Virüsler bilgisayara fiziksel olarak zarar verirmi ?

0

Merhaba

Virüsler bilgisayarın donanım parçalarına bir zarar verirmi ?

abdulkerimkizil abdulkerimkizil (7)
9 yıl önce sordu

    Toplam 2 Cevap


    0

    Günümüz virüsleri bilgiayarın donanımına zarar veremez.

    Çok önceki yıllarda Çernobil virüsü gibi virüsler BIOS yazılımlarına zarar verip anakartı çalışmaz hale getirebiliyordu.

    Fakat Adsl modemler için bu durum kismi olarak böyle değil. Bazı güvenlik açığı bulunan ADSL modemlerin üzerindeki gömülü yazılıma bazı virüsler müdahele edebiliyor. Aslında burada yine zarar gören modem değil üzerinde çalışan yazılım.

    Fakat virüs yüzünden ekranın yanması, ekran kartının yanması, anakartın yanması, sabitdiskin bozulması mümkün değil.

    Şuanda donanıma zarar veren bir virüs yok.

     

    murat murat (12492)
    9 yıl önce cevaplandı

      0

      Belki virüsler etkisiyle sistem kilitlenmelerinde falan sık sık pc'yi resetlemek zorunda kalmak, kapatma kuralları dışında kuralsız kapatmalarla veya başka şekillerde sabit diski zorlama mecburiyetlerinde kalmak sabit diske zarar verebilir; sabit diskte bed sektörler oluşmasına yol açabilir. Yoksa  muratında dediği gibi virüsler donanımlara doğrudan zarar veremez.

      Birde belki BIOS'lar ve BIOS virüsleri.. BIOS'lar bu virüslerin etkisiyle işlemez hale gelebiliyor ve hatta bazı hallerde yeni BIOS yazılımları flaşlanmasıda mümkün olamayarak yeniden çalışır hale getirilemiyorlar. Bu halde ya doğrudan anakart değiştirilecek yada anakart üzerindeki BIOS chip'i yerinden sökülerek yerine yenisi takılacaktır. Ama BIOS'lar bir donanım parçası olsalarda bilinen şekliyle tam bir donanım sayılmazlar. Zira bunlar, içlerinde yazılımda barındırırlar (BIOS yazılımı). Haliyle hem donanım hemde yazılım özelliklidirler, bu ikili tarafları eşit ağırlıklıdır; yarı yarıyadır. Ben böyle düşünüyorum.

      temmuz temmuz (12505)
      9 yıl önce cevaplandı

        üyelik gerektirir

        Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

        Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
        uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol