hiberfil.sys nedir? Silsem sorun olur mu?

alivecan (337) 1 yıl önce sordu

Windows 11 bilgisayarda diskte boş yer açmaya çalışıyorum. C sürücüsünde hiberfil.sys adında bir dosya var. Boyutu da 6 GB kadar.  hiberfil.sys dosyasını silsem 6 GB kazanacağım. hiberfil.sys dosyası nedir? hiberfil.sys dosyasını silsem bilgisayar bozulur mu?

Toplam 1 cevap


hakan (15424) 1 yıl önce cevapladı

hiberfil.sys dosyası hibernation yani hazırda bekletme dosyası.  Microsoft Windows 7, Windows 8, Windows 10 ve Windows 11 gibi işletim sistemleri  bellekte saklanan içeriği hiberfil.sys dosyasında saklarlar. Bilgisayarını hazırda bekletme moduna aldığında bellekteki her şey kaybolmasın diye hiberfil.sys dosyasında saklanır.  RAM bellekteki veriler elektrik kesildiğinde, bilgisyar kapatıldığında silinir.  Fakat HDD, SSD gibi sabit disklerde elektrik kesildiğinde veri saklanmaya devam eder.

Bilgisayarı uyku moduna ya da hazırda bekletme moduna aldığında RAM bellekteki tüm veriler hiberfil.sys dosyasında saklanır. Tekrar bilgisayarı uyku modundan çıkarttığında bu hiberfil.sys dosyasından veriler okunur.

hiberfil.sys normalde korunan ve gizli bir işletim sistemi dosyasıdır.  Eğer uyko modu ve hazırda bekletme kullanılmıyorsa hiberfil.sys dosyasını silmek bilgiayara bir zarar vermez. 

hiberfil.sys dosyasını silmek bilgisayarın genel çalışmasını etkilemez. hiberfil.sys dosyasını tağ tuşla tıklayıp sil dediğinde muhtemelen bu dosya kullanılıyor uyarısı alırsın.

Powershell üzerinden bir komutla hiberfil.sys dosyasını kapatabilirsin.

  1. Windows ve X tuşlarına bas.
  2. Açılan menüden Windows Terminal (yönetici) seçeneğini seç.
  3. terminal ekranında şu komutu kullan:
    powercfg /hibernate off

    enter tuşuna bas.

Bu komut hiberfil.sys dosyasının oluşturulmasını kapatacaktır ve hiberfil.sys otomatik olarak silinecektir.