CMD Komut satırından CHKDSK nasıl yapılır, hangi komutlar kullanılır?

temmuz (12505) 9 yıl önce sordu

Disk hata denetlemeleri yerel disk özelliklerinden araçlar sekmesi altında "Denetle" düğmesine tıklanarak yapılır. Her partition (disk bölümü) için ayrı ayrı yapılması gerekir.

Disk denetlemesi CMD komut satırındanda yapılabilir. CMD komut satırından yapılan disk denetlemelerine kısa ismiyle (aynı zamanda komut kodlarıdır) "CHKDSK" denilmektedir. Yerel disk özelliklerinden yapılan disk denetlemelerine göre daha sağlıklı sonuçlar sağlanır.

Bunun için hangi yollar izlenir, hangi komutlar girilir? 

Toplam 2 cevap


temmuz (12505) 9 yıl önce cevapladı

Windows 7'de:

Başlat düğmesine tıklanır. Açılan "Programları ve dosyaları ara" kutusuna "cmd" yazılır. Üstte cmd ikonu çıkar. Üzerinde sağ tuş menüsünden "yönetici olarak çalıştır" tıklanır. Açılan cmd arabiriminde (siyah pencere) chkdsk c(sürücü harfi): /r /f komutu girilerek enter'e basılır.

Windows 8/8.1'de:

Metro ekranında cmd yazılır. Çıkan cmd ikonu üzerinde sağ tık ve "Yönetici olarak çalıştır" denir. Devamı Windows 7 için anlatılanlar gibidir.

 

 

CHKDSK C(sürücü harfi): /r /f /x tam tarama komutudur. Windows'un kurulu olduğu partitionda chkdsk komutu verildiğinde "Windows kullanıldığı sırada diski denetleyemez, bir sonraki başlatmanızda sabit disk hatalarını denetlemek istiyor musunuz?" sorusuna evet cevabı verilmelidir.

Disk Hata Denetimi (CHKDSK) Komutlarında kullanılan harflerin anlam ve fonksiyonları nelerdir?

 

 

 

 

eraizgn (1) 9 yıl önce cevapladı

Dediklerinizi yaptığımda, Windows; kullanıldığı sırada diski denetleyemez, bir sonraki başlatmanızda sabit disk hatalarını denetlemek istiyor musunuz? dedi İptal ettim.

http://uzmanim.net/soru/driver-power-state-failure-hatasi/9965 burada ki linki kontrol ettiğim de bundan olabileceği aklıma geldi. PC'yı ilk aldığımdan beri anakartın tüm driverlerini yüklememe rağmen aygıt yöneticisnde "diğer aygıtlar" kısmında bir dünya sarı ünlem vardı. Bazen geç acılıyordu vs vs. Ben öyle kullanmaya devam ettim ve ilk mavi ekranı 19.10.2014'te aldım. Sonra format attım anakartın driverinda ki herşeyi yükledim, virüs programını internet sayfası vs vs. Ona rağmen hala sarı kaldı. Bir türlü gideremedim şimdi onları windows update ile güncelle dediğim de bulamıyor driverlarını.

http://cs623719.vk.me/v623719038/d38c/5wHNKcIIb_o.jpg

Bundan olabilir mi? Birde disk denetlemeyi PC açıldığında yı işaretleyip yapayım mı?

Anakartın modeli; ASUS SABERTOOTH Intel X79 Soket 2011 DDR3 1866MHz Anakart

temmuz 9 yıl önce

"Evet" demeliydin,

temmuz 9 yıl önce

Senin problemin driver problemiymiş. Tahmin etmiştim. Üreticinin ana sayfasına gir ve gerekli driver'ları bularak yükle. Başka birşey yapman gerekmez.

temmuz 9 yıl önce

Açtığın konudaki mesajımın altına bir ek yaptım. Oraya bak.

eraizgn 9 yıl önce

Chipset Driverini güncelledim ve bilinmeyen aygıttakı sorun ortadan kalkmış oldu ama PC kapanmama ve Mavi Ekran alma hatam devam ediyor ne yazık ki :S http://cs623719.vk.me/v623719038/d394/LGxWWNhyKQE.jpg Uhm checkdiskten mı devam ediyorum?)

temmuz 9 yıl önce

CHKDSK Yap. Öyle adım adım git. Sonunda donanım problemi değilse mutlaka düzelecektir. Ama SSD donanım olarak problemliyse, tek çözüm, yetkili teknik servis olabilir. Bu sonraki evrelerde belli olur.

temmuz 9 yıl önce

Donanım problemi değilse sonunda düzelir, meraklanma.

eraizgn 9 yıl önce

@Temmuz; İçten yardımın sayesinde sorunumu ortadan kaldırdığın için çok teşekkür ederim. Artık mavi ekran almıyorum. Son bir sorum var. :) BlueScreenView'ı açtığımda iki tane kayıt gözüküyor, onlar sorunun devam ettiğinin göstergesi mi? yoksa bir çeşit log gibi zamanında bunlar oldu mu? Onların ortadan kalkması mı gerekiyordu yoksa böyle olması normal mi?

temmuz 9 yıl önce

Geçmiş olsun :-) Bilgisarımdan C üzerine gel ve sağ tık yap. Çıkan menüden özellikleri tıkla . "Yerel Disk (C:) Özellikleri" arabirimi açılacaktır. Genel sekmesi altından Disk Temizleme düğmesini tıkla. Kısa bir süre sonra arabirimde temizlenmesi gereken dosyalar görünecektir ve alt sol taraftada "Sistem dosyalarını temizle" düğmesi bulunur. Bu düğmeyede tıkla. En sondada en alttaki "Tamam" düğmesine tıkla, artık o dökümler silinecek ve BlueScreenView kayıtları yok olacaktır. Sistem dosyalarının tespit ve temizliği biraz uzun sürebilir, sabretmek lazım. Ayrıca silinecek dosyaların hepsinin işaretli olmasına dikkat et. Merak etme, bunların silinmesi sisteme zarar vermediği gibi tersine fayda sağlar (Ve diskte yer açar). Kolay gelsin.