Hard Disk Defrag işlemi nedir, nasıl yapılır?
Toplam 3 cevap
Aslında windowsun modern işletim sistemlerinde (Windows 7, 8 ve 10) manuel veya herhangi bir program kullanarak defrag işlemlererine gerek yok. Windows bunu zaten belirli peryotlarla kendisi otomatik olarak yapmaktadır.
Manuel defrag (el ile disk birleştirme işlemleri) artık tarih olmuştur. Eskidendi o işler :)
Disk Birleştirme (defrag) sabit disk sürücülerindeki parçalanmış dosyaların yeniden konumlandırılarak derli toplu hale getirilmesidir. Basit bir örnek verecek olursak, senin odan dağınık olduğu zaman mı aradığın bir şeyi daha kolay ve hızlıca bulursun yoksa derli toplu olduğu zaman mı? Mantıken derli toplu olduğu zaman daha kolay bulursun, çünkü her şey belli bir yerdedir.
Disk Birleştirme işlemi tam olarak bu, sabit diskteki parçalara ayrılmış dosyaları derli toplu hale getirir. Bunu şu şekilde yapabilirsin:
Bilgisayarının arama bölümüne dfrgui.exe yazıp enter tuşuna bas, böylece Defrag aracını çalıştırdın.
Şimdi burada önemli iki buton var. Birisi Çözümle butonu, diğeri En İyi Duruma Getir butonu.
Karşındaki ekranda C sürücüsü seçiliyken öncelikle Çözümle butonuna tıkla ve işlemin tamamlanmasını bekle, işlem sonucunda sana örneğin %10 parçalanmış gibi bir uyarı verebilir.
Daha sonra yine C sürücüsü seçiliyken En İyi Durumuna Getir butonuna basarsın ve yine işlemin bitmesini beklersin, bunları yaptıktan sonra defrag işlemi başarıyla tamamlanmış olur.
@farurhenho arkadaşımızın dediğinine ek olarak şunu söylemek isterim. SSD gibi disklerde disk birleştirme (defrag) yapmanıza gerek yoktur. Aksine SSD disklerde defrag işlemi önerilmez. Sebebi ise boşuna SSD nin ömründen yemek olarak gösterilir.
SSD lerde işleme gerek duyulmamasının nedeni diskin mekanik parçası olmadığından istenilen bilgiye çok hızlı bir şekilde zaten ulaşabilmesi.
mat7 7 yıl önce
Bir diskin SSD disk olup olmadığı nasıl anlaşılır ?  @ismailsarp (5386)
ismailsarp 7 yıl önce
Bilgisayarıma sağ tuş özellikler e tıklayın. Ardından açılan pencerenin sol tarafındaki "Aygıt Yöneticisi" yazısına tıklayın. Açılan ekrandan Disk Sürücüleri yazısını genişletin. Şimdi bilgisayarına bağlı tüm disk aygıtları buradan görünecektir. Oradaki aygıtların ismini google den yazıp araştırın diskinizin özelliklerini bu şekilde öğrenebilirsiniz. @ebruli
mat7 7 yıl önce
Bu kadar tuhaf karşılayacak bir durum yok aslında @farurhenho (1540) bazen bildiğimiz aklımızdan çıkabilir yada bu bilgiye o ana kadar ihtiyacı olmamış olabilir insan .
mat7 7 yıl önce
Teşekkürler @ismailsarp (5421) dediğiniz gibi yaptım ve öğrendim .