Cep Telefonunuzu Daha Güvenli Kılmanın 5 Yolu

1

Cep telefonlarımız sürekli yanımızda olan cihazlar ve onları hayatımızın her anında kullanıyoruz. Bu durum, onları aynı zamanda siber saldırıların odağı haline gelmesine sebebiyet veriyor. Gerekli önlemleri almazsanız, akıllı telefonunuz başlı başına bir güvenlik ve gizlilik riskine dönüşebilir. Aşağıda bu önlemlerin en kayda değer olanlarını listeliyoruz. 

sponsorluicerik sponsorluicerik (82)
3 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    1

    Çift Faktörlü Doğrulama Kullanın
    Klasik şifreler, özellikle de uzun değillerse ve özel semboller içermiyorlarsa siber saldırganlar tarafından kırılabiliyor. Uzun ve karmaşık şifreler kullansanız dahi bu riskten tamamen kurtulmanız mümkün olmuyor. Ancak çift faktörlü doğrulama kullanmak, şifre güvenliğinizi artırıyor ve hatta şifreniz çalınsa dahi güvende kalmaya devam etmenizi sağlayabiliyor. Bu uygulamalar, şifrenizi girdikten sonra kısa bir süreliğine geçerli olan ve o anda yaratılan bir kod daha girmenizi istiyor. Bu kod sadece size özel olduğundan ve sadece birkaç saniye boyunca geçerli olacağından siber saldırganlar tarafından kırılması neredeyse imkânsız. Bu nedenle kullandığınız hizmet ve uygulamalar bu seçeneği sunuyorsa, muhakkak çift faktörlü doğrulama kullanmaya çalışın. 


    VPN Kullanmadan İnternette Gezinmeyin
    Çevrimiçi güvenlik ve gizlilik elde etmenin yollarından biri de bir VPN indir hizmetinden yararlanmak. VPN teknolojisi, internet bağlantınız için şifreli bir tünel yaratarak gizlilik ve ek bir güvenlik elde etmenizi sağlıyor; özellikle de herkese açık Wi-Fi bağlantı noktalarını kullanıyorsanız. Üstelik seçkin ve ücretli bir VPN servisi tercih ederseniz, herhangi bir hız kaybı da yaşamıyorsunuz. VPN kullanmak, çevrimiçi güvenlik ve gizliliğiniz için yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri. Bağlantınızı güvenceye almadan internette gezinmemenizi tavsiye ediyoruz. 

    Çağrı Filtreleme Uygulamaları Kullanın 
    Siber saldırıların hepsi de zararlı uygulamalar ve kötü amaçlı web siteleri üzerinden gerçekleşmiyor. Bazen basit sosyal mühendislik teknikleri dahi güvenlik ve gizliliğinizi riske atmak için yeterli oluyor. Dolandırıcılık amaçlı çağrılar ve SMS mesajları, bu kategoriye giriyor: Bankanızın müşteri hizmetlerinden geliyormuş gibi görünen bir çağrı veya SMS, sizi belirli bir bağlantıya tıklamaya veya şifrenizi paylaşmaya ikna edebiliyor. Diğer bir deyişle, gizli kalması gereken bilgilerinizi saldırganlara kendi iradenizle teslim ediyorsunuz. Çağrı filtreleme uygulamaları, gelen çağrı ve SMS’leri global bir veritabanı ile karşılaştırarak kötü niyetli olup olmadıklarını anlamanızı sağlıyor. Yani henüz telefonunuz çalarken ekranda aramanın gerçekte kim tarafından yapıldığını görebiliyor, belirli numaraları engelleyebiliyorsunuz. Bu nedenle, kapsamlı bir güvenlik elde etmek için çağrı filtreleme uygulamaları da kullanmanız gerekiyor. 

    Uygulamalarınızı Düzenli Olarak Güncelleyin
    Sadece uygulamalarınızı değil, işletim sisteminizi de düzenli olarak güncellemeniz gerekiyor. Çoğu kullanıcı, işletim sistemi güncellemelerini cihazlarınızın “performansını azalttığı” gerekçesiyle yapmıyor. Uygulama güncellemelerini ise mümkün olduğu kadar ertelemeyi tercih ediyor. Oysa tüm bu güncellemeler, yeni özelliklerin yanı sıra var olan güvenlik açıklarının kapanmasını da sağlıyor. Diğer bir deyişle, güncelleme yaparak cihazınızı mevcut siber güvenlik risklerinden korumuş oluyorsunuz. Siber saldırganlar, güncelleme yapılmamış cihazlara saldırmayı tercih ediyor zira ne tür açıklara sahip olduklarını biliyorlar. Bu nedenle bir güncelleme yayımlanır yayımlanmaz indirin; böylelikle cihazınızın bilinen güvenlik açıklarına sahip olmadığından emin olabilirsiniz.  


    Root veya Jailbreak Yapmayın
    Root veya Jailbreak işlemleri, işletim sistemlerinin kullanıcı izinlerini düzenleyen kısıtlamalarını iptal ediyor ve üreticinin uygun görmediği hemen her işlemin yapılabilmesine olanak tanıyor. Bu işlemleri cihazlarının sahip olduğu ancak kullanıma açık olmayan özelliklerinden yararlanmak isteyen kullanıcılar gerçekleştiriyor. İlk bakışta bu iyi bir fikirmiş gibi görünebilir ancak üreticilerin bu kısıtlamaları koymalarının bir nedeni var: Root veya Jailbreak yapılan cihazlar, temel güvenlik özelliklerini de kaybediyor. Yüklediğiniz üçüncü parti bir uygulama SMS’lerinizi okuyabilir, çağrılarınızı kaydedebilir, çevrimiçi bankacılık uygulamalarınızı dahi ele geçirebilir. Üstelik bunların gerçekleştiğinden haberiniz bile olmaz. Bu nedenle Jailbreak veya Root işlemlerinden uzak durun: Cihazınızı daha güvensiz hale getirmek size bir fayda sağlamayacaktır.

    sponsorluicerik sponsorluicerik (82)
    3 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol