Yağmurlu, yıldırımlı havalarda adsl modemi kapatmalı mıyım?

hakan (15424) 5 yıl önce sordu

Hava yağmurluyken modemi açık tutmak bir sorun yaratır mı?

Yağmurlu havalarda, gök gürlerken, yıldırım varken modemi kapatmalı mıyım?

Yıldırım modeme zarar verir mi?

Toplam 1 cevap


hakan (15424) 5 yıl önce cevapladı

Hava yağmurluyken modemi açık tutmak bir sorun yaratır mı?

Bu soruların aslında cevabı son derece basit:

Eğer çevrenizde gök gürlüyorsa, yıldırımlar çakıyorsa modeminizin kablolarını çekmelisiniz.

Adsl modemi kapatmak yeterli değildir. Doğrudan kablolarını çekmelisiniz.Adsl modem üzerinde genelde iki kablo bulunur: Enerji sağlayan adaptöre ait kablo ve telefon hattının kablosu.

Modem yakınlarına düşecek olan bir yıldırım çevredeki iletken ve enerji taşıyan kablololarda  güç dalgalanmasına sebep olabilir.
Örneğin elektrik kabloları, telefon hatları bu tür yıldırım düşmesinden etkilenebilir.İşte bu sebepten sadece modemi kapatmak yetmez hem telefon hem de elektri kablosu modemden çekilmelidir.Modemin adaptörü fişten çekilmelidir. Bu şekilde modeminizi koruma altına alırsınız.

Yağmurlu, yıldırımlı havalarda modeminiz büyük risk altındadır. Adsl modem, bilgisayar, tablet gibi cihazlar hassas elektronik ekipmanlardan oluşur.Bu sebepten çok küçük de olsa voltajdaki oynamalardan etkilenebilirler.

Yakın çevreye, modeminize gelen elektrik hattına, modeminize ulaşan telefon hattına yıldırım düşmesi adsl modeminizin hasar görmesine, yanmasıan sebep olabilir.

Bu tür olası dalgalanmalardan etkilenmemek için Dalgalanma Koruma Cihazı(SPD)kullanmak mantıklıdır.
Pek çok kesintisiz güç kaynağı Dalgalanma Koruma özelliğine sahiptir. Ya da mevcut tesisata Dalgalanma Koruma ekipmanları ilave ettirilebilir.
Böyle bir imkan yoksa kötü hava koşullarının olduğu zamanlarda zorunlu değilse internet, modem kullanılmamalıdır.
 

Yakınlarda yıldırım düşmesi adsl modeme zarar verir mi?  Yıldırım modeme zarar verir mi?

Yakın çevreye yıldırım düşmesi adsl modemler için her zaman risk oluşturur. Bu nedenle bunun cevabı evet: Yıldırım düşmesi modeme zarar verebilir.

Yagmurlu havada modemi kapatmalı mıyım?

Modemi sadece kapatmak yetmez. Modem üzerindeki elektrik ve telefon kablosunu da çıkartmalısınız. Modemin adaptörünü prizden çekmek, telefon hattını da modem üzerindeki soketten çıkartmak yeterlidir.