Merhaba @Alattin abi ve uzmanim.net ailesi size bir sorum olacaktı.Ben birkaç aydır yazılım üzerine soru sorulacak bir web sitesi tasarlıyordum.Yazılımını ve tasarımını tek başına kendim yaptım.Uzun bir süredir üstünde çalışıyordum projem şimdi bitmeye geldi.Benim sorunum Web siteme kitle nasıl çekebilirim ? Web sitesinde örneğin birisi bir soru sordu diyelim bunu cevaplayabilecek uzman kişileri web siteme nasıl çekebilirim ? Sitede soru sorabilecek kişileri nasıl siteye çekebilirim ? Siz Uzmanim.net'in kitlesini nasıl oluşturdunuz ? Bu konularda bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum.
mutecessis 7 yıl önce
@alattin abiyi örnek alarak başlayabilirsin
Toplam 3 cevap
Zor bir yola girmişsin. Maalesef Türkiye'de bu iş çok zor oluyor. İnsanlar sormayı seviyor ama iş cevap vermeye, başkasına yardımcı olmaya gelince kimse elini taşın altına sokmak istemiyor.
İşin tuhaf tarafı yardım isteyen, soru soran kişi de sorusunu sorarken gerekli özeni göstermiyor ve sorusuna herkes cevap vermek zorundaymış gibi bir tavra sahip oluyor. Genel için konuşmuyorum elbette ama büyük çoğunluk bu şekilde.
Yabancı sitelerde bu soru-cevap sistemi daha iyi işliyor.
Soruna gelecek olursak, yazılım konusunda çok soru alabilirsin ama cevap verecek kişi çok bulamayacaksın. Bu biraz bizim kültür ve egitim seviyesi ile ilgili. Genç arkadaşlar alınmasın ama gelen jenerasyon pek yardım sever ve paylaşımcı değil.
Uzmanim.net için çok emek verdik. İlk başlarda ben ve arkadaş çevrem, sonradan da uzmanim.net vasıtası ile tanıştığımız pek çok dostumuz oldu. Bu arkadaşlar sayesinde bugunlere geldik.
Çoğu zaman karşılaşılan sorunlara ilk biz çözüm ürettik. Bunun çok faydası oldu.
Sorunun çok net bir cevabı yok ama iyi bir iş ortaya koyarsan, projene sahip çıkarsan iyi bir kitlen oluşacaktır.
mutecessis 7 yıl önce
@alattin iyiki varsın emek edip bizlere yardımcı oluyorsun işin rast gitsin belki seninle bir gün tanışabilirim :)
alattin 7 yıl önce
@mutecessis sizler de iyi ki varsınız. Senin gibi arkadaşlar olmadan uzmanim.net'in bir anlamı olmuyor. İstanbul içi bir buluşma ayarlayabiliriz bir gün, neden olmasın, uzmanim.net'teki tüm arkadaşlar bir araya geliriz..
alattin 7 yıl önce
@yumuklusucurta projene inanıyor ve güveniyorsan asla pes etme. Burada bir arkadaş var ismi lazım değil, @notify , bir projesi vardı. Neredeyse beraber yazdık, her gün soru cevap şeklinde. Bir sene sonra "abi ben vazgeçtim" dedi. Bu kötü örnek, sen bunu örnek alma
yumuklusucurta 7 yıl önce
@alattin abi projeme inaniyorum üstelik sürekli yapacağım şeylerin hayalini kuruyorum.Su anda 2 projem var birisi yazılım soru-cevap sitesi biriside sosyal paylaşım platformu ikisinide yazdım bitirdim simdi sürekli olarak yeni yeni öğrendiğim şeylerle eklemeler yapıyorum.
yumuklusucurta 7 yıl önce
@alattin abi beni endişelendiren tek şey siteye olacak saldırılar vs.
alattin 7 yıl önce
@yumuklusucurta merak etme biz elimizden gelen desteği veririz. Saldırı vs gibi durumlarda da gerekli tedbirleri alman için yardımcı oluruz.
SEO dediğimiz olayı en ince ayrıntısına kadar araştır ve SEO'nun mantığını anlayana kadar bu işe kalkışma bana sorarsan. Basitçe şöyle söyliyim: Bir kişi sitendeki içeriği Google'da hangi anahtar kelimeleri aratarak bulabilir?
Buna ek olarak özgün içerik kavramı da çok önemli. Örneğin uzmanim.net sitesinde yer alan "sistem geri yükleme nasıl yapılır" konusunun aynısının senin sitende olması sana en ufak bir şey kazandırmaz. İnsanlar bir yerde gördüğü bir içeriği 2-3. defa okumak için senin sitene girmez. "İnsanlar neden benim siteme girmeli ve benim sitemde vakit geçirmeli?" sorusunun cevabına odaklanmalısın. Bu yolda gidersen daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
Herkese Merhaba,
Burada kendime cevap hakkı doğmuş gibi hissettim ve projemi geliştirirken yaşadığım zorlukları burada paylaşmak istedim;
Maalesef @alattin abinin dediği gibi projemi bitiremedim ve sonunda pes ettim. Bu konuda @alattin abi çok yardımcı oldu sağolsun. Çünkü üzerinde çok emek vermeme rağmen her gün saatlerce üzerinde çalışmama rağmen bir türlü bitmedi ve benim lise son sınıf olmam aynı zamanda üniversiteye hazırlanmam bunda en büyük etken oldu. Çünkü artık ailem öyle bir seviyeye gelmişti ki beni bilgisayar başında görüğü zaman üniversite sınavlarına pek hazırlanmıyorum diye boş hayallere kapılıp geleceğinden oluyorsun dediler. Aslında projeme hiç bir zaman inanmadılar bu beni çok etkiledi. Şimdi diyeceksiniz ki bunun yani ailenin projenle ne alakası var. Çok alakası var hemde. Çünkü üniversiteye hazırlanmam gerekiyorken bilgisayarda kod yazarken ailem bana neyle uğraştığımı sorduğunda bir açıklama yapmam gerekiyor sonuçta. Yani bir proje geliştirirken bir çok zorluklarla karşılaşıyorsun bu zorlukları atlatıyorsun ama başka bir zorlukla karşılaşıyorsun. Benim yaşadığım zorluklardan önemli derecede olanlar şunlardı. Lise son sınıf olmam, haftanın 3 günü staj yapmam ve çok yorulmam, üniversiteye hazırlanmam, haftasonları bazen farklı işlerde çalışmam ve tabiiki çevremde ki insanlar. Bunların hiçbiri belkide maazeret sayılmaz ama sonuç olarak pes ettim ve şuanda görüyorum ki yapmadığım projeyi bir başkası / başkaları yapmış durumda ve sanırım benim hayal ettiğim başarıyı elde etmiş durumdalar. Ama ben bu 1 seneyi kayıp olarak görmüyorum sonuçta birçok tecrübe edindin ve kendimi yazılımda geliştirdiğimi düşünüyorum. Sonuç olarak hiçbir başarı elde edemedim. Ne üniversitede istediğim bölümü kazanabildim nede projemi bitirebildim ve maalesef çevremde ki insanlar haklı çıkmış oldu. Şuanda gözlerinde sadece boş konuşan boş boş hayaller kuran bir hayalperestim. Ama genel anlamda asla pes etmek yok! Bu sene mezuna kaldım ve Bilgisayar Mühendisliğini bu sefer kazanacağıma inanıyorumm. Herkese iyi çalışmalar :)
alattin 7 yıl önce
Bu paylaşımın bizim için çok değerli. Bir senede nereden nereye geldiğini çok iyi biliyorum. Sen çok şey başardın. Bundan hiç şüphen olmasın. Bizim ülkece nitelikli insanlara ihtiyacımız var. Maalesef ülkede herkes üniversite mezunu olmalı gibi bir düşünce var. Bu çok yanlış. Bize nitelikli, bilgili kendini geliştirmiş insanlar lazım. Sen 1 senede yazılım anlamında kendini çok geliştirdin. Vaktini boşa harcamadın. Bu zamanda kazandıklarını hayatın pek çok alanında ilerde kullanacaksın. Biz en çok hangi hikayeyi duyuyoruz: "Adamın biri garajında Facebook, youtube gibi projeler üretmiş ve zengin olmuş" X üniversitenin Y bölünüden mezun olduğu için başarılı olan kimse yok. Yani başarı üniversitenin size atadığı default bir değer değil. Bir şey başaracaksanız kendiniz başaracaksınız. Maalesef aileler bu konuda çocuklarının arkasında durmuyor, destek olmuyor. Sana her zaman dediğim gibi yeteneklisin, azimlisin, yazılımdan sakın kopma.
yumuklusucurta 7 yıl önce
@notify senin için acı bir tecrübe olmuş zaten vazgeçmeye niyetim yoktu senin yasadiklarinida göz önünde bulundurursak bu isi kesinlikle devam ettirmeliyim.İnşAllah yakında Web sitesini açıp sorusu olan diğer insanlara bilgim dahilinde cevap vermeye başlayacağım.Pek gerek yok gibi ama birde site için mobil uygulama yapacağım.Amacımda mobil uygulama yaparak tecrübe kazanmak zaten.
notify 7 yıl önce
@yumuklusucurta evet kesinlikle projeni devam ettir, birçok zorluklarla karşılaşabilrsin ama sakın pes etme! Birde kendini yazılım alanında geliştirmek istiyorsan kesinlikle bir proje üzerinden öğrenmeye çalış -ki zaten öyle yapıyorsun anladığım kadarıyla. Çünkü bir amacın hedefin oluyor ve o hedefe ulaşmak için bir çok şey öğrenmen gerekiyor. Kendimden örnek vereyim, eğer projeyi yapmak için o kadar uğraşmasaydım kod yazarken o kadar zevk almazdım ve bu kadar çok şeyi öğrenemezdim.
yumuklusucurta 7 yıl önce
@alattin abi @notify @toprak34 bu siteye üye olurken bu kadar güzel insanlarla karsilacasacagimi hic tahmin etmezdim iyi ki varsınız.İnsAllah birgün daha güzel yerlerde yollarımız kesişir.
alattin 7 yıl önce
@yumuklusucurta @notify @toprak34 bir gün ortak proje yaparız, neden olmasın :)
yumuklusucurta 7 yıl önce
Çok güzel olur @alattin abi 😀