Disk boot failure insert system disk and press enter hatası

0

Bilgisayarı açtığımda siyah bir ekran üzerinde Disk boot failure insert system disk and press enter yazıyor.

Enter tuşuna bastığımda No system disk mesajı ile karşılaşıyorum. Bilgisayar açılmıyor.

Disk boot failure insert system disk and press enter hatasının çözümü nedir?

murat murat (12492)
9 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Disk boot failure insert system disk and press enter hatasının çözümü:

    Disk boot failure insert system disk and press enter hatasının anlamı BIOS üzerinde çalışan yazılımın devreye girdiği fakat işletim sistemi yüklü (Windows XP, Windows 7, Windows 8, Windows 10, Linux gibi) bir sabitdisk (HDD) bulamadığı anlamına gelir.

    Disk boot failure insert system disk and press enter hatası  "Açılış diski bulunamadı sistem diski takın ve enter tuşuna basın" anlamına gelmektedir.

    Disk boot failure insert system disk and press enter hatasının nedeni yazılımsal veya donanımsal olabilir. Aynı zamanda açılış önceliğinin değişmesi, işletim sistemi yüklü olmayan bir diskin açılış önceliğine sahip Disk boot failure insert system disk and press enter hatası almanıza sebep olur.

    Floppy sürücülerin yani disket sürücülerin olduğu dönemde kullanıcıların sürücü içinde disket unutması bu hatanın alınmasındaki en büyük sebepti. Neyseki  artık floppy diskler ve disketler tarih olduğu için bu hata daha az alınır oldu.

    Disk boot failure insert system disk and press enter hatası şu durumlarda karşınıza çıkar:

    • Açılış önceliğinin hatalı olması veya değişmesi
    • Bilgisayara yeni sabitdisk takılması
    • Sistem Boot yani açılış sektörünün hasar görmesi
    • Sabitdisk kablolarında oynama, yerinden çıkma
    • Sabitdiskin (HDD) bozulması

    Disk boot failure insert system disk and press enter hatasının çözümü için neler yapılmalı?

    Hatanın çözülmesi için yukarıda yazılan hata sebepleri tek tek kontrol edilmelidir.

    Açılış önceliğinin hatalı olması veya değişmesi

    Eğer bilgisayarın BIOS bölümünden açılış önceliğini değiştirirseniz, yani işletim sistemi olmayan bir sürücüyü birinci açılış diski olarak ayarlarsanız bu durumda Disk boot failure insert system disk and press enter hatası alırsınız. Örneğin iki sabitdiskiniz var. Bunlardan birinde Windows 10 yüklü diğerinde ise bir işletim sistemi yok. Sistem bunları C ve D sürücüsü olarak tanır.  BIOS bölümünde First Boot Device olarak Windows 10 yüklü diskin seçili olması gerekir aksi halde sistem işletim sistemi olmayan diski kontrol eder ve hata verir. Bu tür hatayı gidermek için BIOS bölümünden iştetim sistemi yüklü olan diske açılış önceliği vermeniz gerekir.

    Bilgisayara yeni sabitdisk takılması

    Bilgisayara yeni bir sabitdisk takıldığında Master / Slave ayarları hatalı yapılırsa Disk boot failure insert system disk and press enter hatası ortaya çıkacaktır. Master / Slave ayarı sabitdiskin üzerindeki jumper denen birimler ile yapılır. Master birincil, Slave ikincil olarak düşünülebilir. Açılış diski olan disk Master olmalıdır. Bu jumper ayarı yine sabit disk üzerindeki M /S  gibi kısaltmalardan yararlanılarak yapılabilir.

    Sistem Boot yani açılış sektörünün hasar görmesi

    Bir sebepten bilgisayarın içindeki sabitdiskin BOOT sektörü zarar görürse Disk boot failure insert system disk and press enter hatası alırsınız. Boot sektörü virüsler, ani elektrik kesintileri, düzgün olmayan kapatmak işlemleri, dosya sistemindeki bozukluklardan kaynaklanabilir.

    Boot sektörü bozulmuşsa, bilgisayarı kurulum diski ile açmalı ve onarma işlemi gerçekleştirilmelidir. (USB veya DVD)

    Bilgisayar kurulum medyası ile açıldıktan sonra yönergeler izlenerek Komut istemi açılmalı (Windows 8 veya Windows 10 için otomatik onarma seçilmeli) ve  aşağıdaki komutlar sırası ile uygulanmalı
     

    bootrec.exe /FixMbr
    bootrec.exe /FixBoot 
    

    Eğer boot sektör bozulmasından dolayı sorun yaşıyorsanız yukarıdaki komutlar yardımcı olacaktır.

    Sabitdisk kablolarında oynama, yerinden çıkma

    Sabitdiske giden kablolar, elektrik ve veri kablosu oynarsa sabitdisk BIOS tarafından tanınmaz ve sistem hata verir. Eğer bilgisayar BIOS bölümünde sabitdisk görünmüyorsa öncelikle kabloların yerlerinden oynayıp oynamadığı kontrol edilmelidir. Hem elektrik hem de veri kablosu anakart ve sabitdisk üzerinden el ile kontrol edilmeli ve sıkıştırılmalıdır.

    Sabitdiskin (HDD) bozulması

    Eğer sabitdisk yani HDD, harddisk bozulursa BIOS diski tanımayacak ve bu durumda Disk boot failure insert system disk and press enter hatası verecektir. Yine aynı şekilde Sata /IDE kablolardaki bozulma Disk boot failure insert system disk and press enter hatasına sebep olur. Eğer sabitdiskiniz arızalanırsa hatanın teşhisi kolaydır: Bilgisayarın BIOS bölümüne girdiğinizde sabitdiski göremezsiniz. 

    Yani sistem sabitdiski tanımaz, görmez. Bu durumda yapılacak işlem yeni disk almak olacaktır. Aynı durum kablo içinde söz konusudur. Kablo arızasında da yine sistem HDD'yi BIOS'da görmez.

    murat murat (12492)
    9 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol