TD-W9970 modemde bant genişliği /internet hızı nasıl ayarlanır?

hakan (15424) 6 yıl önce sordu

TD-W9970  adsl modemde farklı kullanıcılara IP adresi üzerinden hız kontrolü nasıl yapılır?

TD-W9970 adsl modemde her kullanıcının farklı bant genişliği, indirme hızı ayarı nasıl yapılır?

Toplam 1 cevap


hakan (15424) 6 yıl önce cevapladı

Adsl modeme bağlı kullanıcılara kota koymak istiyorsanız bant genişliğini ayarlamak size yardımcı olacaktır.  Bant genişliğine kota koyma işlemi modem üzerindeki arayüzen gerçekleştirilir.. Farkı modem markalarında bu arayüz farklılık gösterebilir. Fakat temel mantığı aynıdır.

ISP yani internet servis sağlayıcınız sizin bağlantı hızınızı, bant genişliğinizi belirler. Örneğin 8Mbs, 18Mbs, 24mbs gibi. Siz bu değeri kullanıcı bazında ayarlayabilirsiniz. Yani dilerseniz X kullanıcısı internete sadece 5Mbs bağlansın diyebilirsiniz.

Bunun için modem üzerinde şu işlemi yapmalısınız:

  1. Adres satırına adsl modemin adresini yazın ve enter tuşuna basın: Örneğin : http://192.168.1.1/
  2. Adsl modem kullanıcı adı ve şifresini girin.
  3. Modem arayüzüne ulaştığınızda sol taraftaki menüden Bandwidth Control menüsünü tıklayın.
  4. Enable Bandwidth Control seçeneğini işaretleyin.
  5. Line Type: ADSL seçiliyken, Total Upstream Bandwidth ve Total Downstream Bandwidth alanlarını, hemen sağ tarafta bulunan Current Downstream Rate:24548 Kbps ve Current Upstream Rate:3072 Kbps değerleri ile doldurun. Bu alanlar zaten doluysa değiştirmeyin.
  6. Bandwidth Control Rules bölümünde Add New butonuna basın.
  7. IP range bölünüdeki ilk kutuya limitleyeceğiniz kullanıcının IP adresini yazın.
  8. Min Rate(Kbps) bölümüne 100 Max Rate(Kbps) bölümüne ise vermek istediğiniz limiti yazın. Yukarıdaki girdiğimiz değerler 24MBs içindi. Örneğin kullanıcı sadece 5MBs hızında bağlansın dersek  Max Rate değerini 5120 olarak yazın.
  9. Upstream gönderme, Downstream ise indirme hızını ifade eder. Gönderme hızı bizi o kadar ilgilendirmiyor. Upstream kutularına 250 yazsanız yeterli olur.
  10. Port Range bölümünü boş bırakabilirsiniz.
  11. Daha sonra Save butonuna tıklayın.

Burada kullanıcıların Ip adresini nasıl bulacağınıı merak ediyor olabilirsiniz. DHCP Server sekmesinde Clients List modeme bağlı tüm kullanıcıların listesini verir. Bu sayfa size MAC ve IP adreslerini verir. Yine DHCP sekmesinde bulunan DHCP Address Reservation sekmesinden MAC adresleri ile IP adreslerini eşleştirebilirsiniz. Bu sayede kullanıcıların IP adresleri değişmez ve yaptığınız bant limiti sınırlama işlemi sürekli aktif olur. Bunu mutlaka yapın.