Bu UWP işlem grubu, sistem performansını arttırmak için işlemleri askıya alıyor

murat (12492) 5 yıl önce sordu

Görev yöneticisinde İşlemler sekmesinde bazı çalışan işlemleri yanında yeşil yaprak görünümlü bir simge var ve bu işlemlerin üzerine fareyi götürdüğümde Bu UWP işlem grubu, sistem performansını arttırmak için işlemleri askıya alıyor yazıyor.  Bu UWP işlem grubu, sistem performansını arttırmak için işlemleri askıya alıyor ne demek? İşlemlerin yanındaki yeşil simgenin anlamı nedir? İşlem detaylarında Askıya alındı yazıyor. Askıya alındı ne demek?

Toplam 1 cevap


murat (12492) 5 yıl önce cevapladı

UWP nedir?

UWP, Windows 10 ile hayatımıza giren bir kavram. UWP basitçe Windows 10'da modern metro uygulamalarını temsil ediyor. UWP uygulamaları daha güvenli, daha stabil ve performanslı çalışan uygulamalardır. Windows 10'da bulunan Fotoğraflar,Ayarlar, Filmler ve TV, Microsoft Edge, Hesap makinesi, Microsoft Store gibi uygulamaların tamamı UWP'dir.

Bu modern uygulamalar bir svchost işlemi tarafından kontrol edilirler. Sistem kaynaklarını (RAM, CPU) korumak için bu uygulamalar kullanılmadığında askıya alınır ve kullandıkları kaynaklar boşa çıkarılır. Böylelikle aktif çalışan diğer uygulamalar için daha fazla RAM ve CPU kalır.

Svchost işlemi UWP uygulamaları kontrol altında tutar ve arkaplanda, kullanılmadıklarında bunları askıya alır ve kullandıkları kaynakları boşa çıkartır. Bu da Windows 10'un daha performanslı çalışmasını sağlar. Askıya alma işlemi tamamen otomaik işleyen bir süreçtir. 

Görev yöneticisindeki yeşil yaprağa benzeyen simge o işlem askıya alındı demektir. Askıya alınınan bir işlem %0 CPU ve %0 bellek (ram) kullanır. Yani hiç bir kaynağı tüketmez, kullanmaz.

Görev yöneticisinde askıya alınan bir işlemin üzerine mouse imleci götürüldüğünde "Bu UWP işlemi sistem performansını arttırmak için askıya alındı" uyarısı belirir. Bu normal bir durumdur.