Merhaba arkadaşlar,
Laptopta hem SSD hem HDD mevcut. Ancak bu konularda bilgim biraz kısıtlı olduğundan, belki de çok temel bir soru soracağım. Benim SSD'yi yerel disk C'mi temsil ediyor? Yani C'ye kurulu olan programlar SSD'ye mi kurulmuş oluyor. Aynı programı silip D'ye kursam, programın açılmasında bir yavaşlama olmasını mı beklerim?
Bir de tam olarak hangisinin SSD olduğunu nasıl anlayacağım? Anladığım kadarıyla 240GB'lık bir SSD hafızası mevcut. Aygıt sürücülerinde gözüken sürücüyü google'da arattıktan sonra bu sonuca ulaştım. Sürücünün ismi de WDS240G1G0B.
Ama benim C'nin hafızası 221 GB olarak gözüküyor. Şayet SSD'yi C temsil ediyorsa aradaki fark nerde?
Yardımınız için teşekkür ederim.
İyi Günler!
Toplam 3 cevap
öncelikle her yerel disk c SSD diye bişey yoktur bazen HDD üzerinede işletim sistemi kuruluyor SSD depolama olarak yer değiştiriyor.
İşletim sistemi eğer SSD'ye kurulmuşsa otomotikmen yani yerel disk c 'ye kurulmuş oluyor.
SSD bölümü HDD göre daha hızlı tepki verir , bu yüzden işletim sistemlerinin kurulumu için SSD tavsiye ediliyor. Bilgisayar hızlı açılsın - kapansın , tepki versin gibi .
Dediğin aygıt yöneticisi yoluyla anlayabilirsin bide programlar ilede öğrenebilirsin. " Speccy " ( sıcaklık tespit programı aslında ) indirip " Stroge " bölümünde diskin yanında ( SSD ) diye yazar .
SSD değerin düşük görünmesi aslında format sırasında bilgisayar verimli çalışsın diye 3-4 bölüme ayırıyor SSD 'yi .
Aynı şekilde bu bilgiyide detaylı olarak " Speccy - Stroge - İlgili diskin tikini açıp bakabilirsin yazıyor oralarda "
darkcrak 5 yıl önce
Alıntı'mı yazılar ve ressimler merak ettim? @ybaskin34
darkcrak 5 yıl önce
Peki @ybaskin34
hakan 5 yıl önce
@darkcrak @ybaskin34 ü takibe al bence iyi bir öğretici gibi görünüyor :)
ybaskin34 5 yıl önce
@hakan @alattin @farurhenho sizler sayesinde kendimi geliştiriyorum. her şey için çok teşekkürler. @hakan hocam bilgi paylaştıkça her iki tarafta faydalanır , benimde eksik olduğum konular varsa sizlerden ayrıca diğer üyelerden yararlanmak için bende takiptetim :) ;)
omercik 5 yıl önce
Tam şimdi @hakan ın yorumuna benzer bir şey yazacaktım. Sen baya iyisin @ybaskin34 Umarım çok daha fazla gelişeceksin :)
ybaskin34 5 yıl önce
@farurhenho estafurllah sizin sayenizde geliştiriyorum kendimi :)
hakan 5 yıl önce
@farurhenho @ybaskin34 hepimiz bir şeyler öğreniyoruz. Ben de çoğu konuyu buradan görüp araştırıyorum. Bu sayede güncel kalmaya çalışıyorum
Öncelikle bilmen gereken SSD normal HDD'lerden daha hızlıdır. Normal HDD'ler mekaniktir. Yani içinde dönen diskler ve bunları okuyan okuyucu kafalar bulunur. SSD çok daha farklı şekilde çalışır ve normal HDD'ye göre çok daha performanslıdır.
İşletim sisteminin SSD diske kurulması önerilir. Bu sana ciddi performans kazandırır. Normal HDD depolama amaçlı kullanılabilir: Fotoğraflar, videolar, müzikler vs için.
Şimdi sorularına gelirsek; C sürücüsü SSD diye bir kural yok. C sürücüsü olarak sistem sürücüsünü kast ettiğini düşünüyorum. Senin Windows işletim sistemin hangi sürücüye kurulduysa o sürücü genelde C harfini alır.
SSD de yüklü olan programda çok daha hızlı açılır.
Bir disk SSD mi yoksa normal mi bunu anlamanın basit bir yolu var:
Burada diskin yanında Katı hal sürücüsü (Solid State Disk) yazıyorsa bu disk SSD dir. Örnekte C: sürücüsü sistem sürücüsüdür. Yani Windows'un kurulu olduğu sürücüdür. Sürücü başlığında disk simgesinin farklı olmasından anlayabilirsin.
hakan 5 yıl önce
eyvallah @ybaskin34 :)
Aralarında hiç bir fark yok sadece D ye dosyaları yedekleye bilirsin format atsan'da D deki klasörler silinmez tabi D Ye format atmassan
Ve çoğu bilgisayara ne indirirsen C: diskine yükler