Bilgisayar ile ilgili kendimi nasıl geliştirebilirim ? Öğrenmeye nereden başlamalıyım ?

ykaraguney (3) 6 yıl önce sordu

Merhaba,

Ben 22 yaşımdayım. Küçüklüğümden beri bilgisayar başındayım, tabi çoğunlukla oyun, dizi, film, sosyal medya vs. şeylerle ilgileniyorum. Genelde bilgisayarın başına oturup internete girdiğimiz zaman bilgisayarı bildiğimizi zannederiz ancak bu konuda büyük yanılgıya düşüyoruz, ben de bu yanılgıya düştüğümü yeni yeni fark etmeye başlıyorum. Daha doğrusu farkındaydım ama yeni kabulleniyorum diyebilirim. Neyse daha fazla boş konuşmadan sorularıma geçeyim.

Bilgisayar çok geniş kapsamlı bir dünya haline geldi günümüzde ve ben bu dünyanın içinde birçok konuda parça parça ve az bilgiye sahibim. Sormak istediğim şu ki; bilgisayar alanında kendimi nasıl geliştirebilirim, öğrenmeye nereden başlamalıyım, nasıl başlamalıyım, okumam gereken kitaplar neler ? Eğer yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü internette biraz araştırma yaptım ve çok verimli sonuçlar alamadım. Bu öğrenme serüvenine başlayıp devam edebilirsem bir de blog sayfası açıp öğrendiklerimi ve öğrenme sürecimi orada paylaşmayı düşünüyorum ki benim yaşadığım bilgi kıtlığı sorununu bir nebze de olsa diğer insanlar için giderebileyim. Şimdiden teşekkür ederim, iyi günler dilerim.

Toplam 2 cevap


nvidiagtx (690) 6 yıl önce cevapladı

Bilgisayar için donanımlardan başlamalısın Hangi donanım nedir, ne işe yarar, bunun gibi şeyler. Uzun sürmez, yeni başladıysan öğrenmeye 2 ay gibi zaman diliminde kendini Fazlasıyla geliştirebilirsin. Şahsen ben bilgisayarı kısa sürede öğrendim bu konuda bilgim yeterince var. Donanımlar Bilgisayarın Temelini oluşturur,

Donanım nedir?

Donanım bilgisayarın temelini oluşturan yapılardır bu yapılar olmazsa Bilgisayar çalışmaz/veya doğru çalışmaz. Donanımlar Şunlardır:

Ram: Random Access Memory demektir. veri depolayan kısımdır elektrik kesilince açtığınız programlar, dosyalar kapanır bunun sebebi açtığınız dosyaların Verileri Ramde depolanmasıdır. Ramlerin 4 Türü vardır, DDR, DDR2, DDR3, DDR4'dür  bunların frekans değerleri ( MhZ ) leri ise DDR sınıfına göre değişkenlik vardır örneğin DDR2 de 800 MhZ, DDR3'de 1333, 1600,1066 Gibi Frekans değerleri olabilir.

İşlemci: Bilgisayarın beyni'dir klavyede bastığınız tuşlar direkt olarak ekrana gelmez belirli bir sırası vardır, işlemciniz eski ise bilgisayarınızdaki hızlar değişir. intel işlemcilerin nesilleri vardır örneğin, i3 330m ( ilk nesil 2010 Da çıkan işlemci ) i5 7500 ( 7. Nesil 2017 de çıkan işlemci ) gibidir işlemciler nesilden nesile değişir. bilgisayar alırken ilk yapmanız gereken işlemcinin nesli ilk  nesil ise o bilgisayardan hayır beklemeyin.

HDD ( HardDisk ): Verilerimizin asıl depolandığı yerdir HDD nin 1 TB ( 1000GB Yani 1 TeraByte ) 240 GB, 4 TB gibi depolama alanları mevcuttur. Artık günümüzde SSD kullanılıyor.

SSD ( Solid State Driver ) : Günümüzde SSD ler meşhurdur Harddiske oran 8 veya 9 kat hızlıdır fakat oyunlarda performans artmaz sadece açılış hızları gibi değerler yükselir. bilgisayarınız 40 saniyede açılıyor ise SSD ile Çok hızlı açılacaktır.
SSD alırken dikkat etmeniz gereken şeyler, Okuma hızları, yazma hızlarıdır zaten hemen hemen aynıdır tüm SSD'ler, fakat dediğimiz gibi SSD ler çok iyidir fakat fiyatlarıda pahalıdır

Ekran kartı : Ekran kartı bilgisayarımızda olması gereken en önemli parçadır, günümüzde Onboard ve Apu işlemciler olmasına rağmen Harici bir Ekran kartı olması gerekiyor Onboard ekran kartından alabilecek maximum değerler çok azdır.
Ekran kartı alırken dikkat etmeniz gereken şeyler PCI Express slotlarıdır uyumlumu uyumlu değilmi bunu öğrenmek için anakart üretici firmanın sitesinden bakılır.

Anakart ( MotherBoard ) : Bilgisayarda Ramler, İşlemci, ekran kartı, Anakart üzerine monte edilir HDD için özel bölmeler vardır oralara takılır ve kablo ile anakart'a takılır.

anlatacaklarım bu kadardı siz dediniz nerden başlıyayim diye bende kendimi tutamadım uzun uzun donanımları anlattım.

EDİT: Kitap ise bu kitap iyi görünüyor her türlü bilgi var içinde : KİTAP ( TIKLA )
 

ykaraguney 6 yıl önce

@nvidiagtx Vakit ayırıp yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim. O zaman dediğiniz gibi önce donanımla ilgili araştırma yapıyorum. Peki önerebileceğiniz herhangi bir kaynak var mı ? Kitap, site, dergi ne olursa.

nvidiagtx 6 yıl önce

Her türlü kaynak kitap vs olur kitap lar ise kırtasiyelerde satılır internettede vardfır

ykaraguney 6 yıl önce

@nvidiagtx tekrar çok teşekkür ederim

nvidiagtx 6 yıl önce

rica ederim @ytkaraguney herzaman

murat (12547) 6 yıl önce cevapladı

Bilgisayar çok geniş bir dünya. Fakat genel olarak ikiye ayırmak mümkün: Yazılım ve Donanım.

Sen hangi alanda kendini geliştirmek istiyorsun önce ona karar ver. Daha sonra bunların alt kanallarına doğru araştırma yap derim.  

Genel bilgisayar bilgimi ilerletmek istiyorum dersen öncelikle İşletim Sistemi kavramına aşina olmalısın.  Windows, Linux gibi işletim sistemleri konusunda pek çok kitap var. Bunları alarak işe başlayabilirsin. İşletim sistemi bilgisayarın her şeyidir.  Tek bir kaynak değil bütün kaynakları takip etmek ve sürekli okumak bu işin en önemli kısmı. Benim ilk başladığım dönemlerde PC World, Pc Magazin, Chip gibi dergiler vardı. Sürekli onları takip ederdim.  O zamanlar internet yoktu henüz.

Tabi şuan internet var ve pek çok bilgisayar ile ilgili site ve kaynak var. Sana şunu al ok her şeyi öğrenirsin diyebileceğim bir kaynak yok. Böyle bir kaynak da bulamazsın zaten.

Temel bilgisayar donanımı ile ilgili kitaplar da var. Bunun için herhangi bir kitapçıya girip şöyle bir kitaplara gözatman yeterli. Varsa hoşuna giden bunlardan birini al.

Yazılım dünyası zaten başlı başına bir olay. O ayrı bir konu.

ykaraguney 6 yıl önce

@murat Yorumunuz ve ayırdığınız zaman için teşekkür ederim. O zaman ilk olarak donanımı öğrenmeye çalışıp sonrasında yazılıma geçiyorum.

toprak34 6 yıl önce

@murat "Windows, Linux gibi işletim sistemleri konusunda pek çok kitap var. " Abi bu cümledeki bahsettiğin kitabın/kitapların linkini atarmısın?