UEFI, GPT her ne zıkkımsa yetti canıma

0

Arkadaşlar elimde Grundig Marka "GNB 1443 A1 B8 TCH" Model laptop var.

Sistem çöktü. Sistemi yükleyemedim. UEFI olan bir DVD yokmuş. Ben de cihazın hard diskini söküp başka laptop'ta formatladım ama GPT olmadığı için format atamadım sadece biçimlendirdim. Ve BIOS'umda UEFI Boot Type kilitli. BIOS'umu update edicem ama ne Grundig dosya gönderdi ne de ben bulabildim. Kısacası bana acil BIOS'un güncelleme dosyası lazım ve bu BIOS'u buna nasıl güncelleştireceğim anlamadım.

BIOS özellikleri şöyle.

  • Bios :  InsydeH20 
  • Bios Version :  CP123
  • KBC Version : P111
  • Intel Sec Version : 1.0.2.1060
  • Soc Version : 0A <B2 Stepping>

Yardımlarınızı Bekliyorum...

lazscarface lazscarface (1)
8 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Öncelikle sinirlenmenize gerek yok sorununuzu büyük ihtimalle çözeceğiz.

    Sorunuz anladığım kadarıyla şöyle.Elinizdeki notebookun harddiski GPT disk biçimi ile düzenlenmiş ve GPT olarak bölümlendirilmiş.Bu yüzden siz elinizde GPT destekli bir DVD veya USB olmadığından kurulum yapamıyorsunuz.Büyük ihtimalle bilgisayarınız Windows 8 ile beraber geldi ve dolayısıyla UEFI boot seçeneği aktif oldu.

    Sizin için önerebileceğim birkaç çözüm yolu mevcut.Ancak bu kurmak istediğiniz işletim sistemine göre değişebilir.

    Sorunuzda UEFI boot seçeneğini değiştiremiyorum dediğinize göre Windows 7 kurmak istiyorsunuz diye düşünüyorum.

    Çözüm 1: BIOS üzerinden Legacy moduna alma

    Windows 7 kurulumu için yapmanız gereken BIOS menüsüne girmek ve UEFI seçeneğini Legacy moduna almak olacaktır.Soruda buna kilitli demişsiniz ancak böyle birşey olmamalı yani eğer kilitli gelseydi sizi Windows 8 ve Windows 10 harici bir sistemi kuramama gibi bir duruma mahkum etmiş olurlardı.Aslında seçenek kilitli değil, kilidinin açılması için birkaç ayar daha yapmanız gerekebilir.

    Grundig BIOS menüsü hakkında pek bir bilgim yok, sadece diğer notebooklarda gördüğüm kadarıyla size söyleyebilirim.BIOS modunu UEFI den Legacy ye çevirmek için notebook modellerine göre değişebilir.

    • Öncelikle tüm bios menülerine dolaşın(Büyük ihtimalle Boot seçeneği altında) Secure Boot Seçeneği varsa Disabled moduna alın. (Bu seçenekten sonra UEFI boot türü açık hale gelebilir)
    • Diğer seçenekte ise tekrar tüm bios menülerini dolaşın(Çıkış ekranında ve Boot bölümünde olabilir) OS seçeneği olabilir.OS seçeneğini tıklayarak Windows 7 veya Other OS seçeneğine ayarlayın. (Bu seçenekten sonra UEFI boot türü açık hale gelebilir)
    • UEFI boot türünü Legacy yaptıktan sonra GPT olmayan kurulum yapabilirsiniz.

     Not: Çözüm 1 için nasıl yapılması gerektiği hakkında örnek bir video mevcut.Bu video kendim hazırlamıştım zamanında.Videodaki laptop Lenovo Z500 idi.

    Videoya ulaşmak için tıklayınız.

    Çözüm 2: GPT destekli USB aygıtı hazırlama

    Üstteki seçenek işinize yaramadıysa GPT destekli bir USB hazırlayarak kurulum gerçekleştirebilirsiniz.GPT destekli USB aygıtına Windows 10, Windows 8/8.1 veya Windows 7 64 Bit işletim sistemlerini kurabilirsiniz.

    GPT destekli USB hazırlamak için Rufus isimli programı kullanabilirsiniz.Nasıl hazırlanacağı hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki başlığa gidebilirsiniz.

    UEFI (GPT) destekli USB sürücüsü nasıl hazırlanır?

    ismailsarp ismailsarp (6010)
    8 yıl önce cevaplandı

      0

      video linki gizlidir yazıyor 
      bendede grundig gnb 1442 a1 i3 tch var.. ne uefi ne csm olarak format atılmıyor.. 

      yunusemre31 yunusemre31 (1)
      2 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol