Runtime broker nedir?

murat (12547) 6 yıl önce sordu

runtime broker nedir?

runtime broker ne işe yarar?

runtime broker  neden bilgisayarımda çalışıyor?

Toplam 1 cevap


murat (12547) 6 yıl önce cevapladı

Runtime broker nedir?  Runtime broker ne işe yarar?

Runtime broker, bazen görev yöneticisinde aşırı ram veya CPU kullanımı ile karşımıza çıkar. Runtime broker, Windows 8 ile karşımıza çıkan,  Windows 10'da da devam eden, Windows işletim sisteminin çekirdek parçalarından biridir. Runtime Broker (Çalışma Zamanı Aracısı)

Windows Mağaza üzerinden yüklenen uygulamaların izinlerini yönetmeye yardımcı olan bir programdır. Örneğin Mağazadan bir uygulama indirdiniz ve bu uygulama bilgisayarınızın kamerasına erişmek istiyor.  İşte bu esnada Runtime Broker devreye giriyor ve bu uygulamanın kameraya erişme izni var mı yok bunu kontrol ediyor.

Windows magazadan indirilen uygulamalar ile işletim sistemi izinleri arasındaki görevli uygulama gibi düşünebilirsiniz.

Çalışma Zamanı Aracısı, Runtime broker, normalde bir kaç megabyte RAM kullanır. Bazen Runtime Broker'ı kullanan uygulamadaki sorunlar yüzünden kullanılan RAM ve işlemci miktarı artabilir.

Runtime Broker çok fazla Ram tüketiyor sorunu

Eğer, runtime broker çok fazla bellek tüketiyorsa bir sorun var demektir. Bu sorun genelde Runtime Broker uyglulamasını kullanan 3. parti yazılımlardan kaynaklanır. Bu durumda şunu yapın:

  1. Görev yöneticisini açın ( Ctrl+Shift+Esc aynı anda basın)
  2. İşlemler sekmesine gelin.
  3. Runtime Broker'ı bulun.
  4. Runtime Broker bellek (Ram) kullanımını kontrol edin. Eğer Runtime Broker bilgisayardaki Ram'in %15'inden fazla kullanıyorsa sorun var demektir. Örneğin 4GB Raminiz var diyelim, Runtime Brokerr 600MB'dan fazla Ram kullanıyorsa sorun var demektir. Yine 8 GB Ram için 1.2GB Ram'dan fazla kullanıyorsa sorun var demektir.
  5. Bu durumda Görev Yöneticisinden Runtime Broker'ı seçin ve sağ tuşla tıklayın.
  6. Açılan pencereden Görevi sonlandır'ı seçin.
  7. Bilgisayarı yeniden başlatın.

Yine Runtime Broker fazla CPU kullanıyosa yukarıdaki işlemi yapın. Bazen CPU kullanım oranı gecici olabilir. Bir müddet beklemeniz ya da bilgisayarı yeniden başlatmanız işe yarayacaktır.