Başka bir program tarafından kullanımda olan dosya nasıl silinir?

cemkara (4215) 9 yıl önce sordu

Bazen bir dosyayı silmek istediğinizde aşağıdaki gibi uyarılar ile karşılaşabilirsiniz:

  • Dosya kullanılıyor : Dosya ... üzerinde açık olduğundan bu eylem gerçekleştirilemiyor
  • Silmeye çalıştığınız dosya şu an kullanımda. Dosyayı kullanabilecek programı kapatıp yeniden deneyin
  • Dosya silinemiyor erişim engellendi
  • Kaynak veya hedef dosya kullanımda olabilir.
  • Erişim engellendi: Diskin dolu veya yazmaya karşı korumalı olmadığından ve dosyanın şu anda kullanımda olmadığından emin olun

Bu durumlarda, bir dosya ya da klasörü silemediğiniz durumlarda neler yapılması gerekir?

Toplam 2 cevap


cemkara (4215) 9 yıl önce cevapladı

Kullanımda olan dosya nasıl silinir?

Silmeye çalıştığınız dosya kullanımda hatası alıyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  1. Silmeye çalıştığınız dosya gerçekten o an kullanımda olabilir. Kullanan dosyayı tespit edemiyorsanız ilk yapmanız gereken bilgisayarı yeniden başlatmak olmalı. Bilgisayarı yeniden başlatın ve dosyayı silmeyi tekrar deneyin.
  2. Uygulamayı kapatın. Dosya kullanımda hatası almaya devam ediyorsanız, dosyayı kullanma ihtimali olan programı bulun ve görev yöneticisinden sonlandırın. Eğer bu bir .doc, .docx, xls, .xlsx  gibi Ofis belgesi ise Ofis programlarının kapalı olduğundan emin olun.
  3. Güvenli modda dosyayı silmeyi deneyin. Bilgiayarı kapatın ve güvenli modda açın. Dosyayı silmeyi deneyin. Güvenli kipte daha az uygulama çalışır bu sebepten silme işlemi daha kolay olacaktır.
  4. Silinemeyen dosyaları silme programı kullanın. Dosyayı hala silemiyorsanız o zaman 3. parti bir yazılıma ihtiyacınız var. Bunun için  Unlocker programını kullanabilirsiniz. Unlocker silinemeyen dosyaları silmek için kullanabileceğiniz bir program. Özellikle başka programlar tarafında kilitlenen dsyaları açmak için uygun.  Unlocker programını buradan indirin  . Unlocker silinemeyen dosyaları silmek için en uygun programlardan biridir.
  5.  Unlocker kurduktan sonra silinemeyen dosyayı sağ  tuşla tıklayın ve Unlocker menüsünden Kill Process or Unlock / Unlock All seçeneklerinden birini seçin. Kill Process dosyayı kullanan uygulamalayı kapatacaktır.

 Başka bir program tarafından kullanımda olan dosya yukarıdaki işlemlerden biri ile kesin olarak silinecektir. Bir dosyayı silemediğiniz durumlarda yukarıdaki çözümlerden birini veya sırası ile hepsini deneyebilirsiniz.