Notebook PC'lerde ekran kartı değiştirilebilirmi? HP Pavilion G6 notebook'ta bu en az maliyetle nasıl yapılır (yada yapılmalımıdır)?

mcnsvr (1) 6 yıl önce sordu

Evet. Bu işlem için BGA makinelerine teslim etmek yerine, thunderbolt kutusu iş görür mü? Çok mu maliyetli olur. Ayrıca bu yöntemlerin uygulanışı nasıldır?

Toplam 4 cevap


infinity (402) 6 yıl önce cevapladı

Maliyetlimi olur onu bilmem fakat taşınması çok sıkıntı olur sonuçta laptop dışında bir ekran kartı taşıyacaksınız.

temmuz 6 yıl önce

Thunderbolt bir ekran kartı değildir, PC'nin grafik işleme performansını artırmaz. Yaptığı iş sadece harici ekrana (veya çevre birimlere) kaliteli, hızlı ve performanslı veri aktarımını sağlamaktır (görüntü veya diğer veriler).

infinity 6 yıl önce

Anlatmak istediğim aslında şuydu;https://www.youtube.com/watch?v=wfNbjukSkak

temmuz (12505) 6 yıl önce cevapladı

BGA'yı ilk defa duydum ama biraz araştırdığımda pahalı ve yeterince tecrübesi olmayan eller tarafından uygulanmaya kalkışıldığında sonuçları bakımından risk oluşturabilecek (uygulanması sırasında yüksek dereceli sıcaklıklar kullanılması gereği ile oluşabilecek riskler) bir teknoloji olduğunu gördüm. Bu teknolojik hizmet ve imkanlardan faydalanarak çipset değiştirmek falan herhalde oldukça yüksek fiyatlı olur, astarı yüzünden pahalıya gelir.

Ayrıca güçlü, performanslı, yüksek özelliklere sahip ekran kartları daha fazla fiziksel sistem belleği (RAM) ile yine daha fazla güç ve enerjiyede ihtiyaç duyarlar; bunlara bağlı olarakta sistemde daha yüksek ısınmalara sebep olurlar. Bunlarıda düşünürsek mevcut sistem, eskisinden daha yüksek performans ve özellikli ekran kartlarına uyum sağlayamayabilir, donanımsal problemler ortaya çıkabilir.

Thunderbolt hususuna gelince ilk olarak PC'nin bu teknolojide arabirime destek vermesi gerekmektedir. Başka bir ifadeyle PC'nin USB - C arabirime (harici bağlantı noktasına) sahip olması gerekir. Bir tek bağlantıdan thunderbolt arabirimi ile farklı arabirimde çevre birimlerinin bağlanılması sağlanır (dock). Ama senin PC'de bırakalım USB - C arabirimini, USB 3.0 dahi bulunmuyor; sadece USB 2.0 var.

Zaten thunderbolt kendi başına harici bir ekran kartı falan olmayıp genel olarak çevre birimlerini bağlamak için kullanılan yüksek özellikli ve performanslı bir arabirimdir. Sadece görüntü sinyallerini aktarmaz diğer verileride yüksek hız ve performansla aktarır.

Thunderbolt ile HDMI bağlantısından daha net ve daha çözünürlüklü görüntü elde edilebilir ve ayrıca sistemden elde edilen bant genişliğinin yüksek seviyelerde artırılmasını gerçekleştirerek yüksek çözünürlüklü çoklu monitörlerin kullanılabilmesinede imkan sağlar.

Ama tüm bunlar bir ekran kartı upgrade'i (yükseltmesi) olarak düşünülmemelidir. Ekran kartı yine aynı karttır, sistemden elde edilen görüntü performans ve kalitesinde değişen birşey yoktur. Yapılan sadece bu görüntü datalarının güçlendirilerek kaliteli, yüksek çözünürlüklü aktarılmasını ve görüntü bant genişliğinin artırılması ile, bu sayede çoklu monitör bağlantısı imkanını sağlar.

Özetlersek; thunderbolt arabirimi kullanılarak PC'de ekran kart upgrade'i gerçekleşmiş olmaz. Böyle oluncada sistemin grafikleri işleme güç ve kapasitesinde bir artış sağlamaz, yüksek grafik ihtiyacı gerektiren oyunların oynanabilmesinde yada oynanabilen oyunların performanslarının yükseltilmesinde bir imkan ve avantaj sağlamaz. Olabilen sadece dış ekranlara görüntünün daha kaliteli ve hızlı aktarılabilmesir.

Bu teknoloji henüz çok yenidir ve ilk olarak  Mac PC'lerde kullanılmaya başlanmış olup daha sonra windows makinelerde kullanılmaya başlanmıştır (Windows PC'lerde daha çok yüksek model yeni Dell PC'lerde kullanılıyor. Başkada yok gibi. Varsada ben bilmiyorum yada rastlamadım).

Bazı üst segment notebook'larda aynı RAM modüllerinde olduğu gibi takılıp çıkarılabilen ekran katlarıda olur ve bunlar kullanıcı tarafından istenirse kolaylıkla değiştirilebilir ama buna pek gerekte olmaz. Zira bu PC'lerde ekran kartları zaten üst segment performanslı kartlardır (GTX kartlar gibi). Bu kartlar oldukça pahalıdır ve bunları değiştirmek notebook'ta fazla bir performans artışı sağlamaz yada sağlanan performans artışı harcanan para göz önünde bulundurulduğunda çok tatmin edici olmaz; fazla bir memnuniyet yaratmaz. Kısacası bu gibi kart değiştirme işlerinde elde edilen performans artışları yapılan masrafa değecek kadar olmaz. 

Bütün bu anlattıklarımızdan sonra toparlarsak performans artışları elde etmek için notebook PC'lerde ekran kartı değiştirme düşüncesi genel olarak doğru bir yaklaşım olmaz, rasyonalitesi yoktur. Belki vede ancak ekran kartı bozulmuş ise -maliyet hesaplarıda göz önünde bulundurulduktan sonra eğer uygun ise- düşünülebilir.

BGA Makinesi İle Notebooklarda Ekran Kartı Değişimi Nasıl Yapılır ? - videolu anlatım  (tıkla)

Thunderbolt Nedir? - videolu anlatım (tıkla)

Thunderbolt™ 3 nedir? - videolu anlatım (tıkla)

 

hakan (15436) 6 yıl önce cevapladı

BGA makinası genelde tamirat için kullanılır, yükseltme işi laptoplar da oldukça zahmetli. Yapmak hiç mantıklı değil. Daha iyi uyumlu ekran kartı işlemcisi bulmak çok zor.

Senin laptopda  thunderbolt  portu zaten yok. Bu port üzerinden harici kart bağlayamazsın.  Laptoplar için en ideal ekran kartı yükseltme yöntemi yeni laptop almak. Laptop mimari olarak zaten yükseltilmek için tasarlanmamış, kompakt yapılardır. Bu sebepten yükseltme işlemleri çok kısıtlıdır (ram, disk gibi).

@temmuz zaten fazlasıyla açıklama yapmış. Benim önerim hiç böyle bir arayışa girme.

mcnsvr (1) 6 yıl önce cevapladı

Teşekkürler fikirleriniz için, sağolun. Evet an itibariyle vazgeçtim. En başında ben de mantıksız buluyordum, laptoplar için gereksiz işlemler. Emin olmak istedim.