Hız testi sonuçları ile download sırasında görülen değerler neden farklı olurlar?

0

İternet hızım speedtest yaptığımda gayet hızlı fakat indirme yaparken indirme hızım çok düşük oluyor nedenini söyleniz çok mutlu olurum teşekkürler

umuttt umuttt (207)
6 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    O doğrudan seninle alakalı değil. Download dosyalarının bulunduğu (yüklü olduğu) sunuculara, bu sunucuların sağlayabildiği download hızlarına ve limitsiz downloadlar için ücretli üyelik gerektiren upload/download sitelerinin free kullanıcılara koyduğu hız sınırlarına bağlı. Birde kullanılan downloader programlarıda (bunlardan en bilinen ve tercih edilenin ismi Internet Download Manager'dir) hızı etkiler, tarayıcıların kendi download arabirimlerine göre hızı artırır ama bu hız artışı ancak nispeten olacaktır. Zira belirttiğim şekilde download hızlarında belirleyici olan dosyaların yüklü olduğu sunucuların verimlilik performansı ile aslen ücretli hizmet sağlayan upload/download sitelerinin (turbobit vb) sitesinde bulunan dosyaları ücretsiz, üyelik gerektirmeden download edilebilmesine hız limitleri koyarak müsaade etmesi sebepleriyledir.

    Edit:

    Ama eğer 10 Mbps test sonuçları almama rağmen neden en fazla 2 MBps download yapabiliyorum dersen bu ikisi aynı şeyler değildir. Test sonucunda görülen değer download hızı Mbps (megabit cinsinden saniyediki download hızı), download sırasında downloader arabiriminde görülen değer ise MBps (saniyede gerçekleşen megabayt cinsinden download miktarı) olan değerlerdir. Bu farklılığı TürkTelekom resmi sitesinde "Sık Sorulan Sorular" altında aşağıdaki şekilde açıklamıştır:

    Bağlantım 1 Mbps, neden download hızım 110 KBps'ı geçmiyor?

    Bilgisayarımızda üretilen bir IP bilgisi, ADSL modemden çıkana kadar pek çok header ilavesine uğrar. Bir örnek vererek açıklamak gerekirse, diyelim ki PPPoE olarak bağlantısı olan bir PC'de bir Web sayfasını açıyoruz. Bir TCP paket üretilecek, o bir IP paketine dönüştürülecek, PPPoE client PPoE header'ı ekleyecek, PPP olarak çıkarken bir header daha, sonunda da başka bir header ile Ethernet paketine dönüştürülecektir.

    Bir Ethernet paketinin en fazla 1518 byte olduğunu düşünürsek, bu paketin 66 byte'ı header'lar için kullanılmaktadır.

    ADSL modemin Wide Area ile görüşmesi ATM protokolü ile olmaktadır. Bir ATM paketi 53 byte'tır. Bunun da 5 byte'ı header'dır.

    Bu bilgileri formülize etmemiz gerekirse :
    En Yüksek İletişim Hızı = Hız x 1452/1518 x 48/53

    1Mbps' lik bir ADSL bağlantının erişebileceği maximum bant genişliği : 1.024.000 x 1452/1518 x 48/53 = 887.04 kps'tir.
    Bu da, 1108800 byte/s => 110,88 Kbyte/s'dir

    İletişim hızı arttıkça header'lar için harcanan kayıp da artar. Bant genişliğinin %10.57'si header'lar için kullanılmaktadır.

    temmuz temmuz (12505)
    6 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol