svchost.exe hangi uygulama tarafından kullanılıyor bunu nasıl görebilirim?

0

Görev yöneticisinde birden fazla svchost.exe dosyası. Bu svchost.exe dosyaları hangi pogramlar veya hizmetler tarafından kullanılıyor nasıl öğrenebilirim?

Hangi svchost.exe dosyası ne işe yarar?

İşlemci veya RAM'i fazla kullanan svchost.exe dosyasının hangi hizmete veya programa ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?

alattin alattin (16984)
7 yıl önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    3

    İşlemci veya RAM'i fazla kullanan svchost.exe dosyasının hangi hizmete veya programa ait olduğunu nasıl öğrenebilirim?

    svchost.exe dosyası Windows'un en önemli dosyalarından biridir.  svchost.exe dosyası tek başına bir anlam ifade etmez. Farklı programlar veya hizmetler  svchost.exe dosyasını kullanır. Görev yöneticisinden bakıldığında birden fazla  svchost.exe dosyası görünür. Bu  svchost.exe dosyalarının her biri farklı bir uygulama, hizmet için çalışır.

    Görev yöneticisinde bulunan  svchost.exe dosyaları farklı oranlarda RAM ve işlemci kullanır. Bazı  svchost.exe dosyaları aşırı RAM veya CPU kullanır. Bu duruma yol açan uygulama veya hizmetin ne olduğunu anlamak için aşağıdaki işlemi yapabilirsiniz


    Svchost.exe dosyası %SystemRoot%\System32 klasöründe bulunur. Başlangıçta, Svchost.exe yüklemesi gereken hizmetlerin listesini oluşturmak için kayıt defterinin hizmetler bölümünü denetler. Svchost.exe'nin birden çok örneği aynı anda çalışabilir. Her Svchost.exe oturumu bir hizmet grubu içerebilir. Bu nedenle, Svchost.exe'nin nasıl ve nerede başlatıldığına bağlı olarak farklı hizmetler çalışabilir. 

     svchost.exe dosyasının hangi hizmet veya program tarafından kullanıldığını tespit etme:

    Aşağıdaki adımlar Windows 10 işletim sistemine göre anlatılmıştır. Farklı Windows sürümlerinde adımlar farklılıklar gösterebilir.

    1. Görev yöneticisini açın. (Windows ve X tuşlarına basın, açılan menüden Görev yöneticisini seçin)
    2. Görev yöneticisinde Ayrıntılar sekmesine tıklayın.
    3. İşlemleri Ada göre sıralayın (Ayrıntılar sekmesi açıldığında Ad, PID, Durum gibi görünen sütunlardan Ad tıklandığında işlemler ada göre sıralanır)
      Görev Yöneticisinde İşlemler tabında çalışan svchost.exe'lerin yan tarafında PID numarası o işlemin kimligini ifade eder. Windows 7, Windows 8'de PID sütunu yoksa "Görünüm> Sütun sec" yolunu izleyerek PID sütununu ilave edebilirsiniz.  Bu PID numaralari ile istediginiz svchost.exe dosyasını takip edebilirsiniz.
      Görev yöneticisi svchost pid tespiti
    4. İşlemci veya aşırı Ram kullanan  svchost.exe dosyasının yanındaki PID numarasını not edin.
    5. Windows ve R tuşlarına basın. Açılan çalıştır penceresine cmd yazın ve enter tuşuna basın.
    6. Komut istemi penceresinde şu komutu yazın: (tasklist ile /svc arasında boşluk var, unutmayın)
      tasklist /svc

       

    7. Ekrana aşağıdaki gibi görev listeli gelecektir:
      Svchost.exe pid ve hizmet listesi
       
    8. Burada not aldığınız PID numarasını bulun. Bu numaranın sağında yazanlar svchost.exe tarafından çalıştırılan hizmetlerin adlarıdır.
      Örnekte 924 PID numarası Windows hizmetlerini çalıştıran svchost.exe dosyasını gösteriyor.Temalar, kullanıcı yöntemimi, zamanlayıcı gibi windows görevleri bu svchost.exe tarafından kullanılıyormuş. Bendeki örnekte en fazla Ram kullanan svchost.exe dosyası buydu. Çalıştırdığı hizmetlere bakınca bunun normal olduğu anlaşılıyor.

    Bu görev listesi içinde eğer Windows'a ait olmayan bir hizmet varsa, bu hizmeti durdurabilirsiniz. Eğer bu hizmet bir programa aitse ve o programı kullanmıyorsanız o programı kapatabilirsiniz. Servisler (Hizmetler) Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar altında Hizmetler adı ile bulunur. Buradan durdurma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat Windows'a ait olan hizmetleri durdurmanızı önermem, ne olduğunu bilmediğiniz hizmetlere dokunmamalısınız.

    alattin alattin (16984)
    7 yıl önce cevaplandı

      üyelik gerektirir

      Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

      Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
      uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol