakart bilgisi gibi bazı bilgiler ekranda görüntülenir.  Bu test işlemi POST olarak adlandırılır. Eğer bu ekranda bilgisayar takılıyorsa 

    • BIOS sorunu, yanlış yapılandırma sorunu olabilir
    • Bilgisayar sabitdiski görmüyor olabilir.
    • Sabitdiskte işletim sistemi olmayabilir.
    • Klavye, mouse gibi birimler takılı olmadığı için bu ekranda kalıyor olabilir.

    Bu ekrandaki hata mesajı önemlidir ve sorunu çözmek için kritik bir veridir.

    Bilgisayar açılmıyor:  "bip sesi gelmiyor"

    Normalde pek çok anakart açıldığında, ilk açılışta kısa bir bip sesi çıkartır. Bu işlemerin yolunda olduğu ve bir sorun olmadığı anlamına gelir. Fakat her bilgisayar açılışta bipleyecek diye bir durum söz konusu değil. Bu anakart üreticisine göre değişir. Eğer sizin bilgisayarınız açılışta daha önceden bipliyorsa ve şuanda bip sesi gelmiyorsa o zaman yukarıdaki senaryoları gözden geçirmeniz gerekecektir.

    Bilgisayar açılmıyor: "Bilgisayar açılırken kapanıyor"

    Eğer bilgisayar açılırken kapanıyorsa hangi aşamada kapandığı önemlidir, kapanmadan kasıt komple elektriğin kesimesimi yoksa yeniden başlamamı bu önemli bir ayrıntıdır.

    Eğer işletim sistemi yüklenirken yani ekrana Windows XP, Windows 7, Windows 8 logo ve simgeleri gelirken bilgisayar yeniden başlıyorsa bu işletim sistemi sorunudur. Genelde format atmak ve yeniden yüklemek sorunu çözer.

    Fakat bilgisayar açılırken tekrardan kapanıyorsa, bu bir ısı sorunu olabilir. Bilgisayar açılırken kapanıyor ilk yapılması gereken fan düzgün çalışıyor mu kontrol edilmelidir. Özellikle işlemci fanı çalışıyor mu kontrol edilmelidir. Daha sonra işlemci fanı altında bulunan termal macun kontrol edilmelidir.  Termal macun işlemci ısısının  fana daha iyi iletilmesini sağlayan bir ısı iletkendir. Belli aralıklar ile yenilenmesi gerekir.

     

     

    hakan hakan (15424)
    8 yıl önce cevaplandı

      0

      Alttaki çözüm yoluyla başla:

      Kasayı aç ekran kartını üstten alta doğru parmaklarınla bastırarak slota iyice oturmasını sağla.

      Bundan çözüm sağlayamazsan monitörle kasa (ekran kartı çıkışı) arasındaki kablo ile bağlantıların durumlarını kontrol et ve gerekirse uygun başka bir kablo ile dene (Tanıdıklardan denemek için bu tarz bir kablo istenebilir).

      Çözüm olmazsa yine burada belirt.

       

      temmuz temmuz (12505)
      8 yıl önce cevaplandı

        0

        Öncelikle merahba  arakdasalr sorunum soyle https://www.youtube.com/watch?v=EKTXwEJr2y0 bir hatadan sonra bılgısayar komple gttı suan power tusu ıslem gormuyor hAtta power tusunun ısıkları bıle yanmıyor ama hardskin kablolarını tak cıkar yapınca kasa calısıp geri kapandı kısa bıır surelıgıne 20 sn  kadar sorun nedır yardımcı olursanız sevınırım bu vıdeodakı hatayı aldıktan hemen sonra bılgısayar durdu ve acılmadı bır daha neyle alkalı dır yardımcı olursanız sevınırım ararsanız da olur.. 0553-033-83-82
         sefa güneş

        kullanici567869 kullanici567869 (1)
        7 yıl önce cevaplandı

          üyelik gerektirir

          Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

          Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
          uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol