Bilgisayarın hacklendiğini anlama. Bilgisayarın hacklendiği nasıl anlaşılır?

omercik (9428) 7 yıl önce sordu

Bilgisayarımın hacklendiğini veya tehlikede olduğunu nasıl anlayabilirim?

Bilgisayarımınn hacklendiğini kesin olarak anlayabilmemin bir yolu var mıdır?

Bilgisayarımı hacklenmeye ve virüslere karşı korumak için ne yapmam gerekir?

Toplam 1 cevap


omercik (9428) 7 yıl önce cevapladı

Bilgisayarınızın hacklendiğini %100 olarak anlayamassınız. Anlasanız bile nasıl bir saldırıya maruz kaldığınızı kesin olarak fark edemeyebilirsiniz. Yine de birkaç önemli ihtimalden ve bilgisayarınızı nasıl güvene alabileceğinizden bahsetmek istiyorum. Burada yazdığım şeylerden birisi bile başınıza gelmişse bilgisayarınız tehlikede olabilir. 

Antivirüs programları bilginiz haricinde devre dışı kalmış mı?

Siz veya bir başkası elle kapatmadığı sürece hiçbir antivirüs programı kendini devre dışı bırakmaz. Bilgisayarınızı her açmaya bunu kontrol edin. Eğer sizin bilginiz haricinde antivirüs programınız devre dışı kalmışsa bir şeyler ters gidiyor demektir. Çünkü bilgisayar korsanları, bilgisayarınızı daha rahat ele geçirip daha kolay yönetebilmek için antivirüs yazılımlarını devre dışı bırakırlar. Böyle bir durumla karşılaşırsanız önemli dosyalarınızı yedekleyip format atmanızı öneririm. Karşıdaki kişi antivirüs programınızı devre dışı bırakacak yeteneğe sahipse "bana bir zararı yok" diye düşünüp göz ardı etmenizin size hiçbir avantajı olmaz.

En iyi ücretsiz antivirüs programları

Site içi "antivirüs önerileri" arama sonuçları

Sosyal medya şifreleriniz kabul edilmiyor mu?

Bilgisayarınızı açtınız, her şey gayet normal görünüyor. Ama Facebook hesabınıza girmeye çalışırken şifrenizi doğru girdiğiniz halde şifreyi kabul etmiyor. Bu durum bir şeylerin ters gittiğinin ciddi göstergelerinden biridir. Tabi eğer şifrenizi doğru girdiğinizden eminseniz endişe duyun. Şifrenizin kabul edilmemesi bilgisayarınız %100 hacklendi anlamına gelmez. Sadece doğru girmenize rağmen kabul edilmiyorsa endişe duymalısınız. Bilgisayar korsanları, şifrelerinizi değiştirerek sizi savunmasız bırakmak isterler. Bu nedenle şifrelerinizi doğru girdiğiniz halde kabul edilmemesi bir şeylerin ters gittiğini gösterir. Böyle bir durumla henüz karşılaşmamış olabilirsiniz, ama bu karşılaşmayacağınız anlamına da gelmez. Güvenlik amacıyla şifrelerinizi düzenli olarak değiştirmenizi ve bir şifreyi birden fazla hesapta kullanmamanızı tavsiye ederim.

Facebook ve diğer sosyal medya hesaplarımızı nasıl güvene alabiliriz?

"Bilgisayarınıza virüs bulaştı" gibi uyarılardaki bağlantılara tıkladınız mı?

Bilgisayar korsanlarının en sık kullandığı yöntemlerden birisi budur. Bir web sitesinde dolaşırken aniden karşınızda bir açılır pencere (pop-up olarak da adlandırılır) belirebilir. Bu pencerelerde genellikle kullanıcıları korkutmaya ve aldatmaya yönelik "bilgisayarınız tehlike altında, virüsleri temizlemek için şuraya tıklayın" gibi çeşitli bilgilendirme mesajları yer alır. Eğer bilgisayarınızdaki antivirüsü aşamazlarsa bu yönteme başvururlar. Böyle bir mesajla karşılaştıysanız ve bilerek veya bilmeyerek mesajda belirtilen linke/butona tıkladıysanız bilgisayarınıza %90 ihtimalle zararlı yazılım bulaşmıştır. Eğer tıkladığınızı düşünüyorsanız hemen antivirüs programlarıyla bilgisayarınızı tam taramadan geçirin, veya bilgisayarınıza format atın. 

NOTLAR:

  • Bilinen bütün antivirüs programlarında açılır pencere (pop-up) engelleme özelliği olduğu için kullanmanızı kesinlikle öneririm.
  • Her şeyin crackini kullanın ama antivirüsün crackini kullanmayın. Kaspersky, Avast gibi popüler antivirüs yazılımlarının özel olarak geliştirdiği ücretsiz sürümleri vardır ve bu sürümler bile sizi korumak için yeterlidir.

Tarayıcınıza bilmediğiniz araç çubuğu eklentileri bulaşmış mı?

Bilgisayarınıza bir program yüklediğinizde (eğer programda varsa) onunla ilişkili uzantı otomatik olarak tarayıcıya yüklenir. Örneğin Kaspersky Total Security yazılımını bilgisayarıma kurduğumda otomatik olarak Chrome tarayıcıya onunla ilişkili uzantı yüklenmişti. Tarayıcınızın uzantılar bölümünden kontrol edin. Sayısı önemli değil, bilmediğiniz ve size yabancı gelen bir eklenti görürseniz hemen onu kaldırın ve antivirüs programınızla bilgisayarınızı tam taramadan geçirin. "Bunun bana ne zararı var?" diye düşünmeyin. O eklenti, gelecekte banka işlemlerinizi yaparken bilgilerinizi çalmayı hedefleyen bir hackerin yerleştirdiği virüsten gelmiş olabilir. Virüs kelimesini duyunca aklınıza illa bilgisayara bulaşan ve bilgisayarın güvenliğini tehdit eden zararlı yazılımlar gelmemeli. Amacı sadece sizinle alakalı şahsi bilgileri ele geçirmek olan zararlı yazılımların sayısı oldukça fazladır.

Bir siteye girmeye çalışırken başka bir siteye yönlendirme yapılıyor mu?

Tarayıcınızı açtınız ve Facebook'a girmeyi amaçlıyorsunuz. Adres satırına facebook.com yazıp enter tuşuna bastınız ama bir anda saçma sapan bir siteye yönlendirildiniz. İşte bu çok ciddi bir durumdur ve bilgisayarınız yavaş yavaş başkalarının komutlarıyla hareket edecek duruma gelmiş demektir. Bazı virüslerin bilgisayarınıza bulaşması için sizin o virüsü bilgisayarınıza indirip açmanız gerekebilir. İşte bu amaçla sizi başka sitelere yönlendirerek bilgisayarınıza virüs bulaştırmayı hedefliyor olabilirler. Eğer bu durum başınıza çok sık geliyorsa yine antivirüs programlarıyla tam tarama yapın veya format atın. 

Siz dokunmadan mouse imleci hareket ediyor mu?

İş bu noktaya gelmişse emin olun bilgisayarınızın kontrolü başkalarının eline geçmiştir, bilgisayarınız sizin değildir ve kesinlikle format atmanızı öneririm. Nadiren de olsa böyle durumlarla karşılaşabilirsiniz.