Instagram virüs temizleme

0

Instagram virüsü nedir? Instagram virüsü nasıl temizlenir aşağıda resimli olarak anlatılmıştır.

Instagram virüsü olarak adlandırılan uygulamalar, Instagram hesabınıza yüklenen ve sizin bilginiz dışında paylaşımda bulunan uygulamalardır.

Hesabıma instagram virüsü bulaştı ne yapmalıyım?

Instagram virüsü nedir? instagram virüsünden nasıl korunurum?

alattin alattin (16999)
9 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Instagram virüsü nasıl temizlenir?

    instagram virüsleri, instagram hesabınıza yüklenmiş zararlı uygulamalardır. Bunlardan bazıları Google Chrome gibi tarayıcılara eklenti yükleyen virüsler olabilir. Aynı zamanda bu uygulamalar bir trojan ile birlikte gelebilir.

    instagram virüsü temizlemek bir kaç adımdan oluşur. İlk adımda instagram üzerine yüklü uygulamalar silinmelidir. Daha sonra Google Chrome eklentileri temizlenmeli ve bilgisayarda virüs taraması yapılmalıdır.

    Instagram virüsü nedir?

    Son dönemde yayılan Instagram virüsleri oldukça tehlikelidir. Sadece sizin adınıza paylaşımda bulunup, kişileri takip etmez. Ayrıca bilgisayarınıza Trojan yani truva adı denilen bir program yükleyerek, şifre, kredi kartı bilgisi gibi hassas bilgileri çalarlar. Ayrıca başkalarının bilgisayarınıza uzaktan girmesini, bilgisayarınızı tamamen kontrol edebilmelerine olanak sağlarlar.

    Ayrıca hiç tanımadığınız kişileri takip etmeye ve bilmediğiniz sayfaları takip beğenmeye başlarsınız.

    Instagram kullanıcı adımı ve şifremi başkasına vererek virüsden kurtulabilir miyim?

    Hayır. Virüs Instagram hesabınıza değil bilgisayarınıza bulaşır. Hangi bilgisayarı kullanıyorsanız, hangi bilgisayarda virüs ile karşılaştıysanız o bilgisayarın virüslerden temizlenmesi lazım. Bu sebepten parolanızı başkaları ile paylaşmayın.

    Google Chrome'u silmek Instagram virüsünü temizler mi?

    Hayır. Google Chrome'u silmek ve başka bir tarayıcı kullanmak virüsten kurtulmanızı sağlamaz. Virüs hala bilgisayarınızda bulunur ve zararları devam edebilir. Chrome'u silmek Intagram'da sizin adınıza yapılan paylaşımları durdurur ama hâlâ şifrelerinizin çalınma tehdidi devam eder.

    Instagram'a cep telefonu veya tabletten giriyorum. Virüsü nasıl temizleyeceğim?

    Virüs cep telefonunuza veya tabletinize bulaşmaz. Eğer sizin adınıza paylaşımlar yapılıyor ve sadece cep telefonundan Instagram'a giriyorsanız Instagram altında çalışan bir uygulamadır. Bunun ile ilgili çözümü aşağıda bulabilirsiniz.

    Şuanda yaygın olarak karşılaşılan iki tür Instagram virüsü mevcut.

    1. Uygulama olarakInstagram altında çalışan uygulamalar.
    2. Chrome tarayıcısına kendini ekleyen ve bir Truva atı içeren çok daha tehlikeli olan virüsler

    İlk virüs türünde, farklı sosyal medya  hesabınızda (Facebook, Twitter gibi) gezinirken arkadaşlarınızın paylaştıkları bazı zararlı kod içeren linkleri tıkladığınızda,  farkında olmadan Instagram altında çalışan uygulamalara sizin adınıza paylaşımda bulunmaları için yetkiler verirsiniz. Bu uygulamalardan kötü niyetli olanlar sizin adınıza paylaşımlarda bulunur. Bu teknik olarak bir virüs değildir.

    İkinci virüs türünde, yine arkadaşınızın paylaştığı bir linke tıklarsınız. Bu link Twitter veya Facebook üzerinde bir link olabilir. Bu link sizi farkında olmadan Facebook veya Twitter dışında bir siteye yönlendirir. Bu site üzerinden adı Videom.Exe, BenimVideom.Exe, Chromium.exe, Chromadobe.x86_64.exe  gibi çalıştırılabilir fakat video görünümüne sahip virüslü bir dosya indirirsiniz.

    Örneğin "Instagram profilinize kim baktı?", "Instagram'da sizi engelleyenleri görün", "Instagram profilinize bakanları görün"  gibi çarpıcı başlıklar halinde paylaşılan pek çok link zararlı kodlar barındırır ve sizden farkında olmadan yetki alarak paylaşımlarda bulunurlar.

    Instagram virüsleri farklı sosyal medya uygulamarı üzerinden veya bir web sitesi üzerinden indirdiğiniz virüsler ile bulaşır.

    Instagram​ virüsü temizleme işleminde şunları bilmelisiniz:

    • Instagram virüsü temizleme bilgisayar üzerinden yapılır.
    • Instagram virüsleri Instagram​ hesabınıza bulaşmaz. Bu yüzden parolanızı başkaları ile paylaşmayın. Virüs bilgisayara bulaşır.
    • Google Chrome'u silmeniz Instagram virüsünü silmez.
    • Tehlikeli Instagram virüsleri bilgisayarınıza bulaşır o sebepten bilgisayarınızda tam virüs taraması gerçekleştirmelisiniz.
    • Instagram hesabınızı kapatmak, bilgisayarınıza bulaşan virüsü temizlemez, virüsten kurtulmanızı sağlamaz.

    Instagram virüsünden nasıl kurtulurum çözümünde şunlar dikkat etmelisiniz:

    • Aşağıdaki adımlarda tarayıcı olarak Google Chrome kullanmayınFirefoxYandex veya Internet Explorer tercih edin.
    • İşlemleri yaparken Instagram hesabınıza bilgisayardan  girmeyin.
    • Chrome tarayıcınızı silmeyin.
    • Güvenilmeyen sitelerin çözüm önerilerini dikkate almayın.

    Instagram Virüsü nasıl temizlenir?

    Pek çok Instagram virüsü,  Instagram hesabınıza değil, Chrome tarayıcınıza bulaşır. Bu sebepten işlemlerde Chrome kullanmayın.

    Önemli: Instagram virüsü temizleme işlemleri sırasında tarayıcı olarak Internet Explorer, Firefox veyaYandex kullanın. Chrome kullanmayın.

    ADIM 1 - Instagram Virüsü Temizleme: Chrome eklentilerinin silinmesi:
    Önce Chrome'daki uzantıları silmeniz gerekiyor. Google Chrome eklentisini el ile silmeniz gerekiyor.Chrome uzantısını el ile silmek için aşağıdaki yolu izleyin.

    1. Google Chrome'u kapatın.
    2. Bilgisayarda şu yolu izleyin, Bilgisayarım, Bu Bilgisayar'ı tıklayın ve  Yerel Disk (C) tıklayın ve aşağıdaki klasör hiyerarşinizi izleyin.  [KullanıcıAdınız] yazan bölüm sizin bilgisayarı açtığınız kullanıcıya göre değişecektir.

      Windows XP için
      C:\Documents and Settings\[KullanıcıAdınız]\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data\Default

      Windows 7 ve Windows 8 için
      C:\Users\[KullaniciAdiniz]\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default
    3. Eğer AppData (Windows XP için  Application Data)  klasörü görünmüyorsa dosyalar gizli demektir şunları yapın:

      Windows 8 gizli dosyaları gösterme nasıl yapılır buradan bakabilirsiniz.
      Windows 7 gizli dosyaları gösterme nasıl yapılır buradan öğrenebilirsiniz.
      Windows XP gizli dosyaları gösterme nasıl yapılır buradan öğrenebilirsiniz.
       
    4. User Data klasöründeki DEFAULT klasörünü silin. DEFAULT klasörünü Sağ tuşla tıklayın ve sil'i seçin.
       

    Bu işlem ile Google Chrome tarayıcınıza kendini ekleyen javascript kodu barındıran ve sizin adınıza instagram'da paylaşımlarda yapan uzantıları silmiş oldunuz. Şimdi diğer adımlara geçebilirsiniz.

    ADIM 2 - Instagram Virüsü Temizleme: Malware taraması ile Instagram virüsünü silme 
    Her Instagram viüsü bir trojan ile gelmez. Çok çeşitli Instagram virüsleri vardır. Fakat ben genel bir virüs temizliği yapmanızın faydalı olacağı kanaatindeyim. Bu sebepten aşamalar size uzun gelebilir. Fakat açam bilgisayarınızı Instagram virüsü veya diğer virüslerden arındırmak, temizlemektir. Bu aşamada anlatılan programlar ücretsizdir, özellikle ücretsiz uygulamalar terhih edilmştir. Dilerseniz Instagram virüsü temizleme işleminden sonra bu programları kaldırabilirsiniz.


    Bilgisayarınızdaki Instagram virüsü silinmesi ve diğer virüslerin temizlenmesi içim malware taraması yapılmalıdır.

    Malwarebytes anti-malware nedir? Malwarebytes anti-malware nasıl kullanılır? linkinden Malwarebytes anti-malware indirin ve kurun.  Linkte ayrıca malwarebytes anti-malware nasıl kullanılır anlatılmıştır.

     Bu adım en önemli adımdır. Derinleme taramanın bitmesini sonuna kadar beklemelisiniz. Aksi takdirde diğer adımların hic bir anlamı kalmaz. Bu işlemler sırasında Instagram kullanmayın. Chrome tarayıcınızı açmayın.

    Dönem dönem Instagram virüslerinin türleri değişiyor. Bu sebepten birden fazla anti virüs programı ile taratmanızda fayda var. Eğer Malwarebytes anti-malware tarama sonucunda virüs bulamadıysa 

    Emsisoft Anti-Malware nedir, nasıl kullanılır? ile bilgisayarınızı taratın. Emsisoft Anti-Malware yine ücretsiz bir virüs temizleme programıdır.

     Yine bir diğer güvenilir program HitmanPro. HitmanPro ücretli fakat 30 günlük deneme sürümünü kullanabilirsiniz. 

    HitmanPro nedir, nasıl kullanılır? linkinden indirebilir ve nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.

    Eğer Malwarebytes virüsü tespit ettiyse bu iki programı yüklemenize gerek yoktur. 

    Birden fazla program ile taratmanızdaki sebep farklı dönemlerde ortaya çıkan Instagram virüslerinin türleri değişebiliyor. Bir programın tespit edemediği virüsü başka program tespit edebiliyor.

    Bu sebepten farklı antivirüs programları ile taramanızda büyük fayda var.

    ADIM 3 - Instagram​ Virüsü Temizleme: Adwcleaner ile Instagram virüsü silme - temizleme

    Adwcleaner tarayıcılara bulaşan virüsleri temizlemede kullanılan çok güçlü ve ücretsiz bir program. Kullanımı da oldukça kolay. Chrome, Firefox, Internet Explorer gibi pek çok tarayıcıyı virüslerden temizleyebiliyor.


    Bilgisayarınızı Adwcleaner ile taratma

    1. AdwCleaner nedir, nasıl kullanılır linkini tıklayarak ADWCLEANER yazılımını indirin.
    2. Tarama işlemine başlamadan önce  Internet Explore, Firefox ve Google Chrome tarayıcılarını kapatın ve diğer tüm açık programları kapatın.
    3. İndirdiğiniz ADWCLEANER programını çalıştırın. Scan butonuna tıklayın.
      Instagram virüsü kaldır - adw Cleaner
      ADW Cleaner  Instagram virüsü gibi istenmeyen eklentisi ve diğer zararlıları taramaya başlayacaktır.
    4. Tarama işlemi bittiğinde bilgisayarınızda bulunan zararlılar listelenecek, bu zararlıları silmek için Clean butonunu tıklayın
      Instagram virüsü kaldırma - temizleme ekranı
      ADW Cleaner temizleme işlemini bitirebilmek için bilgisayarınızı yeniden başlatmak isteyecektir OK tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlatın.

     

    ADIM 4 - Instagram​ Virüsü Temizleme: Instagram parolasının değiştirilmesi
    Instagram virüslerini temizlerken ilk yapmanız gereken şey parolanızı değiştirmektir.

    1. Intagram web sitesinden Intagram hesabınıza giriş yapın.
    2. Sağ üst köşede bulunan kullanıcı adınızı tıklayın linkine tıklayın. Profili Düzenle'yi tıklayın.
      Instagram  hesap ayarları
       
    3. Önce mevcut parolanızı sonra yeni parolanızı girin.
      Instagram Şifre değiştirme
    4. Şifeyi Değiştir tıklayın. Instagram şifrenizi değiştirmiş oldunuz.

     

    Instagram parolanızı değiştirdikten sonra durumunuzu güncelleyerek arkadaşlarınızı sizden gelen linkleri, paylaşımları tıklamamaları konusunda uyarın.

    Sonraki aşamada zararlı uygulamayı bulma ve silme işlemi olacak.

     

    ADIM 5 - Instagram Virüsü Temizleme: Instagram eklentilerinin silinmesi, uygulamaların kaldırılması
    zararlı Instagram uygulamalarını silme işlemi için şu adımları yerine getirin.

    1. Instagram web sitesi üzerinden Instagram hesabınıza giriş yapın.
    2. Sağ üst köşede bulunan kullanıcı adınızı tıklayın linkine tıklayın. Profili Düzenle'yi tıklayın.
      Instagram  hesap ayarları
    3. Instagram hesabınızın sol menüsündeki Uygulamaları Yönet'i tıklayın. Burada yüklü Instagram uygulamalarını göreceksiniz.instagram virüs temizleme - izinli uygulamalar - uygulamaları yönet
    4. Instagram İzinleri Yönet Ekranında ne olduğunu bilmediğiniz tüm uygulamaları Erişimi İptal Et'i tıklayarak kaldırın.

    Ek Bilgi:  Instagram virüslerinden nasıl korunurum?

    Arkadaşlarınızın paylaştıkları paylaşımları, Facebook ve Twitter üzerindeki, tıkladığınızda örneğin bir video linkini tıkladığınızda, eğer bu doğrudan bir video ise oynatmaya başlar fakat bir uygulama ise sizden "İzin isteği" adı altında uygulamayı yüklemek için izin ister. Eğer bu link virüsli bir dosya içeriyorsa yükleme ekranı gelir çalıştırı tıklayarak çalıştırırsanız bilgisayarınıza virüs bulaşır.

    Facebook ve Twitter  üzerinde paylaşılan linklerdeki .exe ile biten dosyaları asla çalıştırmayın, indirmeyin.

    Facebook veya Twitter üzerinden size gelen mesajlarda  http://goo.gl  benzeri linkler varsa bu linkleri tıklamayın.

    Instagram'da, güvenilir olmayan veya bilmediğiniz bir uygulamalara izni vermeyin.

    Böylelikle Instagram uygulaması sizden izin alamadığı için sizin adınıza takiplerde bulunamaz, bilginiz dahilinde olmayan paylaşımlar Instagram hesabınızdan yapılamaz.

    Son olarak da bilgisayarınızı virüs, malware gibi zararlı yazılımlara karşı tararsanız, bilgisayarınızın hem performansını arttırır hem de varsa virüs, malware  gibi diğer zararlı yazılımları da bilgisayarınızdan temizlemiş olursunuz.

    1. Varsa mevcut antivirüs yazılımınızı kapatın.
    2. Dr. Web CureIt yazılımı ile bilgisayarınızı virüslere karşı tarayın.
      (Dr.Web CureIt! nedir? Dr.Web CureIt! nasıl kullanılır?)
    3. Norton Power Eraser ile tam sistem tarası yapın
      Norton Power Eraser nedir? Nasıl Kullanılır? linkinden hem Norton Power Eraser yazılımını indirebilir hem de nasıl kullanılacağını öğrenebilirsiniz.

    4. Malware taraması ile bilgisayarı zararlı yazılımlardan arındırın.

      MalwareBytes nedir? MalwareBytes nasıl kullanılır? linkinden Malware Bytes indirin ve kurun.  Linkte ayrıca malwarebytes nasıl kullanılır anlatılmıştır.

    Sorun devam ediyorsa tarayıcınızı sıfırlamayı deneyebilirsiniz.

    Tarayıcı sıfırlama
    Instagram Virüsünü temizlemek için internet tarayıcınızı sıfırlayın. Chrome, Firefox, Internet Explorer hangisini kullanıyorsanız onu yapın

    Chrome nasıl resetlenir? Varsayılan ayarlar nasıl geri yüklenir?

    Firefox nasıl resetlenir? Varsayılan ayarlar nasıl geri yüklenir?

    Internet Explorer nasıl resetlenir? Varsayılan ayarlar nasıl geri yüklenir?

    alattin alattin (16999)
    9 yıl önce cevaplandı

      0

      hepsini yaptım ama sayfa açıldığında web sitesinde proglama hatası var yazıyor bu siteden kaynaklı mı oluyor ?

      turkersahin turkersahin (1)
      8 yıl önce cevaplandı

      • Hatayı tam olarak yazarsanız kimden kaynaklı cevap verebiliriz. hakan 8 yıl önce
      • uyuglama erişimi kaldır dediğim zaman evet dedikten sonra web sitesinde proglama hatası var yazıyor chrome sayfasında hiç bir şey açılmıyor explorer sayfasından girince bu yazı geliyor sorun tam olarak bu; web sitesinde proglama hatası turkersahin 8 yıl önce
      • Evet instagram bazen bu tür hatalar verebiliyor. Daha önce benim de başıma gelen bir durum. Dediğiniz gibi instagram sunucuları ile alakalı bir hata. hakan 8 yıl önce
      • 3-4 gündür devam ediyor bu düzelir mi peki ? turkersahin 8 yıl önce
      • En dogrusu intagram ile dogrudan mail ile iletişime geçmek hakan 8 yıl önce
      • mail adresi nedir peki ? sorun hala devam etmekte turkersahin 8 yıl önce
      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol