Sabitdiski C ve D diye bölmek ne işe yarar?

Anonim (156) 1 yıl önce sordu

Sabitdiskimi bir arkadaşım ikiye bölmemi söyledi. Bölme işlemi sonunda C ve D diye iki sürücü olacakmış. C: sürücüsüne Windows kurduk diyelim D: sürücüsü ne işe yarayacak? Neden tek bir C: sürücüsü olması yerine C: ve D: diye ikiye bölmek daha iyi?

Toplam 1 cevap


hakan (15424) 1 yıl önce cevapladı

Bir diski 2 parçaya bölmek çoğu zaman işe yarar bir eylemdir.

D: diski genelde yedekleme için kullanılır. C: sürücüsü sistem sürücüsü olarak kullanılır ve Windows işletim sistemi C: sürücüsüne kurulur.

Diyelimki günün birinde format atmak istedin. İşte bu durumda D: sürücüsü verilerini yedeklemek için idealdir. Sadece C: sürücüsünü formatlayarak diskini biçimlendirebilirsin. Oluşturduğun D: sürücüsü bu formattan etkilenmeyecektir.

Yine diskini C ve D diye ikiye böldüğünde film,müzik, resim gibi senin için önemli dosyaları D: sürücüsünde tutabilirsin. Yine bu durumda C: sürücünü formatladığında tüm verilerin D: sürücüsüde olduğu için ek bir yedekleme yapmana gerek kalmayacaktır.

Unutmaman gereken bir durum var. Formatı sadece C: sürücüsüne atmalısın ve bölümleri silip yeniden oluşturmamalısın. Bölümleri silersen veya D: sürücüsünü de formatlarsan veri kaybı yaşarsın.

Elbette harici bir diskin varsa yedeklemeleri ona yapman daha doğru olur. Diski C: ve D: diye bölmek tam anlamıyla bir veri güvenliği sağlamaz. Örneğin virüs bulaşırsa hem C: hem de D: sürücüsü etkilenebilir.  

Sabitdisk (HDD,SSD) bozulursa hem C: hem de D: sürücüsü bozulur. D: sürücüsü fiziksel bir sürücü olmadığı için sabitdisk hasar görürse tüm bölümler hasar görebilir.