Merhabalar. Öncelikle sitenizden aldığım, beni kesin sonuca ulaştıran bilgiler için teşekkür etmek istiyorum. Ve iki sorum olacak, yardımcı olursanız sevinirim.
1.) Torrent ile download ettiğimiz cracklenmiş oyunların çoğu rus yapımı, bunlar ne kadar güvenilir ? antivirüs olan bilgisayarlarda kurulumu gerçekleşmiyor? bunun sebebi antivirüsün aykırı bir durum görmesi mi yoksa ruslar bu işi bedavadan yapmıyor mu ?
2.) Diyelim bu bahsettiğim oyunu anti virüsü iptal ettikten sonra kurduk. Eğer virüs bulaştıysa antivirüsü program kurulduktan sonra açıp tarattırmamızın bir anlamı var mı ? yoksa virüs yapacağını çoktan yapmış mıdır ?
Başarılarınızın devamını diliyorum, saygılarımla ...
Toplam 3 cevap
Crack, Patch gibi uygulamaları illegal yöntemler ile kullanmanızı sağlayan programcıkların hepsi çeşitli riskler ve tehlikeler barındırır.
Crack, Patch ifadeleri ile “Güvenilir” asla yan yana gelemez.
Crack ve Patch'lerin çoğu virüs ve trojan barındırır. Özellikle son dönemde bu tür yazılımlar pek çok kötü niyetli kişi için popüler para kazanma yöntemidir.
Crack veya Patch geliştiren yazılımcı tarafından "temiz" bir şekilde indirmeye sunulmuş olabilir. Fakat bu yazılımlar farklı siteler ve kişiler tarafından değiştirilebilir.
Bu tür yazılımları indirmek için "güvenilir bir kaynak" söz konusu olamayacağı için siz indirdiğiniz uygulamanın geliştiren tarafından sunulan sürümü olup olmadığından emin olamazsınız. Kaldı ki geliştiren kişide uygulamanın içine bir Truva atı gömmüş olabilir.
Hatırlayacağınız üzere, geçtiğimiz dönemlerde Anonymous gibi Hacker gruplarının saldırılarından oldukça bahsedildi.
Pek çok Hacker grubunun güçü elinde sahip olduğu zombie olarak adlandırılan bilgisayarlardan gelir. Zombie olarak adlandırılan bu bilgisayarlar, aslında normal internet kullanıcılarına ait ve üzerinde zararlı yazılım çalışan fakat kullanıcının bundan bihaber olduğu sistemlerdir.
Örneğin kullanıcı bir Crack indirir, bunu güzelce sisteminde çalıştırır. Oyun çalışmaktadır ve her şey yolunda görünür.
Fakat Crack arka planda bir zararlı yazılımı sistem yüklemiştir ve kurban bunun farkında değildir. Farkında olmadığı artık bilgisayarı da artık bir grup veya kişinin kontrolüne geçmiştir.
Bunun sonucunda siz masumca internette gezerken, bilgisayarınız arka planda bir devlet kurumuna saldırı gerçekleştiriyor olabilir veya illegal başka bir eyleme hizmet ediyor olabilir.
Siz de bir suça yardımcı olmuş olabilirsiniz.
Yani “benim bilgisayarımda zaten önemli bir bilgi yok, bilgilerim çalınsa ne olur” gibi bir düşünce oldukça hatalı.
Burada görebileceğiniz gibi Crack kullanmak pek çok riski de beraberinde getirir.
Virüs bulaştıktan sonra anti-virüs çalıştırmak bir dereceye kadar faydalıdır. Fakat bulaşan virüs anti-virüs programları tarafından tespit edilemez.
Örneğin Win32.Killproc virüs şuan 54 antivirüs programından sadece 2 tanesi (AhnLab-V3 ve Malwarebytes anti-malware) tarafından tespit edilebiliyor. Unutmamanız gereken virüsler her zaman bir adım öndedir.
Öncelikle ilk sorunuzdan başlayayım. Crack içeren oyunların antivirüs açıkken kurulmamasının sebebi, bazı crack dosyalarının antivirüsler tarafından potansiyel tehdit olarak görülmesinden veya içerisinde bir virüs olmasındandır.
İkinci sorunuz için, oyunu antivirüs kapalıyken kurduysanız ve bilgisayarınıza virüs bulaştıysa, ardından antivirüsünüze yaptıracağınız taramada bazı virüsler bulunabilir fakat bazıları ise bulunamaz. Bu giren virüsün sisteme ne kadar entegre olduğuyla ve bilinirliği ile alakalıdır. Yani bilgisayarınıza giren virüs antivirüs tarafından silinebilir de, sistem dosyalarına bulaşarak antivirüs tarafından tespit edilemeden bilgisayarınıza zarar da verebilir.
Tüm bu sebepler yüzünden orijinal oyunları tercih etmenizi öneriyorum.
Sorumun cevabını aldığım gibi sorumun çok ötesindeki cevapları da aldım. Ben de tam olarak bahsettiğiniz gibi düşünüyordum. Bilgisayarıma önemli verileri koymuyor, önemli verilerimi harici diskte muhafaza ediyordum ancak bilgisayarımın kötü amaçlar için kullanılabileceği hiç aklıma gelmemişti. Teşekkür ederim, sevgiler ..