Bir web sitesinden nasıl para kazanılır?

developerkafasi (61) 7 yıl önce sordu

Bir web sitesi yaptınız, aylık tekil kullanıcı sayısı 5-10 bin civarı. Trafiğiniz güzel, belirli bir kitleniz oluştu. Peki ya sonra? Nasıl para kazanacaksınız?

Sadece adsense mi? Sponsorlu reklamlar nasıl alınıyor? Alınırsa, bu sponsorlu reklamlar neye göre bütçeleniyor? Reklam aldığınız şirketlere google analytic gibi rapor ekranı sunuluyor mu "bak reklamına şu kadar kişi tıkladı, şunlar baktı vs vs"?

Bir web sitesinden başka nasıl para kazanılır? Tecrübesi olan arkadaşlar bizi bilgilendirebilir mi?

Toplam 2 cevap


notify (538) 7 yıl önce cevapladı

Merhaba, bu konu hakkında kendi düşüncelerimi kısaca paylaşmak isterim;

Öncelikle şunu belirteyim, bu işlerden para kazanmak isteyen çoğu insan bir web site açıp milyoner olma hayali kurar. Düşüncesi de klasik türk insanımız düşüncesidir: aylık 50.000 ziyaretçi gelse ortalama 1.000 ziyaretçiden reklam gösterim ücreti olarak 10TL alsam 50*10=50TL günlük kazanırım gibi bir düşünceyle yaklaşılır. Bu tamamen yanlıştır. Eğer gerçekten bir web sitesinde ki koyacağınız üç beş reklamdan para kazanmak istiyorsanız, bu işe yatırım yapmalısınız. Günde yüzbinlerce hatta milyonlarca ziyaretçisi, bir kitlesi olması gerekiyor- ki bahsettiğimiz paralar hayal olmaktan çıksın ve gerçeğe dönüşsün. Fakat reklam dışında internetten para kazanmak istiyorsanız hali hazır'da yaptığınız ve para kazandığınız bir işi(Hafriyat, Taş duvar, tekstil, matbaa vb... yüzlerce ticaret dalı) internet ortamına taşıyııp ve daha fazla kitleye ulaşarak para kazanabilirsiniz ve yaptığınız hizmeti, sattığınız ürünü vs... internete taşıdığınız takdirde ciddi anlamda bir müşteri yakalarsınız. Bu şekilde para kazanırsınız. Dediğim gibi bu benim şahsi düşüncemdir. Birde @alattin abiden yorum alırsak daha da aydınlanırız.

developerkafasi 7 yıl önce

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim merak ettiğim, uzmanim.net gibi web siteleri Adsense haricinde nasıl para kazanıyor. Reklam veren şirketler mi gelip sizi buluyor, yoksa siz mi teklif götürüyorsunuz. Bunun için şirket kurup vergi vermeniz gerekiyor mu?

developerkafasi 7 yıl önce

@alattin beyin yorumlarını ben de merak ediyorum:)

saltuk 3 yıl önce

Daha önce hiç web sitesi açtın mı? bu işlerden anlıyor musun? bu konuya cevap yazmadan önce bunları kendine sorman gerekli. Daha önce adsense ile hiçbir alakan olmadığı yazdığın şeyden belli. Kıskançlıktan ve insanlara ümitsizlik aşılamaktan vazgeç.

alattin (17125) 7 yıl önce cevapladı

Soru gözümden kaçmış, yeni bir bahsetme gelinde haberdar oldum tekrardan. Moralini bozmak istemem ama öncelikle aylık 5-10k ziyaretçi ile sunucu maliyetlerini karşılayamazsın onu söyleyeyim. Reklam gelirleri ile ayakta kalacak bir model kurmak gerçekten zor. Çünkü reklamlar öyle hayal edilen kadar kazandırmıyor. Bu sebeptendir ki pek çok içerik sağlayıcı site farklı farklı amaçlara yönleniyor. uzmanim.net bu anlamda iyi bir model değil. Benim kafamda olan ve daha henüz yayına geçmemiş olan uzmanim.net'in gelir modeli reklam değil.  Maalesef zaman içinde planladığım aşamaları gerçekleştiremediğim için daha çok içerik sağlayıcı gibi bir konuma geldik. Bu başka bir konu. Ana konuya döneyim.

Web sitesi çok genel bir laf. Ürün satıyor olabilirsin, hizmet satıyor olabilirsin. Fakat kastının içerik sağlayan bir web sitesi olduğunu düşünüyorum ve bunun üzerinden yayınlayacağım. Evet öncelikle reklam üzerinden gelir elde etmek istiyorsan  Adsense bir numaralı yardımcın olacaktır. Farklı reklam sağlayıcıları da var Reklamstore, Admatic gibi farklı şirketlerde var. Fakat gelir açısından en iyisi Adsende. 

Bir reklam ağına üye olmak için önce yukarıda bahsettiğim şirketlerin web sitelerindeki yayıncı ol bölümlerinden kayıt olmak gerekiyor. Daha sonra siten onaylanırsa yayıncı oluyorsun ve reklam göstermeye başlayabiliyorsun.

Gerçek anlamda içerik sağlayıcı siteler, örneğin shiftdelete.net gibi, farklı gelir modellerine sahip olabiliyor. Reklam yine söz konusu. Sponsorlu içerik de genelde bir proje oluşturuyorsunuz hedef firmalara bu teklifi sunuyorsunuz kabul edilirse ne âlâ. Örneğin bazı ürün tanıtımı videoları buna örnek. Yine aslında bazı içerik sağlayıcı firmaların yan firmaları var. Bunlar ile sosyal medya yönetimi, içerik üretimi gibi farklı hizmetler satmaya çalışıyorlar. Web sitesinden kupa, bardak, tişört satmaya çalışan da var. Neden? Çünkü kaliteli bir hizmet için iyi ekip gerekiyor. Ekip de dediğinde de ciddi maliyetler oluşuyor. Bu sebepten pek çok site açılıyor ve kapanıyor.

Sponsorlu reklamlarda çoğu şirket kendi ölçüm yöntemlerini kullanıyor. Size bir reklam kodu yolladıklarında bu reklam kodu aynı zamanda gösterim, ölçüm gibi hizmetleri de sağlıyor. Analytics bilgisi isteyen de var. 

Ben bu konuda çok da bilgili, cevap verecek niteliklere sahip doğru kişi değilim. İşim de değil tabi. uzmanim.net benim hobim ve hayalim.  Diğer işlerimden vakit kaldıkça geliştirmeye devam ediyorum. Daha profesyonel anlamda bilgi sahibi olan birileri varsa paylaşabilir.