Garanti Bankası "tüm müşterilerimize 10 GB cepten internet ve 750 TL hediye" kampanyası doğru mu?

omercik (9418) 6 yıl önce sordu

Instagram'da şöyle bir şey gördüm:

Fırsat Zamanı 20 Ekim Tarihine Kadar Başvuruda Bulunan Tüm Müşterilerimize 10GB Cepten İnternet ve 750TL Hediye Başvuruda Bulunarak Bu Fırsatlardan Yararlanabilirsiniz.

diye bir haber yazıyordu. Bu doğru mudur?

Garanti Bankası 10GB cepten internet ve 750 TL hediye gerçekten veriyor mu?

Toplam 1 cevap


omercik (9418) 6 yıl önce cevapladı

Garanti Bankası tüm müşterilerimize 10GB cepten internet ve 750TL hediye haberinin gerçeklik payı var mı?

Sosyal medyada Garanti Bankası adı kullanılarak yapılan 10 GB internet ve 750 TL hediye kampanyası dolandırıcılık girişimidir ve gerçekte Garanti Bankası ile hiçbir alakası yoktur.

Öncelikle kampanyayı paylaşan sayfanın ismine dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu kampanyayı C'epte G'aranti isminde ne olduğu belirsiz bir sayfa paylaşmış. Haber resminde desen tam olarak Garanti yazmıyor, "Garant" yazıyor. Yani teknik olarak söz konusu "tüm müşterilerimize 10 gb cepten internet" haberinde hiçbir şekilde tam olarak Garanti Bankası ismi geçmiyor.

Şimdi "ne fark var?" diye sorabilirsiniz, sizin için bir şey ifade etmeyebilir ama evet fark var. Kısaca açıklayacak olursam, örneğin Garanti Bankası bu tarz sahte haberler paylaşan kişileri buldu ve dava etti. Bu kişiler kendilerini "biz hiçbir yerde garanti bankası demedik, sadece c'epte g'aranti dedik" diyerek savunabilecekler. Bu sebepten olası bi yakalanma durumuna karşı kendi akıllarınca böyle önlem aldıklarını zannediyorlar.

Phishing saldırı yönteminde bu tarz düzenbazlıklar hep yapılır. Saldırıyı hazırlayan kişi kendini çok zeki zannederek işte böyle ufak tefek kelime oyunları yapar.

Bir phishing saldırısında,

  • Sınırlı sayıda
  • Şu tarihe kadar
  • Paylaşan kişilere
  • 1 saat içinde işlem yapan

gibi bir an önce sizi harekete geçirecek ifadeler seçilir. Burada amaç sizi bir an önce o eylemi yapmaya zorlamaktır.

Son dönemlerde internet ortamında genel olarak phishing saldırıları artmaya başladı. Özellikle dijital bankacılık üzerinden bu saldırıları gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Herhangi bir yerde "garanti bankası 10 gb cepten internet ve 750tl hediye" tarzında haberler görürseniz kesinlikle hemen inanmamalısınız. Bir kampanya gerçek olsa bile mutlaka onu paylaşan kurumun çağrı merkezini arayıp bilgi alın.

Uzmanim.net'te de bu phishing saldırılarını tek tek ifşa ediyoruz. Phishing (oltalama) saldırıları linkine tıklayarak takip edebilirsiniz: https://uzmanim.net/sorular/etiketli/phishing-gonderiler

Phishing saldırı yöntemi nasıl işliyor?

Sosyal medyada kullanıcıları cezbedecek "kampanya, ücretsiz, bedava..." gibi ifadeler kullanılıyor. Fakat gerçekte böyle bir şey yok, reklamın da onu yaptığı iddia edilen bankayla alakası yok.

Phishing saldırı yöntemine kurban gittiğinizi farz edin. Adım adım sizi şu şekilde (kaba bir tabirle) soyuyorlar:

  1. Reklamdaki linkine tıklıyorsunuz. Bu site Garanti Bankasının kendi orijinal sitesiyle birebir aynı fakat aslında hiçbir alakaları yok. Siteleri birbirine benzer yapmak çok kolaydır. Bu sizi kesinlikle şaşırtmasın.
  2. Sonra girdiğiniz sahte sitede sizden internet bankacılığı bilgilerinizi girmeniz isteniyor ve giriyorsunuz. Tabi girdiğiniz bilgiler arka planda saldırıyı düzenleyen kişilerin de eline geçiyor.
  3. Bir sonraki aşamada telefonunuza SMS doğrulama kodu geliyor ve istenen yere giriyorsunuz. Eş zamanlı olarak yine saldırıyı düzenleyen kişiler de gelen SMS'i görmüş oluyor ve asıl internet bankacılığı hesabınıza onlar giriyor.
  4. Akabinde saldırgan sizin gerçek garanti internet bankacılığı hesabınıza giriş yapmış oluyor.
  5. Bir sonraki adımda ilk önce bildirimleri kapatıyorlar, ki kendi hesaplarına havale yaptıkları zaman size bildirim gitmesin.
  6. Daha sonra sizin hesabınızda ne var ne yok her şeyi kendi hesaplarına aktarıyorlar.

Böylelikle saldırı başarıyla gerçekleşmiş oluyor. Size de arkasından 1 bardak soğuk su içmek düşüyor.

Phishing hakkında daha detaylı bilgi almak ve saldırılardan nasıl korunacağınızı öğrenmek için Phishing nedir? linkine tıklayabilirsiniz.

hakan 6 yıl önce

Bunlar da iyice çoştu. Twitter, Facebook, Instagram her yerden saldırıyorlar

omercik 6 yıl önce

Coşsunlar bakalım. Biz de coşuyoruz :) @hakan