adbirdie virüsü nedir?
adbirdie virüsü nasıl temizlenir?
adyourexchange virüsü nedir? adyourexchange nasıl temizlenir?
Toplam 1 cevap
adbirdie virüsü nasıl temizlenir?
Teknik olarak virüs olarak nitelenmeyecek adbirdie, adyourexchange, tablet, telefon, bilgisayar gibi cihazlarda reklam görüntülenmesine sebep olan bir çeşit dns yönlendirmesidir.
adyourexchange, adbirdie, özellikle bir yazılım veya virüs ile bilgisayarınıza bulaşmaz.
uzmanim.net üzerinde defalarca bu konuda uyarılar yayınlamıştı. adbirdie Adsl modemdeki güvenlik açığından yararlanan saldırganlar tarafından modeminizin ayarlarında yapılan değişiklikler yüzünden karşınızda çıkmaktadır. Bu sebepten telefon, tablet veya bilgisayarda virüs taraması yapmak buna çözüm değildir.
En kesin çözüm yeni ADSL modem almaktır. Eğer adbirdie ile ofis, okul gibi bir ortamda karşılaşıyorsanız, bu ortamda güvenlik açığı olan cihazlar var demektir.
Bu güvenlik açığı ile ilgili detaylı bir yazı Misfortune Cookie güvenlik açığı nedir? burada paylaşılmıştı.
adbirdie virüsü nasıl temizlenir?
Geçiçi çözüm olarak Adsl modemi sıfırlamak, tarayıcı verilerini sıfırlamak ve DNS değiştirmek sizi adbirdie virüsünden kurtarır. Fakat bunlar geçici çözümlerdir. En kesin çözüm yeni bir adsl modem almaktır.
Adbirdie virüsü olarak adlandırılan durum aslında modem kaynaklı bir DNS yönlendirmesidir. Bu Adsl modem üzerinden bağlanan tablet, cep telefonu ve bilgisayar gibi cihazlar Adbirdie gibi siteleri kendiliğinden açarlar. Virüsün sebebi, bilgisayara bir zararlı yazılım bulaşması değil ADSL modemdeki güvenlik açığıdır.
Web sitelerine girerken neden Adbirdie gibi siteler açılıyor?
Bu durumla karşılaşıyorsanız muhtemelen eski tip bir ADSL modem kullanıyorsunuz. Modeminiz TP LINK marka veya modemin firmware'i Zyxel ise (modemin içinde gömülü çalışan yazılım) bu güvenlik açığına maruz kalabilirsiniz.
Bu sadece TP Link marka modemleri etkileyen bir güvenlik açığı değildir. Aynı gömülü yazılımı kullanan pek çok farklı model bundan etkileniyor.
Örneğin TP LINK TD-8816, TD-8817, TD-8840T, TD-W8151N, TD-W8901N, TD-W8951ND, TD-W8961ND modemleri bu saldırılardan etkileniyor. Sizin modemin markası farklı olabilir fakat bu sayfalar ile karşılaşıyorsanız muhtemelen siz de saldırı altındasınızdır anlamına geliyor.
Bu sebepten hem bilgisayar hem de tablette bu siteler ile karşılaşıyorsunuz. Bu tür eski model adsl modemlerdeki güvenli açığını kullanan hacker'lar sizi istedikleri sitelere yönlendirebiliyorlar. Hatta Google, Facebook, Youtube, Twitter gibi sitelere girdiğinizi düşünürken başka bir siteye yönlendirilmeniz içten bile değil.
Adbirdie virüsü temizleme
Ortada bir virüs olmadığı için aslında sizin yapmanız gereken ADSL modem ve bu adsl modemi kullanan cihazlar için güvenlik önlemi almak.
Adbirdie virüsü olarak adlandırılan olayı çözmek şunları yapabilirsiniz:
Bu güvenlik açığından en az oranda etkilenmek için lütfen önce bilgisayar, tablet veya cep telefonunuzda DNS sunucu bilgilerini değiştirin. Özellikle DNS otomatik al seçeneği aktifse bunu kapatın ve elinizle DNS sunucu bilgilerini girin.
Eğer nasıl yapılacağını biliyorsanız tablet veya cep telefonunuzun DNS sunucularını değiştirin.
Bilmiyorsanız şu linkler size yön gösterecektir.
Android cep telefonlarda ve Android Tabletlerde DNS nasıl değiştirilir?
Windows 7'de DNS nasıl değiştirilir?
Windows 8'de DNS nasıl değiştirilir?
En iyi ücretsiz DNS sunucular hangileridir?
Windows 7 ve Windows 8 için nasıl DNS değiştirilir yukarıdaki linklerden bulabilirsiniz. Ayrıca güvenilir DNS sunucu listeleri yukarıdaki linklerde mevcuttur.
NOT: DNS değiştirmenize rağmen uyarı tekrar karşınıza geliyorsa sayfayı yenileyin
Adbirdie siteleri dışında da kendiliğinden açılan siteler olabilir. DNS değiştirmek geçici bir çözümdür. Şuanki sorununuzu çözebilir fakat bu güvenlik açığı zamanla form değiştirmektedir. Hackerlar farklı saldırı yöntemleri üzerinden sürekli çalışıyorlar ve her geçen gün yeni bir saldırı yöntemi çıkabiliyor.
Adbirdie virüsü olarak tabir edilen durum için yapılabilecek çözümler yukarıda anlatıldığı gibidir.