Laptop bilgisayarı sürekli prize takılı kullanmak doğru mu?

ceyda (312) 6 yıl önce sordu

Laptop bilgisayarı sürekli fişe takılı kullanıyorum. Merak ettiğim şey bu doğru bir yöntem mi? Yani laptop pili doluyken fişten çekip öyle mi kullanmalıyım, sürekli fişe takılı olarak kullanmanın bir zararı var mı?

Yoksa cep telefonu gibi dolduktan sonra fişten çıkartıp, pil boşalana kadar kullanmalı sonra tekrardan fişe mi takmalıyım? 

Hangisi laptop ömrü için daha sağlıklı? tşkler.

Toplam 2 cevap


hakan (15436) 6 yıl önce cevapladı

Günümüzde kullanılan lithium ion (Li-ion) ve Lithium polymer (LiPo) piller hiç bir zaman aşırı şarj olmazlar.
Bir pil %100 şarj olduktan sonra fişe takılı kalmaya devam ederse, şarj aleti şarj etmeyi durdurur.

Laptop doğrudan fişten beslenmeye devam eder. Batarya yani pil destekleyici görev görür: Elektrik kesilirse devreye girer
ve bilgisayarın ihtiyacı olan enerjiyi sağlar.

Batarya biraz boşalırsa şarj aleti devreye girer ve tekrardan şarj etmeye başlar. Bataryanın aşırı şarj olması gibi bir durum söz konusu olmaz.

Fişi sürekli tak çıkar yapmak bataryanın ömrünü azaltır. Fakat fişe takılı durumdayken de bataryanın ömrü azalır.
Sonuç olarak ne şekilde kullanırsanız kullanın o batarya bir gün çöpe gidecek. 

Aslında bakarsanız pek çok laptop üreticisi pil ömrünü uzatmak için çeşitli yazılımlar kullanırlar. Aslında sizin 
endişe ettiğiniz pek çok şeyi onlar zaten düşünüyor ve önlem alıyor. Ben mesela sürekli fişe takılı tutanlardanın. Çalışırken sürekli fiş üzerinden çalışıyorum. 

Bunun temel sebebi benim Windows güç yapılandırmamda fişe takılıyken her şey maksimum da çalışsın şeklinde ayarlı olmasından. Yani fişe takılıyken işlemcinin %100 kullanılmasını istiyorum. 

Pil de çalışırken işlemci performansından daha çok bataryanın uzun dayanması benim için önemli oluyor.

Sonuç olarak her iki şekilde de kullanmanda bir sakınca yok. İster fişe takılı kullan ister bataryanın tam boşalmasını bekle öyle fişe tak.

Bu sorduğun soruya bilgisayar üreticileri bile çok farklı cevaplar verebiliyorlar. Her iki kullanım şeklinin bataryanın ömrüne olan katkıları neredeyse aynı. 
 

temmuz (12505) 6 yıl önce cevapladı

Uzunca bir süre prizde kullanarak daha sonra bir iki defa batarya kullanımı yoluna gitmek herhalde en doğrusudur. Zamanında bir yerlerde böyle yapılması gerektiğini okumuştum ve o zamandan beri benim kullanımım bu şekildedir. Bir kaç ayda bir iki defa bataryanın deşarj edilmesi edilmesi hem bataryanın şarj edilebilen hücrelerini canlandıracak, şarj edilmeme kaynaklı alışkanlıkları, bununla alakalı tembelleşmeleri bir bakıma giderecek ve birde batarya seviye bildirimlerinde hatalara, ölçüm değerlerinde sapmalara sebep olabilecek kalibrasyon bozulmalarını  giderecek, bu ihtimalleride düzeltecektir. Uzun zaman şarj ve deşarj olmayan bataryalar kullanılan sistemlerde zamanla hatalı şarj seviyeleri göstermeye başlarlar. Bunun önlenebilmesi içinde bataryalarda yeni kalibrasyonlara gerek olur; uzun zaman kullanılmayan bataryaların arada deşarj edilmelerine bunun için gerek görülür.

Birincisi bu sebeple genellikle fişte, prizde kullanmak ama birkaç ayda bir bataryanın deşarjınıda sağlamak iyi olur. İkincisi bu şekilde kullanmak ile bataryanın kullanım ömrü boyunca belirli şarj olabilme kapasitesi gereksiz bir şekilde kısa zamanda tüketilmemiş olur (Bataryaların şarj olabilme sayılarının limitleri olur. Şu kadar sayıda şarj edilebilir gibi.. Bataryaların markaları ve kalitelerine göre, birde kapasiteleri, hücre sayılarına bağlı sayılardır bunlar. 500, 700 defa gibi falan..)

İlave bilgi olarak bataryaların şarjları % 10'lardan aşağılarda olmamalı, bu seviyelerin altında deşarj olmalarına izin verilmememelidir. Zira bataryanın %10 şarj seviyesinin altındada deşarja devamı batarya dolum hücrelerine kalıcı zararlar verebilir. Bunların düşünülmesi ve öngörülmesi sonucunda laptop üreticileri ile işletim sistemleri yazılımcıları (Windows için Microsoft) batarya şarj seviyelerinin % 7 veya 8 gibi oranlara düşmeleri halinde sistemlerin  otomatik kapanmalarını programlamışlardır. Ama yinede kullanıcılar buna dikkat etmeliler. Sistem kendisini otomatik kapatmazsa, kapatamazsa gibi ihtimallerde olabilir. Bu ihtimallerde gözönüne alınarak maksimum deşarj seviyeleri, başka ifadeyle minimum batarya şarj seviyeleri laptop kullanıcıları tarafından dikkatle gözlenmelidir.

Ama öyle veya böyle @hakan'ında belirttiği şekilde -tabiatta bulunan herşeyinde olduğu gibi- bataryaların bir kullanım ömürleri vardır. Bunun izafi uzun veya kısa olması kullanıcıya ve marka modeline, yapısal özelliklerinede bağlıdır ama kaçınılmaz son yine gelecek ve nihayetinde batarya artık şarj olmaz yada şarj tutmaz hale gelecektir. Hatta laptop bataryaları dahil şarj olabilen bütün piller ve bataryaların, belirli sürelerde şarj seviyelerinde kendiliğinden düşmeler olur, bu süreler dahada uzarsa, mesela uzun yıllar geçerse bu şarjlı pil ve bataryalar kendiliğindende iş görmez ve kullanılmaz hale gelirler.