Opera geçersiz sertifika hatası çözümü | 2019

omercik (9418) 5 yıl önce sordu

Opera'da bir siteye girmeye çalıştığımda geçersiz sertifika hatası alıyorum. Mesela LOL sitesine girerken "Opera, bir sertifika sorunu nedeniyle "signup.tr.leagueoflegends.com" sunucusunun kimliğini doğrulayamıyor. Sunucu, sizi aldatmaya çalışıyor olabilir. Devam etmek istediğinize emin misiniz?" hatası veriyor.

Bu geçersiz sertifika hatasının sebebi nedir?

Toplam 1 cevap


omercik (9418) 5 yıl önce cevapladı

Opera geçersiz sertifika hatası, temel olarak bir SSL sorunundan dolayı yaşanır, ancak farklı farklı sebepleri olabilir. Bu çözümde, sebeplerden ve olası çözüm önerilerinden bahsedeceğim.

Opera geçersiz sertifika hatası neden yaşanır?

Bu hata temel olarak bağlanmak istediğiniz sitenin SSL sertifikasında problem olmasından dolayı meydana gelmektedir. SSL probleminin sebeplerinden kısaca bahsetmek gerekirse:

1. Sitenin SSL sertifika süresinin dolması

Genellikle geçersiz sertifika hatası bu sebepten oluyor. Her SSL sertifikasının süresi vardır, örneğin 1 yıl, 2 yıl gibi. Bu süre dolduğu zaman sitenin yetkilileri SSL sertifikasını tekrar yenilemek zorundadır. Eğer site sahibi SSL sertifikasını yenilemeyi geciktirirse, bu durumda o siteye girmeye çalışırken "geçersiz sertifika" uyarısıyla karşılaşırsınız.

Eğer sebep bu ise, sizin yapabileceğin hiçbir şey yok. Zaten site yetkilileri durumu fark edecek ve en kısa sürede düzeltecektir. Problemin düzelmesini bekleyin.

2. Bilgisayarın tarih ve saatinin yanlış olması

Geçersiz sertifika hatasının sebeplerinden birisi de bilgisayarın saat ve tarihinin doğru olmamasıdır. Bilgisayarınızın tarihini ve saatini kontrol edin, eğer bir yanlışlık varsa onu düzeltmelisiniz. Denetim Masası'na girip sağ üstteki arama bölümüne "tarih ve saati ayarla" yazarak ilgili kısımdan bilgisayarınızın tarihini ve saatini düzeltmeniz mümkündür.

3. Bilgisayarda zararlı yazılım olması

Bilgisayarınızda internete müdahele eden zararlı yazılımlar varsa Opera'da geçersiz sertifika hatası alabilirsiniz. Bu durumda bilgisayarınızı sağlam bir virüs taramasından geçirmeniz gerekiyor.

Biz uzmanım.net olarak Malwarebytes ve Emsisoft anti-malware yazılımlarını virüs temizliğinde şiddetle öneriyoruz. Bu programların detaylı bir şekilde kullanımına aşağıdaki bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sırasıyla bu antivirüs programlarını yükleyin ve bilgisayarınızı mutlaka tam taramadan geçirin.

Malwarebytes nedir, nasıl kullanılır? - VİDEOLU ANLATIM

Emsisoft Anti-Malware nedir, nasıl kullanılır - RESİMLİ ANLATIM

4. Hosts dosyasının bozuk olması

Windows'ta hosts isminde önemli bir dosya var. Bazen zararlı yazılımlar bu dosya üzerinde oynamalar yaparak bizi kendi zararlı sitelerine yönlendirmeye zorlamaktalar. Eğer böyle bir durum varsa, yani hosts dosyası bozuksa aynı şekilde Opera geçersiz sertifika uyarısı verebilir. Bu durumda hosts dosyasını düzeltmeniz gerekiyor.

Hosts dosyasının nasıl düzeltileceğini bu videodan öğrenebilirsiniz: Bağlantınız gizli değil hatasının çözümü (5:50 dakika)

5. Tarayıcının güncel olmaması

Opera güncel değilse, yine sitelere girmeye çalışırken geçersiz sertifika hatası alabilirsiniz. Eğer problemin sebebi buysa, Opera tarayıcıyı en son sürümüne güncellemelisiniz.

6. Windows'un güncel olmaması

Nadiren de olsa Windows'un güncel olmaması, internet bağlantılarında SSL probleminin yaşanmasına sebep olabiliyor. Her ihtimale karşı Windows güncellemelerini kontrol edin.

Bilgisayarınızın arama bölümüne "windows update" yazdığınızda güncelleştirme bölümü çıkar. Oradan güncellemeleri denetleyebilir, bulunan güncelleştirmeleri yükleyebilirsiniz.

7. Antivirüs programlarının siteye engel koyması

Geçersiz sertifika hatası, bazen antivirüs programlarının sıkılığından kaynaklanabilir. Eğer bilgisayarınıza antivirüs yükledikten sonra bu uyarıyı almaya başladıysanız, geçici olarak antivirüsünüzü kaldırın. Kaldırdıktan sonra düzeldiyse, demek ki problem ondan kaynaklanıyordur.

8. Sitenin yasaklı olması

En çok karşılaşılan sebeplerden bir tanesi budur. Ülkemizde devlet tarafından bir site yasaklandığında tarayıcılar o siteye girmeye çalışırken SSL sertifikasını doğrulayamazlar. Doğrulayamadıkları için Opera size "geçersiz sertifika" uyarısı verecektir.

Yasaklı bir siteye girmek istiyorsanız VPN kullanmanızı öneririm. Aşağıdaki bağlantılara tıklayarak en iyi VPN programları önerilerimizi bulabilirsiniz.

En iyi VPN programları - Windows PC için - 2019

En iyi VPN programları - Android, iOS, Mac - 2019

Opera geçersiz sertifika hatasının genel çözümü

Bütün bu işlemleri yaptınız, ama hata hala çözülmedi. Bu durumda Opera'da geçersiz sertifika hatası aldığınız zaman, o uyarı penceresindeki "Yine de devam et" butonuna tıklayabilirsiniz. Böylece o site her zamanki gibi açılır.

Önemli Not: İnternet bankacılığı, alışveriş siteleri gibi kredi kartı bilgileri girmeniz gereken sitelerde geçersiz sertifika hatası alıyorsanız "yine de devam et"e tıklayarak o siteye girmeyin. Bilgileriniz tehlikeye girebilir.