İşlemci mi ram mi önemli?

0

Bilgisayarımın hızlanmasını istiyorum. Bilgisayarımda işlemci mi daha önemli yoksa Ram'mi daha önemli?

Yani hızlanması için bilgisayarın Ram'imi mi arttırmalıyım yoksa işlemciyi daha hızlı bir işlemci ile mi değiştirmek daha doğru olur?

alivecan alivecan (337)
9 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    İşlemci mi ram'mi önemli?

    Bence ikisi de çok önemli. Performans için karar verirken bu seçimi yapabilmek için bilgisayar ile ilgili detaylara, konfigürasyona ihtiyaç var.

    Mesela Ram kullanımınız ne oranda? Eğer 2GB altında ram varsa mutlaka RAM arttırımına gidin. 

    Artık günümüzde en az 4GB bellek ve mümkünse daha üstü olmalı.  Kullandığınız işletim sistemi ve uygulamalarınız da yine başka bir kriter.

    Görev yöneticisinden RAM kullanım oranınıza bakın. Bunu yaparken örneğin en çok kullandığınız programlar açık olsun, Oyun, tarayıcı vs gib.

    Eğer Ram kullanım oranınız %80 ve üzerindeyse önceliğiniz RAM olsun. Ram kullanımı %80'in altında ise işlemci arttırımına gidebilirsiniz.

    Dediğim gibi görev yöneticisinden işlemci ve RAM kullanımlarını kontrol ederek karar verin.

    İşlemci ve RAM dışında eğer mekanik disk kullanıyorsanız SSD kullanmayı de düşünün derim. Ram veya işlemci arttırmakdan çok daha fazla performans elde edersiniz.

    cemkara cemkara (4215)
    9 yıl önce cevaplandı

      0

      Cemkaranın belirttikleri doğru olmakla birlikte PC'de işlemci-ram ikilisini değerlendirirken işletim sisteminin yapısınıda gözönüne almak ve sistem performansını sadece ikili olarak değil, işletim sisteminide bu ikiliye ekleyerek üçlü şeklinde değerlendirmek gerekir. Şöyleki 32 bit bir sistemde ram desteği 3 civarı cigabayt kadardır (En fazla 4 cigabayt taklılabilir ve bunun tamamıda desteklenmez, sistem kayıtlarında görünen ram boyutu 3 cigabayt küsur olur.). Eğer 32 bit işletim sistemine sahip isen ve sistemde zaten üst destek sınırında ram değeri mevcut ise bu halde sistemde daha fazla ram artırmak bir işe yaramaz; böyle oluncada eğer sistem performansı yetersizse ram değil işlemci upgrade'i gerekli hale gelir.

      Eğer işletim sistemi 32 bit değilde 64 bit ise cemkaranın belirttikleri gibi değerlendirme ile karar verilebilir. Zira 64 bit işletim sistemli PC'lerde ram destek üst sınırı anakartın ram değeri desteğine göre olur ve 32 bit sistemlerde olan desteğe göre çok daha fazladır.     

      temmuz temmuz (12505)
      9 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol