Lisede bilişim okumak avantajlı mı?

ardayilmazvarol (12) 6 yıl önce sordu

Merhaba arkadaşlar ben bir meslek lisesine girdim ve bu meslek lisesinde 2 bölüm var birisi sivil havacılık diğeri bilişim.Ben normalde bu meslek lisesine sivil havacılık okumak için girdim fakat biraz imkansız gibi gözüküyor çünkü sadece 1 tane sivil havacılık hakkında sınıf var ve o sınıf 28 kişilik yani okulda 250-300 kişi 9.sınıfa gidiyorsa bunun 28 i sadece sivil havacılığa girebiliyor onlarda çok başarılı olanlar yani bir nebze hayallerim suya düştü fakat ümidimi halen kesmedim fakat bu olayın alternatifinide düşünüyorum olduda sivil havacılığa giremedim bilişim bölümünde ne yapacağım imkanları nelerdir iş imkanı varmıdır bu bölümü okuyarak bir aile geçindirebilirmiyim kafamda bir sürü soru var ve kafam çok karışık ailem bu konuda ise sivil havacılığa girmeyi beni zorluyor bilişim bölümünü okursan yüksek maaş alamazsın işsiz kalırsın zaten herkes bilişim okuyor gibisinde konuşuyorlar bunlar ne kadar doğrudur bilemem.Aramızda meslek lisesi mezunu ve bilişim okumuş bir kişi kaç tl alır ve zevkli güzel bir meslekmidir bu konuda beni aydınlatabilirmisiniz.Cevap yazanlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum

Toplam 2 cevap


alattin (17127) 6 yıl önce cevapladı

Bir bölüm okuyarak iş sahibi olma dönemi çoktan bitti.  Okuduğun bölümden daha çok yeteneklerin, bildiklerin seni iş sahibi yapacak. 

Bilişim sektörünün kendine has avantajları elbette var. Fakat sivil havacılığın iş bulmak açısından daha avantajlı bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Özellikle Türkiye'de havacılık hâlâ gelişmekte olan bir sektör ve personel ihtiyacı günden güne artıyor. 

Bilişim sektöründe personel açısından rekabet daha fazla. Senden çok fazla şey bilmen bekleniyor. Özellikle yazılım alanında. 

Senin okulundan düşün. Sadece 28 tane sivil havacılık mezunu veriyor. Geri kalan öğrenciler bilişim okuyor. Böyle olunca firmalarda bilişim sektörü için ihtiyaçtan fazla öğrenci mezun edilmiş oluyor. İşte bu noktada işe alımlarda firmalar okuduğun okul, bölüm vs daha çok senin bilişim alanındaki bilgine bakıyorlar.

Yazılım konusunda çalışacaksan hangi programlama dillerini biliyorsun,  hangi frameworklere hakimsin, ne kadar proje geliştirdin gibi konular seni avantajlı hale getiriyor.

Bilişim sektörünün bence diğer sektörlere göre en büyük avatajı girişimcilikte ortaya çıkıyor. Eğer kendini yetiştirebilirsen başka şirketlere ihtiyacın olmayabilir. Kendi işini yapabilirsin, kendi projelerini yapabilirsin.

Sivil havacılıkta böyle bir imkan olmayacak.

Bölüm, okul seçmek seni iş hayatına bir adım daha yaklaştırır ama iş hayatına girmen için yeterli değildir.

Ayriyetten bilişim okursan maaşını okuduğun okul, bölüm belirlemeyecek. Senin bu konuda yeteneklerin belirleyecek. Meslek lisesi bilişim mezunu asgari ücretle çalışan da var, 10bin-15bin TL maaşla çalışan da var. Kendi projelerini yapıp bunların çok üzerinde kazanan da var. Elbette yeni mezundan bahsetmiyorum.

Eğer bilişim bölümünü seçersen kendini çok geliştrirmen ve sürekli öğremen gerektiğini unutma. Ne kadar çok bilgi o kadar çok köfte. 

"Ben bilişim okudum" diyerekten hiç bir firmaya giremezsin bunu başta söyleyeyim. Bilişim okursan kendini geliştirmek zorundasın.

Sen çevrende söylenenlere çok takılma "ben gerçekten bilişim okuduğumda bunu zevkle keyifle yapabilecek miyim?" sorusuna cevap bul. Eğer bunu yaparsan hayatın boyunca yapabileceğin bir hobin ve zevkle yaparak para kazandığın bir işin olur.  Elbette bilişim de kendi alanında bir çok kola bölünüyor. Sonra da bu alanda tercih yapman gerekecek ve tercih ettiğin alanda uzmanlaşman gerekecek.

Sivil havacılık okuyarak kendini çok az geliştirerek hayatın boyunca bu işi yapabilirsin. Bu söylediğimi yanlış anlama. Bilişim böyle değil. Bilişimde sürekli yenilikler olacak ve bunları takip etmek öğrenmek zorunda kalacaksın. Eğer bu alanı sevmeden okursan bunu başaramayacaksın. Şu ana kadar bilişim sektöründe olup işini sevmeyerek yapabilen kimsenin kalıcı olduğunu görmedim.  

ardayilmazvarol 6 yıl önce

Cevabınız için teşekkür ederim olurda bilişim bölümüne düşersem umarım aç kalmam.

alattin 6 yıl önce

@ardavarol işini düzgün yapıp aç kalanı görmedim şuana kadar, bu kadar karamsar olma :)

omercik (9428) 6 yıl önce cevapladı

Valla ben bilişim bölümü okumadım o yüzden tecrübem yok. Bilişim okuyanlar ne yapar, ne öğrenir, ne kadar maaş alır vs. bilmiyorum.

Ama şunu söyleyebilirim, bilişim bölümünün kötü bir bölüm olduğuna kesinlikle katılmıyorum. Mesela bir şirkete iş başvurusu yaptığın zaman bilgisayar bilgini sorarlar. İnternetten CV örneklerini incelediğinde görürsün "bildiğiniz bilgisayar programları" vs. tarzında sorular vardır. Yani demek istediğim, bilişim bölümü öyle hafife alınacak bir bölüm değildir. Zaten sırf kendisi yabancı diye hafife alanların çoğunlukta olmasından ötürü ülkece teknoloji, bilişim sektöründe gelişemiyoruz ya neyse orası ayrı bir konu.

Bilişim bölümünde okuyacaksan kendini farklı alanlarda geliştirmeni tavsiye ederim. Özellikle yazılımcılık sektörüne mutlaka giriş yap, inan bana bunun sana çok faydası olur. Maddiyat her zaman ikinci planımda olmuştur ama başarılı bir yazılımcı olursan (neden olamayasın) paraya para demezsin. Kariyer.net'teki iş ilanlarına bi bak Software Developer (Yazılım Geliştiricisi) ilanlarının haddi hesabı yok.

Bu arada şunu söyliyim, yazında "ümidimi kestim" falan demişsin. Çok yanlış bir düşüncedesin emin ol. Sen daha yolun başında bile değilken "300 kişi arasından ben mi seçileceğim" kafasını bilinçaltına sokmuşsun bile. Bu mantıkla iş hayatında yükselmen çok zor olur, hangi bölüme gidersen git.

Benim sana tavsiyem gönlünden hangisi geçiyorsa o bölümü oku.

ardayilmazvarol 6 yıl önce

Biraz motivemi arttırdınız teşekkür ederim fakat tamamen ümidimi kesmedim alternatif olarak bilişim bölümü nasıldır aç kalırmıyım gibisinden soru sormak zorunda kaldım.Çünkü çevremde lise meslek lisesi mezunu olan kişiler var fakat iş bulamadığı için şuan amacı ve uzmanı olmadığı alanlarda çalışıyorlar.

omercik 6 yıl önce

Yok aç kalacağını hiç zannetmiyorum. @ardayilmazvarol