Sıkıştırılmış dosyalar bilgisayarı yada flash belleği yüzdeli bir oran kullanarak belirtirsek yüzde kaç rahatlatır?
Her dosya sıkıştırılır mı ?
Sıkıştırılan dosyalar da kayıp olur mu? Olursa hangi durumda kayıp olur? Ve kaybolursa geri getirilebilir miyiz?
Bir de sıkıştırılmış dosyamı açarken "Lütfen WinRAR lisansı alın" diye bir uyarı tablosu çıkıyor. Bu ne anlama geliyor, açıklayabilir misiniz? 40 gün sonra sıkıştırılmış dosyalarımı kullanamayacak mıyım?
Ekran görüntüsü: https://i.hizliresim.com/PO9dlO.jpg
Toplam 2 cevap
Dosyaların sıkıştırılması bilgisayarı rahatlatmaktan çok bilgisayarda boş alan açmanı sağlar. Yani "dosyaları sıkıştırırsam bilgisayarım hızlanır" gibi bir yorum yapamayız. Sıkıştırmanın amacı tamamen alandan tasarruf sağlamaktır.
Her dosya sıkıştırılır mı?
Bu zamana kadar sıkıştırmayı desteklemeyen bir dosya formatıyla karşılaşmadım.
Sıkıştırılan dosyalar kaybolur mu?
Dosyayı .rar veya .zip formatında sıkıştırdığın zaman kendi kendine kaybolmaz, daha doğrusu hiçbir dosya kendi kendine kaybolmaz. Bilerek veya bilmeyerek silmediğin sürece kaybolmayacaktır. Bu soruna kısaca "silinirse kaybolur" cevabını verebilirim. Silindiğinde ise kurtarma yazılımlarıyla geri getirmeyi denersin.
WinRAR'ı açınca çıkan lisans uyarısı nedir?
Bu uyarının hiçbir önemi yoktur. Bunca yıldır kullanırım, ve bu uyarının aynısı bende de defalarca kez çıkar ama bir gün bile programa bir zarar gelmedi. Kısacası bu uyarıdan endişe etmene gerek yok.
Alternatif olarak 7-Zip programını da kullanabilirsin. 7-Zip nedir? konusunda detaylı olarak anlatılmıştır.
mat7 7 yıl önce
Bu saatte cevap verdiniz çok teşekkürler . Kolay gelsin. @ farurhenho (2412)
Dosya sıkıştırılma oranları sıkıştırılan dosyaya ve sıkıştırmada kullanılan programa göre değişebilir ve dosyaların sıkıştırılmasında kayıp vb herhangi bir olumsuzluk olmaz. Dosya sıkıştırma işlemleri sabit veya harici disk bütün depolama aygıtlarında artı kullanım alanları sağlar (sıkıştırımış dosyalar diskte daha az yer kullanırlar) ve sıkıştırılmış dosyalar bir yerden başka bir yere taşınmada veya e-mail vb yollarla bir yerlere iletilmede ve en önemliside arşivler oluşturulmasında elverişli imkanlar yaratır.
Dosyaları sıkıştırmanın hiçbir zararıda olmaz. Bütün dosyalar istenirse sıkıştırılabir. Hatta sıkıştırılmış dosyalar tekrar ve tekrarda sıkıştırılabilir. Bunlara bir çeşit sıkıştırılmış dosya olan imaj dosyalarıda dahildir.
Paylaştığın görüntü dosyasındaki mesaj kullandığın sıkıştırma programının (WinRar) deneme sürümünü kullandığını gösteriyor ve sana bu programın 40 günlük bir deneme süresi içerisinde kullanabileceğini bildiriyor (40 Günden sora ya satın al yada programı sistemden kaldır diyor). Ama bu çok problem olmaz. Aslında WinRar programının deneme süresi diye bir şey yok, sen o mesajı çok önemsememelisin. Zira 40 Gün dolduktan sonrada program tüm fonksiyonları ile kullanılabiliyor. Tek bir farkla, o da deneme süresinden sonra programın zaman zaman reklamlar göstermesidir (Arada bir iki reklam görmek çok problem olmasa gerek). Ama merak etme, fonksiyonlarında hiç bir fark yoktur.
mat7 7 yıl önce
Çok teşekkürler yeteri kadar ayrıntılı cevap için . Bence gayet faydalı bu sıkıştırılmış dosya sistemi .. Daha kullanmakta tedirgin oluyordum, ama artık rahatlıkla kullanacağım. Şunu doğrumu anladım sıkııştırılmış dosyanın içine tekrar sıkıştırılmış dosya atabilirim öyle mi ? @temmuz (9639)
temmuz 7 yıl önce
Sıkıştırılmış dosyaları (veya sıkıştırılmış ve sıkıştırılmamış dosyaları) önce bir klasör içerisine koyup bunları sıkıştırılmış tek dosya haline getirebilirsin. İçerisinde daha önce sıkıştırılmış dosyaların olması hiç farketmez. Bu manada yeniden sıkıştırma yapılabilir demiştim. Bu skıştırılmış dosya açıltdğında (dışarıya çıkarıldığında, extract edildiğinde) içerisindeki diğer (önceki) sıkıştırılmış dosyalar yine sıkıştırılmış olarak çıkarlar. Eğer istenirse onları yeniden extract ederek sıkıştırılmış hallerini çözer, sıkıştırılmamış dosyalar haline getirebilirsin. Bu şekilde sıkıştırılmış dosyaları (ve sıkıştırılmamışlarıda) tek sıkıştırılmış dosya halıine getirebilirsin. Ama sen bir sıkıştırılmış dosya içerisine ilavelerde bulunmak istersen önce sıkıştırılmış dosyayı extract eder, dosyaları bir klasöre çıkartırsın. Daha sonrada ilave etmek istediğin dosyaları da bu klasör içerisine koyup hepsini birlikte (yani klasör olarak) sıkıştırabilirsin; bu şekilde çok sayıda dosyadan tek bir sıkıştırılmış dosya elde dersin, Bu manada skıştırılmış dosyanı tek bir sıkıştırılmış dosya şeklinde istediğin kadar ilaveler yapıp büyütebilirsin. Herhalde anlaşılmıştır. Bunları denemeler yaparak daha kolay anlar ve öğrenebilirsin. Kolay gelsin. @mat7
mat7 7 yıl önce
Anlaşıldı. Tekrar teşekkürler . Emeğinize sağlık. Bu arada bazen burada sorduğum sorulara iki üç cevap birden alıyorum ve bu cevaplar bana faydalı oluyor ve iki cevabıda işaretlemek istiyorum . Fakat sadece bir cevabı işaretleyebiliyorum. Bu işaretleme durumunu artıramazmısınız rica etsem. @ @temmuz (9639)
temmuz 7 yıl önce
Bir şey değil. Sitede yardım etmek için yazanların pek çoğu önemsemezler "cevap kabul" puanlarını. Önemli olan cevapların problemin çözümüne hizmet etmesidir (Ya da soruya tatmin edici bir cevap olmasıdır). İşte cevap kabullerinin önemi ve manası burada görülür. "Kabul" düğmesi ile buna işaret edilir ve bundan benzer problemle karşılaşan (veya ihtiyaç hisseden) diğer üyelerde faydalanır. Çift (yada birden fazla) kabul mümkün değildir ve sağlıklıda olmaz. Zira bu bir karışıklığa ve çözümün tam net anlaşılamasına yol açabilir. Ama konu açan site üyesi bir cevap kabulünde bulunduktan sonra isterse diğer beğendiği mesajlar için "Yukarı oyla" düğmesini tıklayarak ayrıca memnuniyetini ve o mesajlardanda faydalandığını belli edebilir. "Yukarı oyla" yine aynı bölümde yukarı yönü gösteren üçgen şekillidir. @mat7
temmuz 7 yıl önce
"Yukarı oyla" veya -beğenilmeyen mesajlar için- "Aşağı oyla" oylamaları sadece konu sahiplerine değil bu düğmeleri kullanabilme için yeterli puanları olan tüm site üyelerine açık bir oylama/puanlama yoludur. "Yukarı oyla" için site üyesinin en az 25, "Aşağı oyla" içinde en az 125 "güvenilirlik" puanı olması gereklidir. Uzmanım.net Hakkında: https://uzmanim.net/hakkinda @mat7