Fanın Çalışmaya Geç Başlaması

0

Merhaba,

Dün bilgisayarımın fanını güzelce bir yıkadım,termal macununu değiştirdim.Normalde hiç yapmazken oyundayken aniden kapandı.Bugün de bilgisayarı açtığımda kasayı da açtım.Baktım ki bilgisayar açıldıktan bazen 5 bazen 10-15 saniye sonra çalışmaya başlıyor.Fanımın oyun içindeyken kapandığını düşünüyorum.Bunun oyun içinde sürekli aksamadan çalıştığını nerden öğrenebilirim ? 

ahmetsamil ahmetsamil (268)
7 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    1

    Öncelikle HWMonitor isimli ufak ve ücretsiz yazılım sayesinde bilgisayarınızın Sıcaklık, Voltaj, Fan hızları gibi bilgilerine ulaşabilirsiniz.

    HWMonitor programını buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

    Programı açık bırakarak oyununuza girin ve oyun esnasında masaüstüne dönerek fan hızlarını ve sıcaklıklarını kontrol edin.

    Ayrıca sorunuzda fanı çıkarıp yıkadım dediniz.Fanı eğer bahsettiğiniz gibi su ile yıkadı iseniz yanlış yapmışsınız demek oluyor.Çünkü su fanın içindeki kayganlaşmayı sağlayan yağsına zarar verecek ve sürtünmeyi arttıracaktır.Bu da fanın hızını düşerecektir.Eğer fan yağsız kalırsa sürtünmeden dolayı çalışması zorlanacak ve bazı zamanlarda duracak kadar sürtünebilecektir.

    Fanların sadece tozlarını almalı ve isternirse toz alınmadan sonra nemli bir bez ile fanın göbeğine dokunmadan yaprakları temizlenmelidir.

    Fanınızı yağsız bıraktıysanız göbek kısmına aşırıya kaçmadan birkaç damla makine yağı dökün.Ardından fanı bilgisayarınıza hemen takmayın ve yağın iyice süzülmesini bekleyin.Fanı bir elektirk süpürgesi yardımıyla iyice döndürün.Yağ süzüldükten sonra fanı bilgisayarınıza takabilirsiniz.

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    7 yıl önce cevaplandı

    • Dediğiniz programı indirdim.Fanın dönme hızının hangisi olduğunu anlayamadım ? Söyler misiniz ? ahmetsamil 7 yıl önce
    • Program açtığınızda Fans adında bir bölümde görüyor olmanız gerekir.Aksi taktdirde farklı bir program (AIDA64) gibi indirip bakabilirsiniz. ismailsarp 7 yıl önce
    • Yağı nereye sürmem gerektirdiğini çok araştırdım. Fakat düzgün bilgi bulamadım. Fanı açmadan yağlamak mümkün müdür? @ismailsarp ahmetsamil 7 yıl önce
    • Fanın göbek kısmına birkaç damla dökebilirsiniz.Ama dediğim gibi sadece birkaç damla dökün ve fanı bilgisayara takmadan elektrikli süpürge ile çekerek döndürün.Yağ iyice süzülsün.Bu işlemi yıkama yapmasaydınız gerekmeyecekti.Yıkama fanın içindeki yağı azaltmış ve bitirmiş olabilir. @ahmetsamil ismailsarp 7 yıl önce
    • Bir damla yağ damlattım.Şu anda fandan bir yere sürtüyormuş gibi ses geliyor.Bu ses bazen artıyor bazen duruyor.Ne yapmalıyım ? @ismailsarp ahmetsamil 7 yıl önce
    • Yağ sürtünmeyi azaltacaktır.Sürtünmenin en az olduğu seviyede kullanmak durumundasınız.Yağ sonrası fanı iyice döndürerek yağın her yere iyice yayılmasını sağlayın.Elinizdeki ancak bu şekilde değerlendirirseniz.Aksi taktirde uygun fan bulmanız gerekir. Notebookunuza uygun fanı notebook yedek parça tamir gibi yerlerden temin edebilirsiniz. @ahmetsamil ismailsarp 7 yıl önce

    1

    Fanlar artık eskisi gibi aptal fan değil. Yani önceden bilgisayar açıldığında doğrudan enerji alıyor ve çalışıyorlardı. Artık fanlarda CPU yani işlemci kontrolünde.  İşlemci ihtiyaç duydugunda fanı çalıştırıyor, yavaşlatıyor veya hızlandırıyor.

    Bu sebeptendir ki fanlar ilk açıldığında  hemen çalışmaya başlamıyor. Çünkü işemci henüz sıcak değil. Yani fanın ara ara çalışması arada durması normal bir durum.

    Bilgisayarın içindeki hiç bir parçayı yıkamayın. Tozunu alın, üfletin ama yıkamayın. Fanınız eski bir fansa devir kaynı olabilir. Bu kaçınılmaz son. Bakım yaparak tozunu alarak ömrünü bir nebze uzatırsınız. Vakti gelince de değiştirmek gerekir.

    hakan hakan (15394)
    7 yıl önce cevaplandı

    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol