Vakıfbank Tüm müşterilerimize 10GB hediye Internet kampanyası gerçek mi?

alattin (17127) 6 yıl önce sordu

Twitter üzerinde dönen sponsorlu bir içerikte Vakıfbank Tüm müşterilerimize 10GB hediye Internet  Bu bağlantıdan kayılabilirsiniz vakifbanksubeislemi.com şeklinde bir reklam gördüm.

Vakıfbank Tüm müşterilerimize 10GB hediye Internet kampanyası gerçek mi?

Toplam 1 cevap


alattin (17127) 6 yıl önce cevapladı

Tüm müşterilerimize 10GB hediye Internet kampanyası gerçek mi?

Vakıfbank adı kullanılarak yapılan  gösterilen bu reklam bir dolandırıcılık girişimidir.  Vakıfbank Tüm müşterilerimize 10GB hediye Internet kampanyası gerçek değildir.

Bu tür saldırılara oltalama (phising) denir.

Bir oltalama saldırısında genelde sizi bir an önce aksiyona geçirecek aceleci bir dil kullanılır:

  • Sınırlı sayıda
  • Süre dolmak üzere
  • Tıklayan ilk 10 kişiye
  • 1 saat içinde işlem yapan

gibi bir an önce sizi harekete geçirecek ifadeler seçilir. Burada maksat hızlıca sizi harekete geçirmek, düşünmeden, sorgulamadan istenilen işlemin yerine getirilmesinin sağlanmasıdır.

Son dönemlerde özellikle Twitter, Facebook gibi sosyal medya siteleri üzerinde bankaların adı kullanılarak yapılan dolandırıcık girişimlerinde fazlaca bir artış var.   Özellikle enpara, cepteteb gibi dijital bankacılık sistemlerinin adları kullanılarak yapılan dolandırıcılık girişimlerine kullanıcıların son derece dikkat etmesi gerekiyor.

Twitter, Facebook gibi sosyal mecralarda reklamlar üzerinden yapılan bankacılık dolandırıcılık sistemi nasıl işliyor?

Twitter, Facebook gibi siteler üzerinden kullanıcının ilgisini çekecek bedava, ücretsiz gibi ibareler içeren ve genelde kullanıcıya hediye vaat eden kampanyalar gösteriliyor. Fakat gerçekte böyle bir kampanya yok, reklamın da reklamda adı geçen banka ile hiç bir ilgisi yok.

  1. Kurban reklamda bulunan vakifbanksubeislemi.com gibi bankaya aitmiş gibi görünen web sitesine yönlendiriliyor. Fakat yine bu sitenin banka ile hiç bir ilgisi yok.
  2. Girilen sahte site tamamen bankanın gerçek sitesi ile aynı görünüme sahip oluyor.
  3. Daha sonra sahte sitede kullanıcıdan bankaya ait bilgilerin girilmesi isteniyor.
  4. Bir sonraki ekranda cep telefonuna gönderilen SMS doğrulama kodu isteniyor.
  5. Saldırganlar bu esnada eş zamanlı olarak kurbanın gönderdiği bilgiler ile ilgili bankanın internet şubesine giriş yapıyorlar.
  6. Öncelikle internet şubesi üzerinde bildirimler kapatılıyor. Yani hesabınızdan havale yapıldığında, para çıkışı olduğunda telefonunuza gelecek olan sms iptal ediliyor.
  7. Hesaplarda bulunan paralar başka hesaplara havale ediliyor. Hesaptan fatura vb ödemeler gerçekleştiriliyor.

Bu tür dolandırıcılık girişimlerinden nasıl korunurum?

İnternet üzerinden yapılan banka dolandırıcılığı işlemlerinden korunmak şunlara dikkat edin:

  1. Asla Twitter, Facebook gibi sitelerde gördüğünüz banka reklamları üzerinden yönlendirilen sitelere banka bilgileriniz ile girmeyin. Bu tür reklamları tıklamayın.
  2. Bankanızın internet şubesine girecekseniz, tarayıcı satırına her zaman el ile bankanızın web sitesinin adresini yazın.
  3. Google üzerinden banka adınızı aratıp arama sonucunda gelen siteye girmeyin. Yukarıda 2. maddede yazdığım gibi doğrudan sitenin adresini yazın.
  4. Banka web sitesi adresi sık kullanılanlarda dahi olsa buradan giriş yapmayın. Saldırganlar bilgisayarınıza sızıp sık kullanılanları değiştirmiş olabilir.
  5. Emailinize gönderilen maillerde bulunan linkleri tıklamayın. Mümkünse doğrudan adresi siz yazın.