Crackli programlar ne kadar güvenilir?

toprak34 (2026) 6 yıl önce sordu

Merhaba;

Bazı programlar gereğinden fazla pahalı oluyor. Ev kullanıcıları bir photoshop programına 1500 TL - 2000 TL vermez. Bu yüzden çoğu kişi crackli program indiriyor. Crackli programlar ne kadar güvenilir? Kanunların 71. ve 72. maddesinde 150 milyar TL cezası olduğu, ve hapis cezası olduğu yazıyor. Ben şahsen crackli program indirip kullanmıyorum.

Toplam 3 cevap


temmuz (12505) 6 yıl önce cevapladı

Cracklı programlara çok güvenilmez. Belki bu güven veya güvensizlik programın bulunduğu kaynak web sitesine/sunucuya göre değişebilir. Ama tecrübesiz ve bilgi birikimleri az kullanıcılar prensip olarak crack'lı programlardan (ve oyunlardan) uzak durmalıdır.

Kanun maddelerine gelince sen onları çok ciddiye alma. Ayrıca o maddeler bireysel kullanıcılardan çok ticari kullanımlar ve kurumlar/kuruluşlar içindir. Kontrollerde bunlara dönük olur (Aslında pek olmaz ama olursa onlara dönük olur ve bu kontrolleri kısa ismiyle BSA ismi verilen yapılanma yapmaktadır), yoksa kimse gelipte seni kaçak yazılım kullanıyormu diye kontrol etmez, rahat ol :))

toprak34 6 yıl önce

@temmuz Abi peki indirip kullanabilirmiyiz? Yada keygen vs. gibi programlar herhangi bir keylogger, trojan içerir mi?

temmuz 6 yıl önce

Sen bilirsin, ben çok tavsiye etmem. Ayrıca site kuralları gereği eğer yardım talebin olursa bunlarla alakalı sana (ve diğer site üyelerinede) yardımda bulunmam. Keygen ve benzerlerinin büyük ölçüde (çok önemli bir kısmının) içerisinde içerisinde zararlılar bulundurduğu ve/veya virüs, trojan veya diğer zararlıların sistemine farkettirmeden download olmasını sağladığı malum bir olgudur. Bunlardan prensip olarak uzak durmak gerekir (Çok önemli bir ihtiyaçsa, belki.. Oda antivirüs taramasından falan geçirerek..) @toprak34

toprak34 6 yıl önce

@temmuz tamam abi teşekkürler :)

temmuz 6 yıl önce

Ama elbette şuda var; çok uslu çocuklar hayatta fazla başarılı olamaz, arada yaramazlıklarda gerekebilir. Bu yaramazlıklar sana sonunda bilgi birikimi ve tecrübe olarak geri döner, gelişmene katkı sağlar. Sen akıllı gençsin anlarsın bunu, sakın bir daha sorma kızarım :)) @toprak34

toprak34 6 yıl önce

@temmuz :) :) :))

murat (12492) 6 yıl önce cevapladı

Crackli uygulamaların hiç biri güvenilir değildir.

Bu iş artık tuhaf bir hal aldı. Crack'i yazan kişi virüssüz bir şekilde bunu sunsa bile birileri bunu alıp içine trojan gömebilir. Bunu normal bir kullanıcı anlayamaz.

"Ben yükledim bir şey olmadı" diyen çok insan vardır elbet. Olduğunu fark etmeyebilirsin. Bilgisayarın zombie bilgisayara dönüşebilir. Sadece uzaktan emir geldiğinde bilgisayarın x siteye saldırıyor olabilir. Bunu anlayamazsın.

omercik (9418) 6 yıl önce cevapladı

İndirmek istediğin cracklı programın trojan içerip içermediği konusunda kesin bir şey söylemek doğru değil. Programın nereden indirildiğine bağlı tamamen, virüs taraması yap diyeceğim ama crack dosyaları her halükarda virüslü olarak algılandığı için doğru sonuç vermez. Bunu deneyip kendin görmelisin