Smart harddisk error 301 hatası

acemikullanic (1) 1 ay önce sordu

Arkadaşlar bilgisayarımı sahibinden.com üzerinden aldım geldi test ettim hiç bir sorun çıkmadı iki gün boyunca bende onayladım, daha sonra ki gün utorrent programında oyun indirirken önce nerden geldiğini bilmediğim bir program virüs var uyarısı verdi sonra mavi ekran oldu ve Hard disk bozulabilir hatası verdi farklı bilgisayarda da aynı durum hep biosa atıyor direk sorunu sebebi ne olabilir? 240GB Crucial SSD kullanıyordum.

Toplam 1 cevap


alattin (17060) 4 hafta önce cevapladı

SMART sabit disk hatası 301 olası, ilerde yaşayabileceğin bir sorunu işaret eder genelde.  Bu her zaman gerçekleşecek demek değildir. Bazen aşırı ısıdan dolayı bile karşına SMART sabit disk hatası 301 hatası çıkabilir. Diskin sarsılması, darbe alması durumunda da SMART sabit disk hatası 301 hatası alabilirsin. 

Burada öncelikle her tür veri kaybına karşı önemli dosyaların varsa bunların yedeğini alman iyi olur. SMART sabit disk hatası 301 genelde yazılımsal değil donanımsal bir soruna işarettir.

Anladığım kadarı ile diski başka bilgisayara taktın ve sorun devam etti. Bu durumda diskte donanımsal bir sorun olma ihtimali çok yüksek.  Setup'a girip varsayılan değerleri yükleyip setuptan çıkmayı deneyebilirsin. Bu durumda sorun devam ediyorsa diskte donanımsal bir arıza olma ihtimali çok yüksek.  Bu duruma bir virüsün sebep olma ihtimali yok. 

Bu duruma sebep olarak ani elektrik kesintisi, güç kaynağından gelen sağlıksız bir gerilim değeri, çarpma, düşme, cihazın ömrünü doldurmuş olması gibi olası nedenleri sayabilirim.

Farklı bilgisayar da BIOS'a yolladığında senin karşına bir hata mesajı çıkartıyor mu?  Diskini 2. disk olarak ayarlamayı denedin mi?