Secure Wipe ne işe yarar? Nasıl kullanılır?

omercik (9418) 5 yıl önce sordu

Secure Wipe uygulaması ne işe yarar?

Android telefonda Secure Wipe nasıl kullanılır?

Secure Wipe uygulaması ücretli mi?

Toplam 1 cevap


omercik (9418) 5 yıl önce cevapladı

Secure Wipe, silinen dosyaların geri getirilmesini engellemenizi sağlar. Bu uygulama sayesinde, Android telefonunuzda geçmişte sildiğiniz dosyaların kurtarılmasını imkansızlaştırabilirsiniz.

Secure Wipe uygulaması tam olarak nasıl çalışıyor?

Her şeyden önce silinmiş dosyaların geri getirilmesini engellemenin mantığından bahsetmek istiyorum.

Bir dosyayı sildiğimiz zaman o dosya telefondan kalkıyor, evet biz onu görmüyoruz. Ama sildiğimiz dosyanın yer aldığı bölüm hala telefon hafızasında olduğu için silinen verileri kurtarma uygulamalarıyla telefon hafızasını tarıyoruz ve sildiğimiz dosyaları geri büyük ölçüde getirebiliyoruz.

Secure Wipe uygulaması ne yapıyor? Telefonumuzun hafızasındaki boş alanlara yüzlerce, binlerce saçma sapan gereksiz dosya yazıp yazıp siliyor. Buradaki amaç, sildiğimiz dosyaların yer aldığı bölümler üzerine binlerce kez tekrar tekrar dosya yazıp yazıp silerek, eski sildiğimiz dosyaların geri getirilmesini engellemek.

Aslında bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Ama örneğin 10.000 tane dosyayı indirmek, telefona atmak ve silmek; üstelik bu işlemi 10, 20, 30 defa tekrarlamak oldukça zahmetli bir iş olacağı için bunu çeşitli programlara yaptırıyoruz. İşte Secure Wipe uygulaması da onlardan birisi.

İnternette silinen dosyaları geri getirmeyi araştırırken "sildikten sonra telefon hafızasına hiç dosya atmayın" gibi bir ifade görmüş olabilirsiniz. İşte bunun sebebi budur.

Secure Wipe nasıl kullanılır?

Buradan Secure Wipe uygulamasını indirin.

Yukarıdaki linke tıklayarak Android telefonunuza Secure Wipe'ı indirin ve açın. Zaten uygulamada 3 tane önemli seçenek var.

Uygulamadaki bu 3 seçeneğin ne işe yaradığından kısaca bahsedeyim.

  • Sanitize System Space: Telefonunuzdan sildiğiniz mesajları, arama kayıtlarını ve uygulamaların verilerinin geri getirilmesini engellemek için bu seçeneği işaretleyin.
  • Sanitize SD Card: Telefonun dahili hafızasındaki silinen fotoğraflar, videolar, belgeler ve diğer dosyaların kurtarılmasını engellemek için bu seçenek işaretli olmalıdır.
  • Sanitize Secondary SD Card: Telefonda takılı olan hafıza kartındaki silinen fotoğrafların, videoların ve diğer dosyaların kurtarılmasını engellemek için bu seçeneği de işaretlemelisiniz.

Yani özetle 3 seçeneği de işaretleyebilirsiniz.

Kendinize göre seçimi yaptıktan sonra Start Wiping butonuna dokunun. Secure Wipe uygulaması sizden onay isteyecek.

Burada size kısaca şunu diyor: Bu işlem uzun sürebilir. İşlem devam ederken telefonunu kullanma. Şarja takmanı da tavsiye ederiz.

Son olarak tekrar Start Wiping butonuna dokunun ve işlemin bitmesini bekleyin.

Wiping işlemi tamamlandıktan sonra ne olacak?

İşlem tamamlandıktan sonra uygulamadan çıkabilir, hatta uygulamayı telefonunuzdan kaldırabilirsiniz.

Sildiğim dosyalar gerçekten tamamen silindi mi?

Ben elimde rootlu bir telefon vardı ve ufak bir test yaptım.

Sırasıyla şu işlemleri yaptım:

  1. Telefonumdan kendim dosya sildim.
  2. Secure Wipe uygulamasıyla bütün seçenekler seçiliyken Wiping işlemini gerçekleştirdim.
  3. Telefonuma hard reset adını verdiğimiz geniş çaplı format attım.
  4. Ardından birkaç tane veri kurtarma uygulamasıyla silinen dosyalarımı geri gertirmeyi denedim.

Sonuç beklediğim gibi oldu. Veri kurtarma uygulamaları, benim 1. adımda kendi sildiğim dosyaları hiçbir şekilde bulamadı. Onun yerine saçma sapan, Secure Wipe uygulamasının yazıp sildiği verileri buldu. Sonuç itibariyle ben telefonumda silinen dosyaların kurtarılmasını engellemiş oldum.