IObit Programları İyi Midir? Kötü Müdür?

acemiasker17 (-1) 6 yıl önce sordu

Bilirsiniz IObit programları Türkiye'de baya meşhur ama bir kaç yazı gördüm zararlı diyorlar?

Advanced SystemCare = Kayıt dosyalarını silip, Sistemi çökeltme yapıyormuş.

Driver Booster = Yanlış sürücü yüklermiş, bazen bu yüzden sistemi bozarmış.

Smart Defrag = Kötü bir şey duymadım. Ama Windows'un kendi Disk birleştirmeyi kullanın dediler.

IObit Uninstaller = Kötü bir şey duymadım.

Malware Fighter = Kötü bir şey duymadım. 

Toplam 4 cevap


temmuz (12505) 6 yıl önce cevapladı

Advanced SystemCare ile alakalı hariç diğer belirttiklerin genel olarak doğru bilgiler. Advanced SystemCare ile alakalı yapılan değerlendirme ve suçlamalar ise tam doğru değil. Her halde bir iki tecrübesiz kullanıcı yanlış kullanımlarından kaynaklı yaşadıkları bu sonuçlara/sistem çökmelerine yol açan tecrübelerini bazı platformlarda (forumlar vs) dillendirdikten sonra bu bilgiler sanki genel ve doğru bilgilermiş gibi yayıldı ve şimdilerde nerede bakarsanız görülüyor, rastlanıyor. 

Advanced SystemCare bazan yanlış dosyalırıda silebilir ve silebiliyor, stablite problemlerine yol açabiliyor ama ben geçmiş senelerde kullandığım zamanlarda bayağıda kullandım lakin hiç bir kez sistem çökmesine yol açtığını görmedim. Kaldıki bir program hep aynı haliyle kalmaz ve varlığını öyle sürdürmez. Bazı sürümlerde bir takım bug'lar (kusurlar, hatalar) olabilir ama bunlar bir süre sonra farkedilerek yeni güncellemelerle düzeltilir. Öyleyse Advanced SystemCare programıda -bir an için iddiaların doğru olduğu varsayılsa dahi- hep aynı sürüm değildir ve en azından son sürümler iddia edilen sistem çokmelerine sebep olmaması gerekir. Rasyonel düşünme ve değerlendirme (bakış) bu şekilde olmalıdır.

Ve yine kaldıki diğer bahsettiğin programlarda Advanced SystemCare programından çok farklı olmaz. Bütün programların olumlu ve beğenilen vasıfları ile birlikte bazı bug'larıda olabilir. Özelliklede sürücü güncelleme programları (konuda Driver Booster) dikkatli ve tedbiri elden bırakmadan kullanılmalıdır (Hatta acil durumlar ve özel ihtiyaçlar haricinde kullanılmasalar daha iyi olur. Donanımın üreticisi veya satıcısının resmi destek sayfalarından yüklemek en doğrusu ve en güveniliri olur.). Bu tedbirlerde programların kullanılması öncesinde ilk olarak yapılan işle alakalı yedeği almak, gerektiğinde geriye dönebilmek için sistem geri yükleme noktası oluşturmak veya bir bütün olarak sistem yedeği almak (mesela sistem imajı almak) gibi şeylerdir.

Smart Defrag programı ve defrag (disk birleştirme) işine gelince, modern işletim sistemlerinde (Windows 7 ve sonrası) artık defrag işlerine, bu işlerin manuel olarak yapılmasına program ile veya windowsun kendi aracıyla, hiç gerek yok. Zira windows işletim sistemi bu işi kendisi belirli peryotlarda otomatik olarak zaten kendisi yapıyor, ayrıca senin yapman gerekmiyor. O işler eskilerde kaldı, Windows XP zamanlarında falan.. Disk birleştirme işte o zamlar gerekli ve önemliydi, sistemde sık sık manuel olarak disk birleştirme (defrag) yapılırdı. Şimdilerde ise bunu sistem belirli peryotlarda ve gerektiği hallerde zaten kendisi yapıyor.

Konu başlığı olarak sorduğun "IObit Programları İyi Midir? Kötü Müdür?" sorusunu cevaplamaya gelince IObit programlar genel olarak iyidir, faydalı ve güvenilirdir ama üstlerdede izah etmeye çalıştığım şekilde tam anlamıyla ve sonuna kadar güvenilmez (Zaten bir çok program için bu böyledir, sadece IObit programları değil). Bu çeşit programlar yaptıkları işler ve fonksiyonları bakımından kullanımlarında bilhassa dikkat edilmesi gereken ve tedbirli olunması gereken programlardır. Yoksa riskli sonuçlar ortaya çıkarabilirler. Programların kullanılması öncesi yedekleme yapmak ve diğer geriye dönüş imkanları oluşturmak ile alakalı programları sürekli güncel bulundurmak en başta gelen tedbirlerdir.

hakan (15424) 6 yıl önce cevapladı

Soruna genel olarak cevap vereyim bu tür sistem üzerinde işlem yapan yazılımlar her zaman risklidir. Bu risk ufak da olsa vardır. IObit yazılımları genel olarak başarılıdır. Sistem sorunu çıkarabilir elbette. Antivirüs programları bile sorun çıkarabilir. 

Özellikle sistem bakım yazılımları risk taşır. Çünkü kayıt defteri üzerinde temizlik yaparlar. Hatalı bir silme işlemi gerçekleşirse sistem çökebilir.

Yine aynı şekilde sürücü yükleme yazılımları da genel olarak risk içerir. Bu riskler küçük de olsa vardır.

acemiasker17 6 yıl önce

anladım hocam sağ olun uninstaller hariç yükleme yapmayacağım

omercik (9418) 6 yıl önce cevapladı

Kendi fikrimi belirtmem gerekirse:

Anakart veya laptop üreticisi en güncel sürücüleri zaten web sitesinde yayınlıyorken Driver Booster'ın hiçbir gereği yoktur. 

Advanced SystemCare'yi bir defasında 4 GB RAM'ı olan bilgisayarımda çalıştırmıştım. Orada "RAM temizleme" diye bir özellik var ve onu çalıştırır çalıştırmaz bilgisayarım dondu ve kendini kilitledi. Belki de bu sadece o sürümde çıkan bir hataydı ve daha sonra düzeltilmiş olabilir. Ama yine de tecrübemi paylaşayım.

IObit Uninstaller'i kendi bilgisayarımda da kullanıyorum ve çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Programın dosya sistemi ve Kayıt Defteri üzerinde bıraktığı kalıntı dosyaları kaldırıyor. Bence çok başarılı ve her bilgisayarda olmalı.

Windows'un kendi Disk Birleştiricisi varken Smart Defrag'a ihtiyaç duymadım hiç. "Bu beni tatmin etmedi" diyorsan belki deneyebilirsin ama yaptığı şeyler aşağı yukarı aynıdır.

Malware Fighter hiç kullanmadım ama kötü bir şey bende duymuş değilim bugüne kadar. 

Ben kendi bilgisayarımda IObit'in sadece Uninstaller yazılımını kullanmaktayım.

acemiasker17 6 yıl önce

sağ olun benimde aklımda tek Uninstaller vardı. :)

shai (1) 6 yıl önce cevapladı

ben bazı ürünlerini kullandım,driver boosterda yanlış yükleme sorunu olmadı,ama tüm ürünleri dr,web cureıt le tarattığımda virüslü görünüyor ama uninstall yapınca virüs görünmüyor,böyle bir tuhaflık olmasına rağmen performansı gayet iyi

not,kendi deneyimimi yazdım