...

Uzmanım Blog

duyurular, yenilikler, haberler, güncellemeler

25 Ocak 2018 uzmanim.net güncellemesi

... alattin // 6 yıl önce yazdı

Farkındasınızdır bir süredir sürekli güncellemeleri sabahın ilk saatlerinde yayınlıyoruz. Uzmanim.net’i sessiz sedasız fakat emin adımlarla geliştirmeye ve yenilemeye devam ediyoruz.

Tüm uzmanim.net dostlarına merhaba!

Farkındasınızdır bir süredir sürekli güncellemeleri sabahın ilk saatlerinde yayınlıyoruz. Uzmanim.net’i sessiz sedasız fakat emin adımlarla geliştirmeye ve yenilemeye devam ediyoruz. Bu geliştirmeleri yaparken sizden aldığımız geri bildirimler bizim için çok önemli.

Uzmanim.net’in alt yapısında diğer pek çok sitedeki gibi hazır bir alt yapı yok. Girdiğiniz pek çok site Wordpress,  Joomla gibi hazır bir şablon kullanıyor. Fakat uzmanim.net’te bu durum farklı.  Arka planda yaklaşık 9000 satırlık kod mevcut.

Yazılımcı arkadaşlarımızdan pek çok soru alıyorum. Bu yazıda hem onlara cevap vermek hem de son güncellemelerden sizleri haberdar etmek istiyorum.

Öncelikle uzmanim.net Asp.Net MVC ile geliştirildi. Dil olarak C# kullanıldı.  Gerçek zamanlı fonksiyonları kullanabilmek için SignalR teknolojisini kullanıyoruz.  Sitenin ön tarafında HTML5, Jquery, JavaScript, CSS gibi teknolojiler kullanılıyor.

Bildirimler yollamak için için Web Push kullanıyoruz, hazır bir servisten hizmet almıyoruz.

Şimdi gelelim yeniliklere ve güncellemelere.

Anlık Bildirimler
Son dönemdeki en büyük yenilik Web Push bildirimlerinin sisteme dâhil edilmesi oldu. Böylelikle siz uzmanim.net’te değilseniz bile sorunuza yazılan cevap, yorum, bahsetme gibi sizi ilgilendiren durumlardan anlık bildirimler sayesinde haberdar olabiliyorsunuz.  Web Push bildirimlerinin mobilde de çalıştığınız belirtmek isterim. Yani eğer telefonunuzda anlık bildirimleri açarsanız, uzmanim.net’teki sizi ilgilendiren tüm hareketlerden anında haberdar olabilirsiniz.

Anlık bildirimleri açmak için Ayarlar > Genel > Anlık Bildirimler seçeneğini Açık konuma getirebilirsiniz.

Okuma Modu
Uzmanim.net topluğunun büyük kısmını genç arkadaşlar oluşturuyor fakat azımsanmayacak derecede yaşı benim gibi daha ilerde olan dostlarımız da var. Bu sebepten Ayarlar bölümü altına daha rahat görme ve okuma olanağı sağlayan Okuma Modu ayarını ekledik. Bu ayar ile birlikte uzmanim.net daha büyük fontlara, daha okunabilir renklere ve font büyüklüğüne sahip oluyor.

Direkt Mesaj
Doğrudan mesajlaşma ve gerçek zamanlı konuşma bölümünüz mesajlaşma baştan aşağı yenilendi.  Görsellik iyileştirildi. Aynı zamanda daha eski mesajların görüntülenebilmesi sağlandı. Yani artık eski mesajları da görebileceksiniz.

Yorum Düzenleme
Daha önceden yorum düzenleme mümkün olmuyordu. Yorumu silip tekrardan yazmak gerekiyordu. Bu sorunu ortadan kaldırdık. Artık yorumları da düzenleyebiliyorsunuz.

Moderasyon Araçlarına eklemeler
Moderasyon araçlarına yeni eklemeler geldi.  Bu konuda pek bilgi vermeye gerek yok zaten moderasyon araçlarına erişimi olan uzmanlar bunları biliyor.

Bunlar dışında pek çok hata giderme ve ufak düzeltmeleri aktif ettik. Bunları yaparken de pek çok yeri farkında olmadan bozduk :)

Bundan sonra da aynı hızlı güncelleme ve geliştirmelere devam edeceğiz.  Canlı destek bölümün daha aktif ve etkin kullanılması için bu bölümde bir çalışma yapacağız.  Canlı destek kanallarını genel sorunlar olduğunda açık tutuyoruz.  Fakat bu bölümle ilgili bazı yeni fikirlerimiz var, ilerleyen günlerde bunları sizlerle paylaşacağız.

Bir sonraki geliştirme ve güncelleme yazısında görüşmek dileği ile sevgiyle kalın!