Güvenli değil - Bu siteye bağlantınız güvenli değil

alattin (16999) 7 yıl önce sordu

Kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaptığım bazı sitelerde bugün Güvenli değil - Bu siteye bağlantınız güvenli değil uyarısı almaya başladım.

Google Chrome tarayıcısında adres satırının yanında Güvenli Değil yazıyor. Detaya tıkladığımda  Bu siteye bağlantınız güvenli değil mesajını görüyorum. Bunun sebebi nedir?

Toplam 2 cevap


alattin (16999) 7 yıl önce cevapladı

Google Chrome ile bazı sitelerde Güvenli değil - Bu siteye bağlantınız güvenli değil uyarısı alıyorum bunun sebebi nedir?

Google Chrome versiyon 56 ile birlikte artık kullanıcı ve parola kullanan fakat SSL kullanmayan sitelerde güvenli değil uyarısı vermeye başladı.

Daha önce Google Chrome version 55'de böyle bir uyarı söz konusu değildi. 

Google Chrome 56 sürümünü kullanıyorsanız ve bir sitede Güvenli değil - Bu siteye bağlantınız güvenli değil uyarısı alıyorsanız o site SSL kullanmıyor demektir.

SSL, bilgisayarınız ile web sunucusu arasındaki verileri şifrelemek için kullanılan bir protokoldür.  SSL kullanan sitelerin adresleri https ifadesi ile başlar. Https ifadesindeki sondaki s harfi secure yani güvenli anlamına gelmektedir. Örneğin uzmanim.net https kullanır ve linkler şu şekilde görünür: https://uzmanim.net/

Google Chrome artık siteleri https kullanmaya zorluyor. Bu sayede bilgisayarınız ve bağlantı yaptığınız web sitesi arasındaki tüm trafik HTTPS sayesinde şifreli olarak gerçekleşecektir.

Bir sitede bu uyarıyı alıyorsanız, site kullanıcı adı, parola, kredi kartı gibi kritik bilgiler kullanıyor fakat veriler HTTPS olmadığı için şifresiz iletiliyor demektir.  Özellikle kredi kartı işlemleri yapılan siteler için SSL kullanmamak çok tehlikeli ve kritik bir durumdur. Bu tür sitelerden alışveriş yapılmamalıdır.

temmuz 7 yıl önce

Karşılaşmadım , başıma gelmedi.. Açtığın bu konu sayesinde bilgilendim @alattin Oldukça faydalı bir bilgi.. Teşekkürler..

alattin 7 yıl önce

@temmuz faydası olmasına sevindim :)

efebyz (1) 7 yıl önce cevapladı

Bu sorunu nasıl çözebiliriz. Pc ye format attıktan sonra bu şekilde oldu.

alattin 7 yıl önce

@efebyz bu seninle alakalı değil. 2-3 gün önce Chrome ve Firefox yeri sürüm çıkardı. Artık girdiğin site SSL kullanmıyorsa bu mesajı göreceksin. Bu normal. Hangi sitede alıyorsun?