WinSxS temizleme Windows 10

alivecan (337) 5 yıl önce sordu

WinSxS çok dolu. Bu klasörü nasıl silebilirim? Ya da WinSxS temizlemek için ne yapmam lazım? Bu klasördeki her şey önemli mi? Gereksiz dosyalar yok mu? ben WinSxS klasörünü temizlemek, silmek istiyorum.

Toplam 2 cevap


hakan (15424) 5 yıl önce cevapladı

WinSxS klasörü işletim sistemine ait klasörlerden birdir. Bu klasör üzerinde kesinlikle el ile işlem yapma, dosya silme. WinSxS temizleme ile ilgili çeşitli yollar var.  WinSxS  klasörünü programla temizlemek istersen Auslogics WindowsSlimmer programını indirip WinSxS temizleme yapabilirsin. Programı buradan indirebilirsin:   Auslogics WindowsSlimmer indir

 Auslogics Windows Slimmer içinde Outdated WinSxS Libraries seçeneği ile WinSxS klasöründe bulunan ve güncel olmayan Windows Kütüphane dosyalarını temizleyebilirsin.

Aslında bakarsan Windows 10 zaten otomatik olarak WinSxS klasörünün boyutunu otomatik olarak düşürüyor. Windows 10 Görev Zamanlayıcı altında StartComponentCleanup adında bir görev var. Tam yolu  Görev Zamanlayıcı Kitaplığı \Microsoft\Windows\Servicing\StartComponentCleanup

Bu görev bir bileşen işletim sistemi tarafından otomatik olarakçalştırılıyor ve WinSxS klasörünü temizliyor.  Bu anlamda senin ek bir işlem yapmana gerek yok.

Ayrıca Dism komutu ile de WinSxS temizleme yapmak mümkün. Aslında bu komut yukarıda verdiğim görevin aynısını yapıyor:

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

 

omercik (9418) 5 yıl önce cevapladı

WinSxS klasörü, gereksiz bir klasör değil. Bu klasörde Windows'un çeşitli sistem bileşenlerinin ve DLL dosyalarının kopyaları var. Windows, onları eski sürümüyle çalıştırmaya ihtiyaç duyduğunda bu klasördeki kopya dosyalarına başvuruyor.

Microsoft'un destek sayfasından elde ettiğim bilgiye göre, WinSxS klasörünün elle silinmesi kesinlikle tavsiye edilen bir işlem değil. Bunun yerine Disk Temizleme aracını kullanmalısın.

Disk Temizleme ile WinSxS klasörünü temizleyebilirsin. Disk Temizleme hakkında detaylı bilgiyi bu linke tıklayarak öğrenebilirsin: Disk Temizleme'yi kullanarak sabit diskteki gereksiz dosyaları nasıl silebilirim?