Telefonlarda Ana İşlemci Ve Yardımcı İşlemci Nedir ?

0

Yardımcı işlemci nedir arkadaşlar? Telefonumda 2 çekirdek ana işlemci var 6 çekirdek de yardımcı işlemci var bu yardımcı işlemci sanal işlemci mi yani pc'lerde oldu gibi hyper thred filan mı çünkü telde 8 çekirdek var deniyor ama ana işlemci 2 yardımcı işlemci 6  . Telefonlarda Ana İşlemci Ve Yardımcı İşlemci Nedir ?

Umarım Anlarsınız Sorumu SelamınAleyküm

andromobil andromobil (74)
4 ay önce sordu

    Toplam 1 Cevap


    0

    Bu konuyu araştırdım. Türkçe kaynak bulamadım uzunca anlatmaya çalışayım:

    Telefonda Ana işlemci ve yardımcı işlemci nedir sorularına cevaba geçmeden önce biraz bilgi vermekte fayda var.

    Tüm akıllı telefonlarda SoC (system-on-a-chip) denen yapı bulunur.  Telefonlardaki anakartta alan kısıtlı olduğu için ve diğer başka sebeplerden pek çok çip tek bir çipin içine gömülür.

    SoC içinde;

    • CPU (işlemci)
    • GPU (grafik işlemci)
    • ISP (görüntü işleme birimi)
    • DSP
    • NPU
    • Modem (4G, 5G, WiFi, Bluetooth bağlantıları için)

    gibi birimler bulunur. 

    soc nedir

     

    Qualcomm firması  akıllı telefonlar için SoCs (Snapdragon) üretir. Yukarıda da bahsettiğim gibi SoC içinde CPU bulunur. CPU yani işlemci içinde de çekirdekler bulunur.Qualcomm ARM'nin CPU çekirdeklerini özelleştiriyor ve kendine

    Kryo Prime, Kryo Gold ve  Kryo Silver adında çekirdekler tasarlıyor. Bunu yapmasının sebebi CPU'yu daha iyi ve performanslı çalıştırmak.

    • Kyro Silver: Kyro silver çekirdekler güç açısından verimli çekirdekler. Çok güçlü, hızlı değiller ama az güç harcıyorlar böylelikle az batarya tüketip temel işlemleri yerine getiriyorlar.
    • Kyro Gold:  Kyro Gold çekirlekler performans çekirdekleri. Bu çekirdekler fazla güç harcıyor ama performansları iyi. Performans, hız gerektiren işlemleri bu çekirdekler yapıyor ama bataryayı çabuk tüketiyor.
    • Kyro Prime:  Kyro Prime çekirdekler yeni ürün. SoC için büyük güç sağlıyorlar ama ısınma, hızlı pil tüketimi gibi sorunlar oluşuyor.

    Kyro Gold, Kyro silver gibi çekirdeklerin kendine has artıları ve eksileri var. Bu sebepten CPU içinde karışık şekilde kullanılıyor. 

    Pek çok Snapdragon SoC içindeki çekirdekler 4+4 veya 2+6 şeklinde dizayn ediliyor. Yani şöyle:4 Kyro Gold çekirdek + 4 Kyro Silver çekirdek veya 2 Kyro Gold çekirdek + 6 Kyro Silver çekirdek.

    Mesela Oppo Realme 7 için incelersek Qualcomm SM6115 Snapdragon 662 (11 nm) ve işlemci olarak 8 çekirdek görünüyor. 4 adet 2.0 GHz Kryo 260 Gold ve  4 adet 1.8 GHz Kryo 260 Silver

    Telefonda Ana işlemci nedir? Yardımcı işlemci nedir?

    Yukarıda anlattığım gibi Qualcomm SoC kullanan telefonlarda CPU içinde farklı çekirdekler kullanılıyor.  Kyro Gold serisi çekirdekler performans sağlarken, buna ana çekirdek, ana işlemci diyen de var, Kyro silver serisi çekirdekler yarımcı çekirdek, yardımcı işlemci olarak adlandırılıyor.

    CPU içinde farklı özelliklere ve hızlara sahip çekirdekler kullanılmasının pek çok avantajı var. Mesela hız, performans gerektirmeyen işlemlerde Kyro Silver kullanılıyor bu sayede ısınma olmuyor daha az batarya kullanılıyor. Performans gerektiren durumlardaysa Kyro gold kullanılıyor. Böylelikle Kyro Silver'ın yetişemediği işlemlerde performans kaybı olmuyor.

    Qulcomm Kyro serisi özelleştirilmiş ya da yarı özelleştirilmiş ARM tabanlı CPU'lar Kryo 200, Kryo 300, Kryo 400, Kryo 500, Kryo 600 gibi serilere sahip.

    Senin soruna cevap verecek olursam, telefonunda 2 ana işlemci 6 yardımcı işlemci var demişsin. 2 Kryo Gold çekirdek ve  6 Kryo Silver çekirdek olmalı. Bunlar sanal değil gerçek çekirdek.

    Senin telefonunda CPU Çekirdeği 8 Çekirdek Ana İşlemci (CPU) 2x 1.6 GHz ARM Cortex-A75 1. Yardımcı İşlemci 6x 1.6 GHz ARM Cortex-A55 İşlemci demişsin. 

    Ana işlemci 2 çekirdekli  1.6 GHz ARM Cortex-A75 

    Yardımcı işlemci 6 çekirdekli 1.6 GHz ARM Cortex-A55

    Cortex A75 -  Yüksek performans, fazla pil tüketimi, aşırı ısınma

    Cortex A55 - Düşük performans, verimli, düşük pil tüketimi, az ısınma sağlıyor.

     

     

     

     

    alattin alattin (16999)
    4 ay önce cevaplandı

    • TEMEL DONANIMTEMEL DONANIM Yonga Seti (Chipset) Unisoc T606 CPU Frekansı 1.6 GHz CPU Çekirdeği 8 Çekirdek Ana İşlemci (CPU) 2x 1.6 GHz ARM Cortex-A75 1. Yardımcı İşlemci 6x 1.6 GHz ARM Cortex-A55 İşlemci Mimarisi 64-bit Grafik İşlemcisi (GPU) Mali-G57 MP1 GPU Frekansı 650 MHz CPU Üretim Teknolojisi 12 nm Bendeki böyle abi andromobil 4 ay önce
    • @andromobil yukarıda Qualcomm için yazdıklarımı kendine uyarla. 2x 1.6 GHz ARM Cortex-A75 bu yüksek performanslı işlemler için (2 çekirdek) 6x 1.6 GHz ARM Cortex-A55 bu düşük performanslı, az pil tüketimi sağlayan işlemler için 6 çekirdek. toplamda 8 çekirdek. alattin 4 ay önce
    • @andromobil senin telefonun için olan özellikleri de cevabın en altına yazdım. ARM için düzenledim cevabımı. Temel mantık aynı. alattin 4 ay önce
    • Aldık bir tane cihaz iyi güzel dedik neyse idare edecez tamam abi teşekkür ederim andromobil 4 ay önce
    • @andromobil Güzel günlerde kullan kardeşim alattin 4 ay önce
    • eyvallah abi andromobil 4 ay önce
    üyelik gerektirir

    Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

    Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
    uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol