Yeni aldığım laptop sanırım arızalı (Yavaş açılma, aşırı ısınma, vb.)

0

Laptop'ı alalı 1,5 ay felan oldu ve aldığımdan beri böyle hatalar, aşırı ısınma, yavaş açılma, oyundayken bilgisayarın kapanması gibi birsürü sorunla karşılaştım ve tek tek onları çözmeye çalıştım. Bazılarını çözdüm, bazıları için geçici çözümler buldum ama artık sıktı bu kadar iş. O kadar para verdik ve bu kadar uğraşmanın anlamı ne. 

Sorunları detaylıca yazıp sizden öneri almak istiyorum ne yapmam gerektiği hakkında.

1. Laptop şarjda değilken ve güç tasarrufu veya dengeli modundaysa Cs'ye bile girişte takılıyo ve alt+Tab yapıp görev yöneticisinden kapatana kadar geçmiyor(Görüntü sürücüsü yanıt vermeyi kesti ve bu durumdan kurtuldu). Yani sürekli şarjda mı oyun oynayacağım o kadar para vermenin anlamı ne o zaman kasa toplardım daha iyi dedirtti en son. Ek (Şarjda değilken yüksek performansa alsam bile açılmıyor)

2. Şarjda ve yüksek performans'a aldığımda ise işlemci 90, ekran kartı ise 85 derecelerde sürekli. (LoL'de bile böyle). Ve CpuID HWMonitor uygulamasında ekran kartı fanı sürekli %0 da gözüküyor.

3. Aldığım da ve win10'a güncellediğimde de bilgisayar yaklaşık 3 dakikada açılıyor ve bir 3 dakika sonra da kendine geliyor. Yani 6 dakika felan bilgisayarı bekliyordum. Onuda biraz uğraşarak çözdüm gibi ama Bazen Cs:Go rekabetçide oluyorum ve bilgisayar kapanıyor ben açana kadar ceza yemiş oluyorum bu sebeple 3 hafta oyuna giremediğim oldu.

Laptop marka ve modeli: Asus N550JK CN-168H  Teknosadan 3 bin küsür liraya alındı. Çok pişmanım.

hasanalpcan hasanalpcan (33)
8 yıl önce sordu

  • Şimdiden yardımcı olan herkese teşekkür ederim hasanalpcan 8 yıl önce

Toplam 2 Cevap


0

Söylediklerinize göre laptobunuzda pek çok sorun mevcut.Bu sorunlar yeni alınan(sıfır) bir laptobun sorunları değil.Hele ki kullandığınız laptop özellikleri bakımdan çok iyi donanıma sahip.Harddiskiniziz 5400 Rpm olması tabiki yavaşlatacaktır sizi, ancak kesinlikle 6 dk gibi bir rakam söz konusu olamaz.Piyasada kullanılan laptopların çoğu 5400rpm ve bu şekilde bir yavaşlık olmamalı.

Ayrıca işlemci sıcaklıklarınız da normal değil.Nerde oturduğunuzu bilmiyorum ama İstanbuldaysanız şu sıralar havalar gayet serin ve bu sıcaklıklara ulaşmanız olanak dışı gibi gözüküyor.

Yeni alınan bir laptopda bu tür sorunlar yaşamanız, laptobun fabrika çıkışı sorunlu olduğunu gösteriyor gibi.

Siz aldıktan 1 ay içinde teknik servise yollasaydınız Asus DOA raporu sayesinde ücret iadesi alabilir veya laptobunuzu değiştirebilirdiniz.Ancak 1 ay geçtiğinden tekrar teknik servise göndermelisiniz.Garanti kapsamında laptobunuzun sıfırı ile değiştireleceğini düşünüyorum.

ismailsarp ismailsarp (6010)
8 yıl önce cevaplandı

  • Yorumunuz için teşekkür ederim, Laptop harddiskinde önemli bilgiler o yüzden vermek istemedim ama vermem mecbur oldu artık. Eklemeyi unuttum Cs oynarken daha oyuna girmeden mavi ekran alıyorum . Bu mavi ekran sorunuda farklı çıkıyor hep. Bugün video_scheduler_internal_error hatası aldım. Bu hatayı daha önce 7-8 kere aldım. Uzmanim.net de çözümünü buldum denedim ama bir süre çıkmadı sonra yine çıkmaya başladı. hasanalpcan 8 yıl önce

0

Asus N550JK CN-168H özelliklerine baktım. Donanım olarak gayet tatmin edici görünüyor. Fakat benim gördüğüm büyük bir eksiklik var: SSD yok ve diski çok yavaş.  HDD 5400rpm. En az 7200rpm veya daha da iyisi bir SSD olması diğer donanım özelliklerini daha iyi kullanmanızı sağlayacaktır.

Benim önerim;

 

  1. Öncelikle bütçeniz el veriyorsa bir SSD disk alın ve 5400rpm diskten kurtulun.
  2. Windows 10 temiz kurulum yapın. Yani format atın. Sonra DVD veya USB üzerinden Windows 10 kurulumu gerçekleştirin.
    Windows 10 USB üzerinden nasıl kurulur?
  3. Windows 10 güncellemelerini yapın.
  4. Sürücüleri güncelleştirin.
  5. Daha sonra bir oyun kurarak performasını kontrol edin.

Bunun dışında performans ile ilgili konularda Teknosa'ya gittiğinizde size yardımcı olmayacaklardır. Ancak donanımsal sorunlarda size değişim vs önerirler.

Ayrıca laptop şarjda değilken işlemci ve diğer donanımları tam performans kullanmaz. O yüzden fişe takılı değilken oyun oynamayın.

İlla oynayacaksanız Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri altından pilde kullanım için donanım özelliklerini ayarlayabilirsiniz. İşlemci güç yönetimi, en yüksek işlemci durumu gibi parametreler Gelişmiş gün yönetimi altından değiştirilebilir.

Son olarak, yukarıda da bahsettiğim gibi benim gördüğüm temel sorun HDD'nin bu donanım için uygun olmaması. SSD veya  SHDD (SSHD Nedir? (Solid State Hybrid Drive) size çok daha iyi performans ve bu sorunlardan kurtulma vaadi sunabilir.

hakan hakan (15394)
8 yıl önce cevaplandı

  • Hdd yavaşlığından kaynaklandığını sanmıyorum. Bazen 15 saniyede açılıyor bazen dediğim gibi 6 dakikayı buluyor. Güç seçeneklerinden ayarlama yaptım fakat yine şarjda değilken kapanma sorunu var. Orjinal win 8'den güncellediğim için şu an orjinal win10 kullanıyorum. dvd veya usb ile kurulumda sahte olmıycak mı? Tüm sürücüleri güncelledim, silip yeniden yükledim fakat değişen birşey yok. hasanalpcan 8 yıl önce
  • HDD yavaşlığı performansı etkiler. Fakat 6 dakika bekleme normal değil elbette. Ben genel olarak cevap verdim. Sadece aldığınız donanım için bu hdd uygun değil sorunlara yol açabilir demek istedim. Bir kere orjinal yükseltme yaptıysanız Windows 10 'u indirebilir ve USB ye aktarabilirsiniz. Orjinalliği bozulmaz. hakan 8 yıl önce
  • win10'u indirip usb'ye nasıl aktarırım peki? hasanalpcan 8 yıl önce
  • Wndows 10 usb kurulum: http://uzmanim.net/soru/windows-10-usb-uzerinden-nasil-kurulur-bootable-windows-10-usb-si-nasil-yapilir-mediacreation-tool-ile/56452 linkinde var. uzmanim.net üzerinde aratırsan da erişebilirsin. hakan 8 yıl önce
  • Teşekkürler hasanalpcan 8 yıl önce
üyelik gerektirir

Cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Eğer uzmanim.net üyesiyseniz giriş yapabilirsiniz: üye girişi yap
uzmanim.net'e üye olmak çok kolaydır: hemen kayıt ol