Bilgisayarım çok ısınıyor. Ne yapmalıyım?
Bilgisayarım ısınıp kapanıyor. Nasıl engel olabilirim?
Bilgisayarım donmaya başladı. Sorun ne olabilir?
Tüm bu sorunların kaynağında yatan temel sebep bilgisayarın genellikle uzun süre bakım yapılmadan kullanılmasıdır. Isınan bilgisayara ne gibi işlemler yapılması gerektiği aşağıda anlatılmıştır.
Toplam 1 cevap
Isınma bilgisayarların en büyük sorunlarından biridir ve gün geçtikçe ısınmanın artmasına sebep olacak birçok etken ortaya çıkar. Tozlanma, termal macun ve fanların çalışmayı durdurması bunlardan birkaçı. İşte bu sorunların sebepleri ve çözümleri;
1- Tozlanma
Eğer bilgisayarınızda toz filtresi yoksa tozlar zaman geçtikçe bilgisayarınızı ele geçirir. Bu durum bilgisayara gelen hava akışını kesmeye başladığında ise bilgisayarınızın soğutulamamasından kaynaklı ısınma gerçekleşir.
Bu sorundan kurtulmak için hava basınçlı araçlarla bilgisayarınızı en az 6 ayda bir temizlemeye özen gösterin. Ayrıca toz filtresi kullanmak da etkili bir çözümdür. Eğer toz filtresi kullanıyorsanız da toz filtrelerini 3 ayda bir çıkarıp temizlemenizde fayda var. Bu girişler normal zamanda da hava girişini azaltırken tozlu halde hava girşini minimuma indirecektir. Bu yüzden sıkça temizlenmelerinde fayda var.
Toz temizleme işlemini parçalar üzerinde tek tek gerçekleştirmek daha faydalı ama zaman alan bir süreçtir.
Ayrıca bir diğer önemli not ise bu işlemler esnasında elektrikli süpürge gibi hava vakumlayan cihazlar kullanılmamasıdır. Çünkü bu işlem bilgisayarınız üzerindeki parçaların kısa devre yapmasına sebep olabilir. Bu yüzden yapılacaksa bile uzaktan ve düşük devirle çalıştırılması uygundur.
2- Havalandırma
Bilgisayarınızı daha iyi hava akımı olabilecek bir yere yerleştiriniz. Özellikle arkadaki egzoz fanın duvara yönelik durmamasına özen gösteriniz. Bilgisayarınızı radyatör gibi sıcaklık yayan cihazlardan uzak tutun.
3- Fanlar
Fanlarınızın çalışıp çalışmadığından emin olun. Bazen elektriksel arızalardan dolayı kasa fanları devre dışı kalır ve bilgisayarınızın hava akımı aksamış olur. Böyle bir durumda bilgisayara çabuk müdahale gerekir, ısınan bileşenlerin yaydığı sıcaklık içerideki plastik parçaların erimesine ve önemli bileşenlerinizin zarar görmesine yol açabilir.
4- Soğutucu ve termal macun
Eğer işlemciniz aşırı ısınıyorsa soğutucusu doğru yerleştirilmemiş veya termal macun ömrünü doldurmuş olabilir. Böyle bir durumda soğutucuyu çıkarıp eski termal macunu etil alkolle temizleyip yenisini uygulamanız ve soğutucuyu özen göstererek takmanız gerekmektedir. Soğutucunuzdaki sıcaklık dağıtıcı metallerin arasındaki tozları da ilk maddedeki yöntemlerle temizlediğinizden emin olun.
Bu durum ekran kartları için de geçerlidir. Eğer ekran kartınız ilk aldığınız günkü sıcaklığında çalışmıyor ise ilk önce tozunu temizlediğinizden emin olup daha sonra soğutucusunu söküp termal macun uygulayabilirsiniz.
Not: Tüm bu işlemleri yapabilmek için gerekli bilgi, donanım ve tecrübeye sahip olduğunuzdan emin olup, eğer değilseniz bilgisayar donanımı hakkında güvenebileceğiniz yetkin bir kişiye danışabilirsiniz.
Not 2: Sıcaklık değerlerini ölçmek için HWMonitor programını kullanabilirsiniz.