Crackler ne kadar güvenilir? Cracklı programlar kullanılmalı mı?

matrix (1) 6 yıl önce sordu

Masaüstü bilgisayarımda orijinal Windovs 10 Pro işletim sistemi yüklü. Bilgisayarımda genellikle katılımsız PC programlarını indiririp kullanıyorum. Şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Fakat ilerde problem çıkmayacağı manasına da gelmez. Gönül tabii ki orijinal program kullanmayı arzu ediyor ama ona da bütçe elvermiyor. Mesela sık kullandığım IDM bile 29.95 dolar. Bu yüzden mecburen katılımsız kullanıyorum. Peki katılımsız program kullanmak ne derece güvenlidir?

Toplam 4 cevap


omercik (9418) 6 yıl önce cevapladı

Bu soruda cracklı yazılımların ne kadar güvenilir olduğunu sormuşsun. Katılımsız program, crack demek değildir. 

Arka planda sessiz sedasız farkettirmeden, next-next şeklinde değil sadece çift tıklayarak otomatik olarak kurulumu yapılan programlara katılımsız program denir. Bu illa bir cracklı yazılım olmak zorunda değildir. 

Soruna gelecek olursak, cracklerin güvenliği her zaman tartışmaya açık bir konu olmuştur. Normalde crack olmasa bile ben bir programın kendi sitesinden indirilmesi taraftarıyım. İşi bilenler o crackın içine rahatlıkla keylogger yerleştirebilir ve senin bütün klavye hareketlerini takip ederek her türlü kişisel bilgine (mesela Facebook hesap bilgilerine) erişebilir. Bundan emin olabilirsin. Sadece sosyal medya hesapların değil, örneğin bilgisayarda çok sık bankacılık işlerini yapan biriysen bu bilgilere bile erişilebilir. Tabii ki sana "kardeş bilgilerini çalıyorum haberin olsun" demez. Bunun farkında bile olmassın. 

Yani anlayacağın cracklı yazılımların güvenilir olup olmadığı, tamamen o crackı yapanın vicdanına bağlıdır.

pinhan (142) 6 yıl önce cevapladı

"Crack güvenli midir?" sorusunun cevabını farurhenho oldukça net bir şekilde vermiş.

Benim bu konuyla alakalı iki önerim var:

 

  • Birincisi, kullanacağınız cracki indirmeden önce muhakkak altında yapılan yorumlara gözatın. Olumsuz bir yorum ile karşılaşırsanız crackin indirme linkini VirusTotal sitesini kullanarak virüs taraması yapabilirsiniz. Bu site aracılığıyla 40 ayrı virüs programı dosyayı tarıyor. Bu işlemi yaparken unutmamanız gereken husus, crackli herhangi bir dosya yasadışı (illegal) olduğu için zararlı yazılım olarak algılanabilir.

 

  • İkincisi, cracki bu işte nam salmış ve adı herkesce bilinen ve sürekli kullanılan cracker'lardan edinin. Bu cracker'ların aralarında müthiş bir rekabet mevcut. Piyasada yeni çıkmış oyun ve programların ilk crackini yapmak onlar için çok büyük bir başarı. Bu yüzden Razor1911, ReloadedSkidrow, FTL ve THETA gibi grupların cracklerini gördüğünüz zaman düşünmeden indirebilirsiniz. Çünkü bunlar bu işten para kazanıyorlar. Bindiği dalı keseceklerini sanmıyorum.

 

Not: Bu yazdıklarım tamamen şahsi düşüncelerimdir. Doğru ya da yanlış karar sizin...

hakan (15436) 6 yıl önce cevapladı

Crack ve güvenlik kelimeleri aynı anda bile kullanılamaz. Crack ilk yazıldığında temiz olabilir ama başkaları tarafından içine rootkit, trojan gömülmüş olabilir. Çoğu zaman bunu anlamak mümkün de değildir.

@farurhenho  Crack dediğimiz şey tek elden çıkmıyor. Yani bir grup crackliyor ve ortalıkta sadece o dolaşmıyor. Bir sürü kötü niyetli insan var ve bunlar amaçlarına cracklarin içine malware yerleştirerek ulaşıyorlar. Yani crack yazan temiz bile yazsa birileri sonradan buna ilaveler yapabiliyor.

Sonuç olarak antivirüs programları crack olduğu için uyarı verecektir. Ya içinde rootkit, trojan da varsa?  son kullanıcı oturup kod analizi yapamaz sonuçta. Sonuç olarak @matrix dediğin şeyin net bir cevabı yok. Crack her zaman risk demektir. Bu riski alıp almamak da sana kalmış.

Ev kullanıcısı Türkiye şartlarında her yazılıma lisans parası ödese aç kalır. Özellikle meraklı arkadaşlar için bahsediyorum. Crack de maalesef Türkiye şartlarında çok fazla kullanılıyor.

muvel (332) 6 yıl önce cevapladı

IDM katılımsız kullanıyorum demişsin ben de bir ara kullandım ama dosya indirirken orijinailnden daha fazla internet verisi harcadığının (arka planda birşeyler döndüğünün) farkına vardım artık kullanmıyorum.