Geçenlerde Windows'un kurtarma medyasını oluşturmak isterken yanlışlıkla 1 TB'lık harici diskimi kullandım. Bu işlem sonrası haliyle diskin 900 GB'lık kısmı yok oldu ve içinde sadece 30 GB kullanılabilir alan ve sadece Windows sistem dosyaları kaldı. Sonrasında Ease US Data Recovery Wizard ile kayıp dosyalarımı büyük ölçüde geri getirebildim ama şöyle bir sorunum var: 900 GB'lık alanı tarattığım halde kurtarılan veri 1.5 TB'ın üstünde. Haliyle bu kurtarılan dosyaların hepsi benim için gerekli mi sorusu aklıma geldi. Dosya isimleri değişmiş olduğu için tek tek kontrol de edemiyorum kaldı ki 30 bin civarı dosya var. Bu konuda bir bilgisi olan varsa ve yardımcı olabilirse sevinirim.
Toplam 3 cevap
Sen programla silinen dosyalarını kurtarmaya çalıştığında en küçüğünden en büyüğüne, en gereklisinden en gereksizine ne bulduysa hepsini geri getirir. Atıyorum sen 1 sene önceki fotoğraflarını istiyorsundur ama program bunu bilmez. Tabiri caizse Allah ne verdiyse bulup onları kurtarmaya çalışır. Anladığım kadarıyla bu 1.5 TB karışıklılığı oradan olmuş.
Neyin gerekli neyin gereksiz olduğuna da sen kendin karar vereceksin. Bunu biz nereden bilelim? Fotoğraflarını istiyorsan fotoğrafları seçer kurtarırsın.
Gerekli gereksizden kastım, program aynı dosyaları farklı bir boyutta veya uzantıda geri getirmiş olabilir mi anlamındaydı. Ama sanırım bu teknik olarak mümkün değil. Peki bu diskteki dosyaların hepsini aldıktan sonra Windows üzerinden NTFS formatına çevirebilir miyim yoksa partition magic vb bir program mı kullanmam gerekir?
omercik 6 yıl önce
Yerel Disk Cyi yapabilir misin bundan tam emin değilim ama onu ikiye böldüysen D sürücüsünü yapabilirsin.
Kurtarma yaptığın sırada dosya adı ve uzantıları değişebilir. Bu ihtimal dahilinde. Ama sen kurtarma yaparken senin için önemli olan resim, belge, video gibi dosyaları ilk olarak kurtarmayı deneyebilirsin. Böylelikle silinen tüm verileri değil de sadece sana lazım olanları kurtarırsın.
Arada veri kaybı ihtimali var mı? var. Yani sen .jpg leri kurtardın diyelim. Program bazı dosyaların uzantısını .tmp, . raw gibi deiştirebilir. Bu dosyalar da resim vs olabilir. Bunu engelleyemezsin. Tek tek kontrol etmek de 30 bin dosya için münkün değil. Ben sadece ihtimali yazdım. Elbette hiç veri kaybı da olmayabilir.
Genel olarak kurtarma programları türleri başarıyla yakalıyor. Dediğim gibi kurtarmayı tüm dosyalar için değil de senin için önemli olan veriler için yapabilirsin.
Aynı dosyası birden fazla defa kurtarabilir mi? Bu da ihtimal dahilinde zaman zaman başıma gelmişliği var. Ama senin asıl sorununun hatalı / bozuk dosyalardan kaynaklandığını düşünüyorum.