Benim bilgisayarım da 150 gb lik bir harddisk var fakat bu yeterli değil bu yuzden bende bana yeterli olan 80 gb bi harddisk alıp ilave yapma gibi bi şansım varmi?
Yani 2 tane harddisk olmasini istiyorum
Toplam 1 cevap
Herhalde desktop (masaüstü) bilgisayar. Evet böyle bir şansın var. İkinci disk takılmasını ve kullanılmasını bütün desktop anakartları destekler.
Bir ide-sata türü ve bağlantı çeşidi teferruatıda vardır harddisklerde ama eski bir tür/bağlantı olan ide artık neredeyse tamamen kalkmış gibidir. Eğer anakart çok eski (adeta müzelik) değilse sata olacaktır (Eski tip anakartlarda dahi ide bağlantılarla birlikte sata bağlantılarda bulunur. Yani hem ide hem sata imkanlarını desteklerler) ve zaten artık piyasada ide disklerin bulunabilmesi bile pek kolay olmuyor.
Sonuç olarak piyasadan bir harddisk (sata) alarak PC'ne ikinci bir disk/depolama aygıtı olarak ilave edebilirsin, problem olmaz.
Eğer anakartında ve/veya power supply'de yani güç kaynağında ilave harddisk için bağlantılar bulunmuyor ise -ki bu çok zayıf ihtimaldir, nomalde mutlaka olur- sistemde DVD sürücüden vazgeçilip sürücü bağlantılarından sökülerek onun yerine ikinci harddisk takılabilir (Güç kaynağında sata bağlantı yok ise/eksik ise ide bağlantı-sata bağlantı dönüştürücü kullanılarak bu problem ortadan kaldırılabilir). O halde bir tercih sebebi olur.
Ama eğer PC'ye yeni format atmayı düşünür ve bunun için uğraşmayı göze alabilirsen hiç ikinci diske gerek olmaz. Böyle olursa 80 Gb ilavesi yerine mesela 500 Gb bir harddisk satın alırsın ve eskisini çıkararak aynı bağlantılar ile onu takarsın (Ayrıca bu harddiski yine bölümleyebilirsinde. Mesela C: ve D: gibi). Bu halde sistemin yine tek harddiskli olur, daha kapasiteli, daha kullanışlı ve daha problemsiz olur. Fiyat farkıda çok olmaz.
Son söz olarakta şunu söyleyeyim. Bir PC için bir harddisk ilavesiyle 80 Gb kapasite artırımına gitmek hiçte rasyonel olmaz. Hem gereksiz masraf hemde anlamsız uğraşmak olur. Zira bu kadar artırımı piyasadan temin edeceğin bir 64 Gb kapasiteli flash bellek ilede -yaklaşık olarak- sağlayabilirsin.Öyleyse ikinci disk ilavesiyle 80 Gb kapasite artırımını hiç düşünmemelisin. Eğer bir ikinci disk ilavesiyle kapasite artırımına gideceksen bu en az 250 Gb olmalıdır (Çok fiyat farkıda olmaz ve zaten 80 Gb bir sabit diski piyasada bulabilmekte çok kolay olmaz).
Dikkat: Eğer PC'de birden fazla ide bağlantılı harddisk olursa bunlar için diskler üzerindeki jumper ayarları yapılır ve bu mecburidir. Yoksa birinci (bootable olması gereken) disk ikinci disk sıralaması yapılamaz, diskler kullanılamaz. Eğer diskler veya disklerden biri sata ise böyle bir ayara gerek olmaz ve zaten sata disklerde jumper ayarıda olmaz. O diskler için anakart üzerindeki veri bağlantıları bağımsızdır; tamamen birbilerinden ayrı olurlar.