notebook anakart chipsetlerin aşırı ısınmasının sebebleri

chipset (11) 10 yıl önce sordu

Daha önce buna benzer bir konu açmıştım çok teşekkürler yararlı bilgiler verdiniz önceki soruda nasıl soğuturum demiştim bu sorum neden kaynaklandığıyla ilgili dell n5010 laptopun besleme devresi yanmış yenisiyle değiştirildi anakart çalışıyor fakat chipsetler aşırı ısınıyormuş yani yarım saat kadar çalışınca analartı yakarmış peki neden kaynaklanıyor bu durum 

Toplam 1 cevap


cemkara (4215) 10 yıl önce cevapladı

Sorun eğer notebook üzerinde yapılan onarımdan sonra ortaya çıktıysa şu ihtimaller söz konusu olabilir:

  1. Onarım sırasında besleme devresinde uygun parçalar kullanılmamıştır.
  2. Onarım sırasında dizüstü bilgisayarınızın soğutma sistemi zarar görmüş olabilir. Örneğin fanın devir kaybına uğraması ki buna sebep toz, kir olabilir, veya hiç çalışmaması.
  3. Besleme devresinin arızalanmasına sebep olan başka bir problemin olması. Besleme devresi tamir edilmiş olsa bile chipsetlerin aşırı ısınması yüzünden yine arızalanabilir.

Anakart yanması olarak bahsedilen anakart üzerindeki bir devre elamanın, bunlar chiplerden biride olabilir, aşırı ısınma sonrası yanmasıdır. Bu sırada anakartın PCB 'si yani devre elemanlarını tutan plakada zarar görebilir.

Sonuç olarak, dizüstü bilgisayarınız soğutma işlemini yeterince iyi yapamıyor. Bunun sebebi fanın yeterince iyi çalışmıyor olması olabilir. Dizüst bilgisayardaki Chipsetler pasif soğutmadır. Sogutma işini ana bir fan yapar.

Bu fanda olacak sorunlar işlemci ve chiplerin ısınmasına yol açar. 

Zamanla fanın devir sayısının azalacağını ve soğutma, havalandırma işlemini yeterince iyi yapamayacağını unutmayın.

Burada kritik faktör dizüstü bilgisayarın soğutma sisteminin tasarımının ne kadar iyi olduğu. Bu konuda da yapabileceğiniz pek fazla bir şey yok. Bazı notebooklarda soğutma oldukça iyi bazılarında böyle sorunlar olabiliyor.

dell n5010 ile ilgili aşırı ısınma sorunları internet üzerinde bolca var.